16 °C Budapest
Ennyit keres új szakmájában D. Nagy Lajos, a Bikini frontembere

Ennyit keres új szakmájában D. Nagy Lajos, a Bikini frontembere

2018. március 4. 15:00

Szóló karrierje mellett egy egészen újféle másodállásra is szert tett D. Nagy Lajos a Bikini frontembere és turnémenedzsere. A rocksztár műfordításra adta a fejét, és bár kalandos út vezetett az elhatározásig, véleménye szerint nem ebből fog meggazdagodni. Ezt a kijelentést a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatsora is alátámasztani látszik, megnéztük ugyanis, hogy mennyit keres manapság egy fordító.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Valóban műfordításra adtam a fejem. Egy thrillert fordítok, többet nem árulhatok el

- nyilatkozta a Storynak D. Nagy Lajos. A bikini frontembere azt is elmesélte, hogy miként jutott erre az elhatározásra. A történet szerint az énekes még régebben eredetiben olvasott egy nagyon izgalmas könyvet, mely szomáliai kalózokról, dzsihadistákról, rabszolgakereskedelemről szólt. A könyvre D. Nagy barátai is kíváncsiak lettek, ezért lefordította számukra. Egyikőjük azonban annyira jónak találta, hogy unszolta barátját, vigye el egy kiadóhoz a fordítást.

A kiadónak tetszett is a munka, ezért megkeresték a londoni jogtulajdonost, aki azonban azt szerette volna, ha szériájának nem a hetedik könyvét fordítják le elsőre (a szomáliai kalózos), hanem az egész sorozatot. Így ez az ügy annyiban maradt, de a kiadónak tetszett a sztár fordítási stílusa, ezért az énekes három könyvre megbízást kapott.

D. Nagy elmondása szerint egyébként hosszú évekkel ezelőtt fordított már Chuck Norris életrajzi kötetet, de egy fillért nem látott belőle, mert a megjelenés előtt tönkrement a kiadó.

Szóval ebből sosem fogok meggazdagodni

- tette hozzá az énekes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fordítani... ennyiért?

Az, hogy a műfordítás inkább csak, mint hobbi, nem pedig meggazdagodási lehetőség merült fel az ének számára, mi sem bizonyítja jobban mint az NFSZ statisztikái. A legfrissebb elérhető adatok szerint ugyanis

egy nyelvész, fordító, tolmács átlagos alapbére 320 582, átlagkeresete pedig bruttó 347 595 forint.

Persze ez csak az átlag, ami azt jelenti, hogy ennél lehet jóval nagyobbat is szakítani a fordítással. Egyetlen nagyobb volumenű könyv fordításáért ugyanis a kiadók több százezer forintot is kicsengetnek, így a hangsúly inkább azon van, hogy mennyi idő alatt kell meglenni a fordításokkal. Ebből derül ki ugyanis igazán, hogy havi leosztásban, mennyit keresett az illető munkájával. 

(Borítókép: MTI Fotó: Komka Péter)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?