13 °C Budapest
Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?

Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?

2018. október 4. 11:02

Mit hoz a jövő 5-10 év múlva? Milyen munkák tűnnek el és alakulnak ki? Kik vannak biztonságban és mit érdemes tanulnia az utánunk jövő generációnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ neves szakemberek egy október 3-i eseményen.

Kétségtelen, hogy komoly és fontos változások szemtanúi vagyunk ezekben az években, hiszen a mesterséges intelligencia, melytől sokan még tartanak, alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot. Lesznek szakmák melyek eltűnnek, de sok új születik helyette  - derült ki a Codecool tegnap esti eseményén. Az este legfontosabb tanulsága, hogy

a robot jó társa az embernek, csak meg kell tanulnunk kommunikálni vele.

"Pár éven belül minden cég IT céggé alakul, egy kis ízzel: biztosítási íz, banki íz, stb." - kezdte előadását Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. Saját példájukon keresztül mutatta be, hogyan lehet és kell felkészülni a változásra, a piac átrendeződésére. 2016-ban újragondolták a biztosítást, cégen belül kultúrát váltottak. Az addigi 200 különböző termékük számát 40-re csökkentették, az ügyfelet állították a középpontba, és a középvezetőik háromnegyedétől megváltak az átrendezés során, ők azok, akik nem tudtak vagy nem akartak alkalmazkodni a változáshoz.

Humán értékesítőkre, mosogatókra, ügyfélszolgálatosokra, sofőrökre, hematológusokra, radiológusokra, adatelemzőkre egészen biztosan nem lesz szükség - idézte fel Kurtisz Krisztián Kai-Fu Lee 2018-áprilisi TED előadását, melyben a tajvani-amerikai mérnök és AI kutató konkrétan elmondta mely munkák fognak eltűnni 5-15 éven belül. Csupán csak a komplex és kreatív munkakörök vannak biztonságban, mint például a közgazdász, tudós vagy a művész. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a mesterséges intelligencia optimalizálni tud, de alkotni nem.

Csupán rutinmunkákat vesz át az MI, de ahogy alkotni, úgy érezni sem képes. Éppen ezért a világhírű tudós szerint az empátiát igénylő munkákat sem tudja soha elvégezni majd. Így tanárokra, szociális munkásoka és például esküvőszervezőkre még biztosan sokáig szüksége lesz az emberiségnek.

Vajon a bankok és a bankárok biztonságban vannak?

A bankszektor sokáig ellenállt a digitalizációnak, aztán rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani az ügyfeleket, ha lépnek - kezdete Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint kifejezetten jót tett a fintech-vihar a bakszektornak, mely őket is lépésre késztette. A jövő a nyílt bankolásé, tehát a pénzintézetek nem ülhetnek továbbra is a tranzakciós adatokon, hanem azt meg kell osztani mindenkivel. Így ezek segítségével a fintech cégek egyre jobb és jobb szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni. Hiszen mindenki tudja, az adat az új olaj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elsősorban a közvetítőszerep fog eltűnni a következő 5-10 évben, vagy legalábbis komoly támadás alatt áll majd, hiszen ez nem egy fenntartható jellegű szakma, és hamarosan kiváltható lesz. Veszélyben vannak még a sales-esek is, mivel a mesterséges intelligencia sokkal könnyebben és hamarabb tud az ügyfél igényre reagálni. A gondolkodók és a szervezők azonban szerinte is biztonságban vannak.
Az egyetlen probléma azonban az lehet, hogy a kieső munkaerőkből nem lesz automatikusan IT szakember, így a bemeneteli oldalon egy hatalmas vákuum keletkezik - ami már most is érzékelhető.

Mit tanuljunk akkor?

Amikor benne vagyunk a változásban akkor hajlamosak vagyunk nagyon radikálisan látni a helyzetet és főleg a jövőnket. 30 évvel ezelőtt például biztosak voltak abban, hogy a robotok átveszik a helyünket, így heti 4 napot, és napi 6 órát fogunk csak dolgozni. Ehhez képest sosem dolgozott még annyit az emberiség, mint napjainkban.

Teljesen mást kell tanulni, mint 10 éve, sőt az is előfordulhat a jövőben, hogy egy 3 vagy 5 éves képzés végén teljesen máshol fog tartani a világ, mint az elején. Erre fel kell készülni. Az informatikán és az angol nyelven kívül a legfontosabb, hogy tanulni és kommunikálni tanuljon meg a soron következő generáció - hangzott el az előadások utáni kerekasztalbszélgetésen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?