4 °C Budapest
Ezeknek a dolgozóknak nagy része nem kapott a távmunkához sem eszközt, sem tájékoztatást

Ezeknek a dolgozóknak nagy része nem kapott a távmunkához sem eszközt, sem tájékoztatást

2020. június 11. 21:01

A kisvállalkozásoknál kevésbé jellemző, hogy vállalati eszközöket biztosítsanak dolgozóiknak az otthoni munkavégzéshez. Ugyanakkor a saját személyes készülékeiket használó alkalmazottak mindössze egyharmada (34%-a) kapott útmutatást arra vonatkozóan, hogyan dolgozzon biztonságosan a laptopján, táblagépén és okostelefonján a világjárvány alatti kijárási korlátozások idején annak ellenére, hogy egyre több üzleti adat kerül a vállalati határokon kívülre.

A koronavírus-világjárvány alatt a az alkalmazottak saját tulajdonú eszközeiről való munkavégzés számos kisvállalkozás számára vált kényszerű gyakorlattá. De még ha nincsenek is koronavírussal összefüggő kijárási korlátozások, számos szervezet alkalmazza ezt a gyakorlatot, mivel nagyobb szabadságot ad az alkalmazottaknak, hogy bármikor és bárhonnan dolgozhassanak, miközben a munkáltatók spórolhatnak az eszközökkel kapcsolatos költségeken.

Az üzleti haszon mellett azonban a szervezeteknek az eszközök kiberkockázatoktól való védelméről sem szabad megfeledkezniük, hogy a rajtuk tárolt érzékeny üzleti- és ügyféladatok biztonságban legyenek, és az alkalmazottak a zsarolóvírusok vagy más malware-fertőzések okozta állásidő nélkül tudjanak dolgozni.

A világjárvány alatt a kisvállalkozásoknál ötből három dolgozó (57%) nem kapott vállalati eszközöket a munkáltatójától, szemben az összes vállalatnál dolgozók átlagosan 45%-ával, derül ki a Kaspersky legújabb kutatásából. Annak ellenére, hogy néhány szervezetnek ez jelenti az egyetlen lehetőséget az üzleti tevékenysége folytatására, a kisvállalkozásoknál dolgozóknak csak egyharmada (34%-a) jelezte, hogy kapott tájékoztatást a saját eszközökről való biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos informatikai biztonsági követelményekről.

Ilyen követelmény lehet többek között a felhasználó által az eszközre telepített vagy a szervezet által biztosított antivírus-program, az erős és egyedi jelszavak használata az eszközökön és a Wi-Fi routereken, valamint az eszköz operációs rendszerének rendszeres frissítése a ki nem javított sérülékenységekből származó kockázatok csökkentése érdekében.

A biztonsággal kapcsolatos útmutatásra most még nagyobb szükség van, hiszen a kisvállalkozásoknál dolgozók 35%-a számolt be arról, hogy értékesebb vállalati adatokat kezdett el tárolni az otthoni eszközein, valamint a személyes felhőalapú tároló szolgáltatásokban (25%).

A nehéz helyzetbe került kisvállalkozások első számú prioritása az, hogy a korlátozások alatt is fenntartsák tevékenységüket és megmentsék az alkalmazottaikat. Nem meglepő tehát, hogy a kiberbiztonság kérdése csak utógondolatként merül fel náluk. Pedig már az alapvető informatikai biztonsági követelmények alkalmazása is csökkentheti a malware-fertőzések, a fizetési eszközök feltörésének vagy az üzleti adatok elvesztésének esélyét

- mondta Andrej Dankevics, a Kaspersky szenior termékmarketing-menedzsere, és hozzátette: "Ezenkívül a kiberbiztonsági szakemberek már rengeteg olyan javaslatot tettek közé, amelyeket a vállalkozások megoszthatnak az alkalmazottaikkal, ezzel is segítve az eszközeik biztonságban tartását. Ezeket a követelményeket természetesen nem csak az otthoni izoláció alatt kell betartani, hanem akkor is alkalmazni kell őket, amikor az alkalmazottak a későbbiek folyamán is távmunkában dolgoznak."

A cég az alábbi informatikai biztonsági követelmények alkalmazását javasolja a kisvállalkozásoknak, hogy biztosíthassák az alkalmazottaik védelmét a személyes eszközeikről való munkavégzésük során:

  • Az otthoni eszközöket antivírus-szoftverrel kell védeni.
  • Az eszközök operációs rendszereit, valamint az alkalmazásokat és a szolgáltatásokat mindig a legújabb verzióra kell frissíteni.
  • A jelszóvédelmet minden eszközön, így a mobilokon és a Wi-Fi routereken is be kell kapcsolni. Ha a router alapértelmezett jelszóval rendelkezik, azt új, erős jelszóra kell cserélni. A biztonsági megoldásokba beépített jelszókezelő funkció segítségével egyedi és erős jelszó generálható minden fiókhoz, és ezek a jelszavak el is tárolhatók.
  • Az otthoni Wi-Fi csatlakozási pontokat titkosítani kell, lehetőleg a WPA2 titkosítási szabvánnyal. Ez a router beállításaiban tehető meg.
  • VPN-t kell használni, ha az alkalmazott ismeretlen Wi-Fi hotspotot használ.
  • Olyan biztonsági megoldást kell használni, amely lehetővé teszi az eszköz és a szerver titkosítását, és biztonsági másolatot készít az összes vállalati adatról - ezzel elősegíthető az adatok gyors helyreállítása egy zsarolóvírus-fertőzés esetén.
  • Az alkalmazottaknak listát kell adni a megbízható felhőszolgáltatásokról, amelyekben tárolhatják, illetve amelyekbe továbbíthatják a vállalati adatokat.
  • Szervezzenek alapvető biztonság-tudatossági képzést a dolgozóknak. Ez online is megoldható, a témakörök pedig terjedjenek ki a legalapvetőbb gyakorlatokra, például a fiók- és a jelszókezelésre, a biztonságos levelezésre, a végponti biztonságra és a webes böngészésre.
  • Végül, de nem utolsósorban gondoskodjanak arról, hogy a dolgozók tudják, kihez kell fordulniuk, ha informatikai vagy biztonsági problémával szembesülnek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?