32 °C Budapest
Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?

Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?

2018. október 4. 11:02

Mit hoz a jövő 5-10 év múlva? Milyen munkák tűnnek el és alakulnak ki? Kik vannak biztonságban és mit érdemes tanulnia az utánunk jövő generációnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ neves szakemberek egy október 3-i eseményen.

Kétségtelen, hogy komoly és fontos változások szemtanúi vagyunk ezekben az években, hiszen a mesterséges intelligencia, melytől sokan még tartanak, alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot. Lesznek szakmák melyek eltűnnek, de sok új születik helyette  - derült ki a Codecool tegnap esti eseményén. Az este legfontosabb tanulsága, hogy

a robot jó társa az embernek, csak meg kell tanulnunk kommunikálni vele.

"Pár éven belül minden cég IT céggé alakul, egy kis ízzel: biztosítási íz, banki íz, stb." - kezdte előadását Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. Saját példájukon keresztül mutatta be, hogyan lehet és kell felkészülni a változásra, a piac átrendeződésére. 2016-ban újragondolták a biztosítást, cégen belül kultúrát váltottak. Az addigi 200 különböző termékük számát 40-re csökkentették, az ügyfelet állították a középpontba, és a középvezetőik háromnegyedétől megváltak az átrendezés során, ők azok, akik nem tudtak vagy nem akartak alkalmazkodni a változáshoz.

Humán értékesítőkre, mosogatókra, ügyfélszolgálatosokra, sofőrökre, hematológusokra, radiológusokra, adatelemzőkre egészen biztosan nem lesz szükség - idézte fel Kurtisz Krisztián Kai-Fu Lee 2018-áprilisi TED előadását, melyben a tajvani-amerikai mérnök és AI kutató konkrétan elmondta mely munkák fognak eltűnni 5-15 éven belül. Csupán csak a komplex és kreatív munkakörök vannak biztonságban, mint például a közgazdász, tudós vagy a művész. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a mesterséges intelligencia optimalizálni tud, de alkotni nem.

Csupán rutinmunkákat vesz át az MI, de ahogy alkotni, úgy érezni sem képes. Éppen ezért a világhírű tudós szerint az empátiát igénylő munkákat sem tudja soha elvégezni majd. Így tanárokra, szociális munkásoka és például esküvőszervezőkre még biztosan sokáig szüksége lesz az emberiségnek.

Vajon a bankok és a bankárok biztonságban vannak?

A bankszektor sokáig ellenállt a digitalizációnak, aztán rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani az ügyfeleket, ha lépnek - kezdete Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint kifejezetten jót tett a fintech-vihar a bakszektornak, mely őket is lépésre késztette. A jövő a nyílt bankolásé, tehát a pénzintézetek nem ülhetnek továbbra is a tranzakciós adatokon, hanem azt meg kell osztani mindenkivel. Így ezek segítségével a fintech cégek egyre jobb és jobb szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni. Hiszen mindenki tudja, az adat az új olaj.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elsősorban a közvetítőszerep fog eltűnni a következő 5-10 évben, vagy legalábbis komoly támadás alatt áll majd, hiszen ez nem egy fenntartható jellegű szakma, és hamarosan kiváltható lesz. Veszélyben vannak még a sales-esek is, mivel a mesterséges intelligencia sokkal könnyebben és hamarabb tud az ügyfél igényre reagálni. A gondolkodók és a szervezők azonban szerinte is biztonságban vannak.
Az egyetlen probléma azonban az lehet, hogy a kieső munkaerőkből nem lesz automatikusan IT szakember, így a bemeneteli oldalon egy hatalmas vákuum keletkezik - ami már most is érzékelhető.

Mit tanuljunk akkor?

Amikor benne vagyunk a változásban akkor hajlamosak vagyunk nagyon radikálisan látni a helyzetet és főleg a jövőnket. 30 évvel ezelőtt például biztosak voltak abban, hogy a robotok átveszik a helyünket, így heti 4 napot, és napi 6 órát fogunk csak dolgozni. Ehhez képest sosem dolgozott még annyit az emberiség, mint napjainkban.

Teljesen mást kell tanulni, mint 10 éve, sőt az is előfordulhat a jövőben, hogy egy 3 vagy 5 éves képzés végén teljesen máshol fog tartani a világ, mint az elején. Erre fel kell készülni. Az informatikán és az angol nyelven kívül a legfontosabb, hogy tanulni és kommunikálni tanuljon meg a soron következő generáció - hangzott el az előadások utáni kerekasztalbszélgetésen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06