8 °C Budapest

Erről ne feledkezz meg: rengeteg embernek segíthetsz

MTI
2018. március 10. 15:01

A személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékáról való rendelkezési lehetőség fontosságára hívja fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ugyanis a múlt évben csökkentek a civil szervezeteknek és az egyházaknak szánt felajánlások.

Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a statisztikák szerint a múlt évben valamelyest visszaesett a felajánlások mértéke, ezért arra kérik az adózókat, hogy május 22-ig rendelkezzenek az szja 1+1 százalékáról. Az egyházak és a civil szervezetek mindannyiunkért dolgoznak, értékteremtő, értékmegőrző és sokszor embermentő tevékenységet végeznek - hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy 2010 óta folyamatosan növekedett vagy stagnált az egyházaknak szánt felajánlások száma, de tavaly mintegy 50 ezerrel csökkent az addig mintegy 1,1 milliós rendszeres felajánlói szám. Az államtitkár egy változásra is felhívta a figyelmet, miszerint az idei évtől az egyházaknak szánt 1 százalékos felajánlások visszavonásig megmaradnak, azaz nem kell minden évben újból megtenni a felajánlást.

Fülöp Attila helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a civil szervezeteknek felajánlott egy százalék azt szolgálja, hogy az általuk végzett közösségépítő tevékenységet elismerjük. Ezek a szervezetek alapvetően önkéntes alapon, saját erőforrásból próbálják szolgálni a közösséget - mondta. Fülöp Attila közölte: ma Magyarországon 62 ezer bejegyzett civil szervezet működik, és az adózók most 29 ezer 400 civil szervezet közül választhatnak a felajánláskor, tehát az ilyen szervezetek fele képes ilyen felajánlást fogadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint elmondta, minden évben nagyjából 2 millió adózó dönt civil szervezetek egy százalékos támogatásról körülbelül 8 milliárd forint értékben. Ez egy szervezetnél átlagban 300 ezer forintot jelent. A múlt évben azonban a civil szervezetek esetében is csökkentek a felajánlások - tette hozzá. Gruiz Katalin, az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta: az 1 százalékos felajánlás az adományozás egyik formája, amely biztos alapot jelenthet egy szervezet működésében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm