23 °C Budapest
Végre egy világranglista, amin nem égtek be a magyarok

Végre egy világranglista, amin nem égtek be a magyarok

2018. február 20. 17:30

Minden munkavállaló számára kihívást jelent, hogy megtalálja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy ez milyen mértékben megvalósítható az alkalmazottak számára a különböző országokban.

Talán nincs is olyan munkavállaló, aki ne találkozna a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésének nehézségeivel. E kérdés szempontjából különös mértékben érintettek a családok, hiszen annak minden tagja számára különösen fontos, hogy megfelelő mértékben legyenek összehangolva a munka, a családi kötelezettségek és a magánélet - írják egy, az OECD által végzett felmérésben.

A kormányok a rugalmas és támogató módszerek ösztönzésével képesek megkönnyíteni a családos emberek dolgát az egyensúly megtalálásában - írják a kutatásban. Az egyensúly szempontjából nagyon fontos annak az időnek a hossza, amit az ember (nem) a munkahelyén tölt. A túlságosan hosszú munkaidő ugyanis bizonyítottan károsíthatja az egészséget és növelheti a stresszt.

Az OECD tagállamaiban 8-ból 1 alkalmazott 50 vagy ennél több órát dolgozik hetente. Ezen a téren messze Törökország áll legrosszabbul: az alkalmazottak 34 százalékának nagyon hosszú a munkaideje. Utána következik Mexikó (30%), Izrael (15%) és Új-Zéland (15%).

Összességében több férfinek van nagyon hosszú munkaideje: körükben ez az arány 16 százalék, miközben a nők körében ez a 8 százalékhoz közelít.

Hogy áll Magyarország?

A kutatásból kiderül, hogy Magyarországon az alkalmazottak 3 százalékának túl hosszú a munkaideje, ami jóval kevesebb az OECD 13 százalékos átlagánál. Ugyanakkor az is kiderül a jelentésből, hogy a termékenységi mutató terén elmaradunk az átlagtól: Magyarországon átlagosan 1,34 gyereket szül egy nő, míg az átlag 1,71.

Az alacsony termékenységi mutató mellett alacsony a nők foglalkoztatottsága is. 2013-ban a nők foglalkoztatottsága 52,8 százalékos volt (ami 5 százalékponttal marad el az OECD átlagától), az anyák foglalkoztatottsága pedig csak 51,7 százalékos volt 2011-ben, ami az európai OECD tagállamok legalacsonyabbjai közé tartozott.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében azonban Magyarország nem ért el rossz helyezést a felmérésben: a 38 vizsgált országból a 13. helyen végzett (7,8 ponttal a lehetséges 10-ből). A lista élén Hollandia áll 9,3 ponttal, őt Dánia (9 pont), Franciaország (8,9 pont) majd Spanyolország követi (8,8 pont).

Hogyan pontoztak?
A pontszámok meghatározásához olyan mutatókat vettek figyelembe, mint a munkában töltött órák száma, a szabad- és pihenőidő mértéke, valamint az anyák foglalkoztatottságának mértéke. A kutatásban a 35 OECD tagállam mellett Oroszország, Brazília és Dél-Afrika vett részt.

A lista végén a már említett országok állnak: Törökország (0,0 pont), Mexikó (0,8), Izrael (4,6), Korea (4,7) majd Japán (4,8 pont) vannak az utolsó 5-ben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?