18 °C Budapest
Végre egy világranglista, amin nem égtek be a magyarok

Végre egy világranglista, amin nem égtek be a magyarok

2018. február 20. 17:30

Minden munkavállaló számára kihívást jelent, hogy megtalálja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy ez milyen mértékben megvalósítható az alkalmazottak számára a különböző országokban.

Talán nincs is olyan munkavállaló, aki ne találkozna a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésének nehézségeivel. E kérdés szempontjából különös mértékben érintettek a családok, hiszen annak minden tagja számára különösen fontos, hogy megfelelő mértékben legyenek összehangolva a munka, a családi kötelezettségek és a magánélet - írják egy, az OECD által végzett felmérésben.

A kormányok a rugalmas és támogató módszerek ösztönzésével képesek megkönnyíteni a családos emberek dolgát az egyensúly megtalálásában - írják a kutatásban. Az egyensúly szempontjából nagyon fontos annak az időnek a hossza, amit az ember (nem) a munkahelyén tölt. A túlságosan hosszú munkaidő ugyanis bizonyítottan károsíthatja az egészséget és növelheti a stresszt.

Az OECD tagállamaiban 8-ból 1 alkalmazott 50 vagy ennél több órát dolgozik hetente. Ezen a téren messze Törökország áll legrosszabbul: az alkalmazottak 34 százalékának nagyon hosszú a munkaideje. Utána következik Mexikó (30%), Izrael (15%) és Új-Zéland (15%).

Összességében több férfinek van nagyon hosszú munkaideje: körükben ez az arány 16 százalék, miközben a nők körében ez a 8 százalékhoz közelít.

Hogy áll Magyarország?

A kutatásból kiderül, hogy Magyarországon az alkalmazottak 3 százalékának túl hosszú a munkaideje, ami jóval kevesebb az OECD 13 százalékos átlagánál. Ugyanakkor az is kiderül a jelentésből, hogy a termékenységi mutató terén elmaradunk az átlagtól: Magyarországon átlagosan 1,34 gyereket szül egy nő, míg az átlag 1,71.

Az alacsony termékenységi mutató mellett alacsony a nők foglalkoztatottsága is. 2013-ban a nők foglalkoztatottsága 52,8 százalékos volt (ami 5 százalékponttal marad el az OECD átlagától), az anyák foglalkoztatottsága pedig csak 51,7 százalékos volt 2011-ben, ami az európai OECD tagállamok legalacsonyabbjai közé tartozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében azonban Magyarország nem ért el rossz helyezést a felmérésben: a 38 vizsgált országból a 13. helyen végzett (7,8 ponttal a lehetséges 10-ből). A lista élén Hollandia áll 9,3 ponttal, őt Dánia (9 pont), Franciaország (8,9 pont) majd Spanyolország követi (8,8 pont).

Hogyan pontoztak?
A pontszámok meghatározásához olyan mutatókat vettek figyelembe, mint a munkában töltött órák száma, a szabad- és pihenőidő mértéke, valamint az anyák foglalkoztatottságának mértéke. A kutatásban a 35 OECD tagállam mellett Oroszország, Brazília és Dél-Afrika vett részt.

A lista végén a már említett országok állnak: Törökország (0,0 pont), Mexikó (0,8), Izrael (4,6), Korea (4,7) majd Japán (4,8 pont) vannak az utolsó 5-ben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?