22 °C Budapest
Nem tabu: ezeknél a magyar cégeknél mindenki tudja, mennyit keres a másik

Nem tabu: ezeknél a magyar cégeknél mindenki tudja, mennyit keres a másik

2018. március 14. 05:27

A legtöbb magyar munkahelyen titokban tartják, mennyit keresnek a munkavállalók, elkerülve, hogy feszültség legyen abból, hogy az azonos munkakörben dolgozók fizetése között olykor jelentős a különbség. Van azonban, aki bevállalja, és nyilvánossá teszi, ki mennyi pénzt keres havonta, Magyarországon is találni erre példát. Két olyan magyar cég osztotta meg velünk tapasztalatait, amelyiknél mindenki tudja, kinek mennyi a fizetése.


Azzal kapcsolatban, hogy jó-e, ha egy cég publikussá teszi a fizetéseket, sok tanulmány született már. Volt, amelyik arra jutott, hogy a dolog kifejezetten kontraproduktív lehet, és a bérek közzététele után a munkavállalók már nem tudtak ugyanúgy együttműködni, mint korábban. Más kutatás viszont épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja, a Cornell Egyetem 2016. januárjában publikált anyaga szerint épp hogy jobban összetartanak a munkavállalók, mert a fizetésekkel együtt azt is látják, ki miért kap annyit, és ha nehézségük támad, azonnal tudják, kihez forduljanak segítségért. A Kaliforniai Egyetem 2013-as tanulmánya szerint viszont a nyilvános bérek motiválják a munkavállalókat: a kutatásban részt vevők, miután tudomást szereztek a többiek fizetéséről, keményebben és hatékonyabban dolgoztak, mint azelőtt.A két magyar cég, a Neticle és a UXstudio is inkább pozitívumokról számolt be.

A transzparens fizetés kérdése együtt járt azzal, hogy Zrt.-vé alakultunk, és szerettük volna, ha a munkavállalók is tulajdonosok lesznek. Így viszont fontos volt az is, hogy hozzáférjenek a pénzügyi adatokhoz, beleértve a fizetéseket

- mondta Kiss Ágnes, Studio vezető, UX kutató.

Hosszabb folyamat volt, mire kitapasztaltuk, hogyan működjön a dolog, és megtanultuk, hogy ez csakis tiszta és átlátható bér policy-val működik, azaz kell egy egyértelmű képlet a fizetések meghatározásához. Eleinte ugyanis annyi történt, hogy publikussá tettük a fizetéseket, vagyis mindenki látta, mennyit kap a másik, de nem derült ki, hogy miért is alakult ez így. Ráadásul az is benne volt a pakliban, hogy mindenki annyit keresett, amennyit kialkudott magának

- mondta, hozzátéve, hogy ez egy olyan téma volt, ami többször előjött és így beszélni kellett róla a csapaton belül. Aztán viszont szépen eltűntek a különbségek, kiépítettek egy rendszert és ahhoz igazították a béreket. Most minden, a cégnél dolgozó munkavállaló, munkakörtől függetlenül azonos alapbért kap, a fizetésbeli különbséget a meglévő tapasztalat adja ki. "Csak a tapasztalat számít, vagyis jól nyomon lehet követni, ha valaki kezdőként jön hozzánk, mennyivel nő majd a bére 1 év múlva és azt is látja, mennyit keres majd 3-4 év múlva. És ahogy megvan a plusz egy éves tapasztalata automatikusan nő a bére, szóval nem kell kuncsorogni senkinek az emelésért" - magyarázta Kiss Ági.

Nem szeretem a bértárgyalást, nem fair. Van, aki éppen sürgősebben keres állást, van, aki pedig jobban ráér, és nem szimpatikus, hogy ezzel lehet spekulálni. Ahogy az sem, hogy egy rutinosabb tárgyaló könnyebben blöfföl bizonyos helyzetekben, és szerintem ez nem korrekt a már meglévő csapattagokkal szemben. Szerintem elfogadhatatlan, hogy ugyanarra a feladatkörre érkezik egy új ember, és ő más bérfeltétekkel csatlakozik, mint a már meglévő munkatársak. Ebből folyamatosan csak a gond van, hiszen ha az új kolléga többet keres, az a meglévő csapattagokkal szemben tiszteletlenség, ha pedig kevesebbet kap, akkor ő fogja magát rosszul és motiválatlanul érezni

 - mondta Szekeres Péter, a Neticle alapítója, ügyvezetője arra a kérdésre, hogy jött az ötlet, hogy házon belül mindenki tisztában legyen azzal, mennyit keres a másik.

Az új rendszer bevezetését nagyjából féléves munka előzte meg, ezalatt felmérték a dolgozók igényeit is, és utána kidolgoztak egy szisztémát, amely szerint munkakörönként van egy fix alapfizetés és ehhez tartozik egy havi teljesítménybér, amely az alapbér 10-50 százaléka lehet. Nincs kivétel és nincsenek egyéni alkuk.

Számít, ki mikor kezdett, heti hány órában dolgozik és persze a feladatkör, és ez a három adja ki az alapbért

- mondta a Pénzcentrumnak Szekeres Péter, aki megjegyezte, példaként az amerikai Buffer cég állt előttük, amelynek fizetési rendszere teljesen nyilvános, így egy állásra jelentkező azonnal kiszámolhatja, mennyit kereshet a cégnél. "Mi viszont nem szerettük volna teljesen nyilvánosságra hozni a fizetéseket, ha jön egy új kolléga, a titoktartási szerződés aláírása után hozzáférhet a bértáblához" - mondta.

Arról is beszélt, hogy nem csak nagyságrendileg tudják a náluk dolgozók, ki mennyit visz haza havonta, nettó forintra le vannak bontva a fizetések. "Az persze kihívást jelent, hogy megfelelően tudjuk kommunikálni, hogy egy fejlesztő például nagyságrendileg többet keres, mint aki más pozícióban dolgozik, mert egy fejlesztői bér más ma Magyarországon, mint egy marketinges vagy sales-fizetés" - mondta, hozzátéve, ezzel a rendszerrel azt is meg akarták mutatni, hogy attól, hogy valaki menedzsment tag, nem keres aránytalanul többet, mint a többiek. "Nyilván egy nagyobb felelősséggel és stresszfaktorral járó munkakör valamivel magasabb összeggel jár, de így a csapattagok is látják, hogy azért nincsenek hatalmas különbségek a fizetések között" - mondta Szekeres, aki azt is elárulta, az alapbérek meghatározása előtt alaposan utánanéztek a piaci viszonyoknak, és ők a piacképes fizetéshez képest plusz 10-15 százalékos bért fizetnek.

Nem gond a munkaerőhiány

A jelenleg 30 fős Neticle-nél nem jelent komolyabb gondot a munkaerőhiány. "Olyan azért előfordult, hogy 1-2 hónapig kerestünk embert, de nem éreztük, hogy nagyobb nehézségbe ütköznénk, amikor új kollégát szeretnénk felvenni" - mondta Szekeres Péter. Arra a kérdésre, volt-e aki azért próbálkozott bértárgyalással, azt felelte, természetesen volt erre példa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Volt, aki azt mondta, a mi ajánlatunknál jóval többet kaphat egy multinál. Ez ilyen, nincs ezzel gond

- mondta, hozzátéve, hogy az ugyanakkor csábító, hogy a cégnél mindenki tudja, mik a stratégiai prioritások, tisztában vannak a cég pénzügyeivel is, ráadásul az alapbér félévente, automatikusan nő.

Mi éppen bővülünk, designereket és kutatókat is keresünk, és rengeteg ígéretes jelentkező van, szóval nem okoz gondot új munkaerőt találni

 - mondta Kiss Ági, aki elárulta, jelenleg 25-en dolgoznak a cégnél. A jelöltekkel a cég munkatársai interjúznak, ők döntenek arról, kivel szeretnének dolgozni. Állásinterjún rákérdeznek, a jelentkezőnek mennyi a bérigénye, de már a felvételi eljárás során jelzik, hogy tapasztalat alapján határozzák meg a bért, és ez alapján túl magas, vagy túl alacsony az összeg, amit kér. "Egy hónappal a munkakezdés után megosztjuk az új kollégával a céggel kapcsolatos összes pénzügyi adatot, és valamelyikünk leül vele és elmagyarázza, hogyan is működnek a pénzügyi folyamatok" - tette hozzá Kiss Ági, aki szerint a kidolgozott rendszer legnagyobb előnye, hogy mindenki belelát a cég ügyeibe, a pénzügyis kolléga havonta tart beszámolót, látják a munkavállalók a kiadásokat, bevételeket. "Azt is pozitívumként említeném, hogy a fair pay miatt nő az emberek bizalma a cég és a csapattársak iránt is, ami jobb hangulatot és produktívabb csapatmunkát eredményez" - mondta.

Nincs hierarchia, mindenki a saját projektjéért felelős, együtt hozzuk meg a stratégiai döntéseket, bár azért annak, aki régebb óta van a UX studio-nál, nagyobb szavazati súlya van, de a döntési folyamatokba azok is be vannak vonva, akik nemrég kezdtek nálunk

 - magyarázta.

Azt Szekeres Péter és Kiss Ági is hangsúlyozta, hogy

önmagában a fizetések publikussá tétele nem elég, egy alaposan átgondolt rendszerre vagy szabályra van szükség,

ami átlátható, egyértelmű és ezt jól kell kommunikálni a dolgozók felé. Azt is mind a ketten hangsúlyozták, hogy ahhoz, hogy megtartsák az embereket az átlátható fizetés nem elég. A Neticle-nél a fluktuáció az elmúlt évben 10 százalék alatti volt, a UX studio-nál tavaly 21 százalék volt.

Arra a kérdésre, hogy a pénzen kívül mégis mivel motiválják a munkavállalókat, mind a ketten kiemelték a nagyfokú önállóságot és felelősséget, valamint a rugalmas munkaidőt és az otthoni munkavégzést.

Heti 2-3 nap otthoni munkavégzés simán belefér, nem az a fontos, hol dolgozik valaki, vagy mikor kezd, hanem a munkát megcsinálja. Mi nem számoljuk a szabadságokat sem, nem szeretném, ha valakinek matekoznia kelljen év végén, hogy maradjon szabadnapja a karácsonyi szünetre, vagy ha jönne egy utazási lehetőség, amiatt utasítsa vissza, mert már nincs vagy nagyon kevés nap áll rendelkezésére. Nyilván senki nem megy el 3 hónapra szabira, és ebből még sosem volt gond, senki sem élt vissza ezzel

- mondta Szekeres Péter.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44