Hivatalos: ennyiért viszik vásárra a bőrüket a magyar katonák

MTI
2017. november 20. 18:00

Tizenhárom pontos megállapodást kötött hétfőn a honvédelmi tárca a szakszervezetekkel a jövő évi bérjellegű és béren kívüli juttatásokról.  Öt százalékkal nő a katonák bére, ami 2015 nyarához képest átlagosan immár 45 százalékos emelkedést jelent. A családos katonák gyermeknevelési támogatása nettó 20 ezer forinttal, a tanévkezdési támogatás 30 ezer forinttal emelkedik, ez 25 százalékos növekedés. A megállapodással biztonságot és kiszámíthatóságot tudunk sugározni a katonák és a civil társadalom irányába - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az aláírás előtt.

A megállapodást a tárcavezető a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége vezetőivel együtt látta el kézjegyével. Simicskó István hangsúlyozta, hogy a cél a kiszámítható életpálya, a katonai hivatás megbecsülése és a tervezhetőség, a megállapodás pedig újabb fontos lépés a katonai hivatást gyakorlók illetményének versenyképessé tétele felé.

Kitért arra, hogy mintegy 10 százalékkal, 45 ezer forintra nő a katonáknak járó Erzsébet-utalvány értéke. Továbbra is ezer forint a katonák, közalkalmazottak, munkavállalók felé a tárca bankszámla hozzájárulása, mintegy 10 százalékkal, 4700 forintra nő havonta és fejenként az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, továbbra is 50 százalékos mértékű a közlekedési bérlet támogatása, a közalkalmazottak, kormánytisztviselők részére egy egyszeri 94 ezer forintos ruházati költségtérítést biztosít a tárca.

Mint elhangzott, az egészségügyi területen dolgozó állomány illetményét november 1-től kormányrendeletben emelte a kormány, a közalkalmazottak esetében 14, a katonák esetében 8,7 százalék mértékben. Simicskó István szólt arról is, hogy kártalanítják a Honvéd Egészségpénztár korábbi károsultjait, mintegy 13 ezer embert, összesen 1,2 milliárd forintos keretből.

Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa, katonáink védelmezik határainkat és szerte a világban szolgálják a békét és a biztonságot. Ezért is törekszik a kormány arra, hogy kifejezze megbecsülését a katonáknak, és ennek része a megállapodás az érdekvédelmi szervezetekkel

 - szögezte le a tárcavezető.Kérdésre válaszolva Simicskó István arról beszélt, hogy 

  • a bruttó átlagilletmény a legénységi állomány esetében csaknem 104 ezer forinttal, az altiszti állományban 72 százalékkal 333 ezer forintra
  • a tiszteknél 113 ezer forinttal 502 ezer forintra
  • a közalkalmazottakat tekintve pedig csaknem 38 százalékkal 237 510 forintra nőtt 2010 óta. 
Az elmúlt hét évben a végrehajtói állományban átlagosan mintegy 70 százalékkal nőtt a bruttó átlagilletmény, a tiszteknél közel 30 százalékkal

- mondta el a miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke eredményként értékelte a megállapodást, amely - mint fogalmazott - megfelel a béren kívüli juttatások ez évi szintjének, néhány esetben annak továbbfejlesztése. 

Az aláírással tovább tudjuk hangsúlyozni, hogy az elkövetkező időszakban szakmai alapon történő együttműködéssel erősödjön az állomány érdekeinek képviselete és védelme, a szociális életkörülmények javuljanak, a bérek további fejlesztése megtörténjen

- mondta a szakszervezeti vezető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm