15 °C Budapest
Nem lesz könnyű dolga Orbán 30 pluszos asszonyainak a munkaerőpiacon

Nem lesz könnyű dolga Orbán 30 pluszos "asszonyainak" a munkaerőpiacon

2017. június 2. 11:15

Múlt héten családpolitikai intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor. A kormányfő ma reggel erről azt nyilatkozta: az asszonyok döntik el, mi lesz. Szakértőket kérdeztünk arról, ezekkel az intézkedésekkel valóban elérhető-e a kívánt cél, milyen lépésekre lenne szükség a népességcsökkenés megállításához? Illetve milyen esélyei vannak a munkaerő-piacon egy háromgyermekes harminc éves diplomás nőnek, akinek egyáltalán nincs munkatapasztalata?

Évek óta tartó folyamat eredményeként mára körülbelül 9 millió 803 ezer Magyarország népessége (KSH 2016. őszi adatai szerint), és a társadalom csaknem 20 százaléka nyugdíjas korú. Az elöregedés és a csökkenő szülési hajlandóság viszont nem magyar sajátosság, Európának szinte minden országát érinti. A jelenség azért okoz problémát, mert társadalom egyre nagyobb százaléka idős, az aktív réteg viszont szűkül, nagyon leegyszerűsítve: kevesebb dolgozónak kell eltartania több nyugdíjast.

Ma Magyarországon a termékenységi arányszám (hány gyermeket vállal egy pár) 1,3, ami jóval elmarad a reprodukcióhoz szükséges 2,1-es szinttől. A népességfogyás megállítása érdekében múlthéten új családpolitikai intézkedéseket jelentett be a kormány, melyek a következők.

  • A családi adókedvezmény mértékét tovább emeli a kormány, a középpontban a kétgyermekes családok lesznek.
  • A diákhitel tartozással rendelkező nőknek 2 gyermek esetén elengedi a kormány a tartozás 50 százalékát, 3 gyerek vagy e felett a teljes tartozást elengedi a kormány.
  • A diplomás GYED időtartamát kitolja egy évvel a kormány, ez meghosszabbodik az egyetemisták esetében a gyermek 2 éves koráig.
  • A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén 1-1 millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni.
  • "Soha nem látott bölcsődefejlesztésbe" kezd a kormány.
  • Külföldön tartózkodó vagy élő családok számára is elérhető lesz a babakötvény, valamint az anyasági támogatás.

Ezekkel az intézkedésekkel vajon elérhető a kívánt cél?

A bejelentett intézkedések pozitívak, és előremutatóak, hiszen valóban nagy rizikót jelent például a lakáshitel és a diákhitel is annak a korosztálynak, akik jelenleg a gyermekvállalási időszakukat élik. Valóban nagy rizikót jelent az eladósodás, de ennél sokkal nagyobb réteget érint a munkahelyi biztonság hiánya. Erre a problémára pedig ezek az intézkedések hatástalanok"

- mondta dr. Szalmai Ivett, a Magyar Szociológiai Társaság Családszociológiai Szakosztályának elnöke. Hozzátette, a bejelentett intézkedések az igazságosság kérdését is felvetik, ugyanis csak egy bizonyos réteget támogat ezzel az állam. Hiszen sokan nem férnek hozzá lakáshitelhez, illetve diákhitellel is csak az egyetemi végzettségűek rendelkeznek. Többet ér egy diplomás nő gyermeke, mint bármelyik gyermek?

Szintén kritikaként fogalmazta meg a szakember, hogy a bejelentett intézkedések egy része (például a diákhitellel kapcsolatos) kizárólag a nőket célozza, ami azt a szemléletet erősíti, hogy a nőnek elsődleges feladata a gyermeknevelés. Véleménye szerint sok problémára megoldás lehet, ha a gyermeknevelés a szülőpár feladata lenne.

De miért nem akarnak szülni a magyarok?

Több kutatás is azt állítja, hogy a magyar nők többsége két gyermeket tervez, ennek ellenére sokan csak egyet tudnak vállalni, ami mögött számos ok állhat. A család és a munka összeegyeztetése nagy kihívás, és nagy a bizonytalanság is, mivel semmilyen garancia nincs arra, hogy az édesanyát a babázós évek után visszaveszik korábbi munkahelyére. Hosszabb távon egy fizetésből megélni pedig a családok többségének lehetetlen.

A párkapcsolatok dinamikája is megváltozott, ma már egyáltalán nem evidens, hogy a pár örökké együtt marad. Egy családfelbomlás pedig mindkét szülőnek hatalmas rizikó. A KSH tavaly őszi felmérése szerint

2 millió 743 ezer család él Magyarországon, és 503 ezer családban egy szülő neveli a gyermeket, vagy gyermekeket. Ami azt jelenti, hogy a magyar családoknak csaknem a 18 százaléka egyszülős.

Őket szinte semmilyen szociális háló nem védi, nem kapnak plusz támogatást az államtól (ezer forinttal magasabb családi pótlék jár nekik, mint a kétszülősöknek). Ez is olyan rizikófaktor, ami miatt többen letesznek a gyermekvállalásról, vagy csak egy gyermeket hoznak világra. A szociológus szerint a népesedési problémák jóval összetettebbek, nem lehet pusztán családpolitikai intézkedésekkel megoldani.

A demográfiára hat az oktatás színvonala, a szociális rendszer, egyáltalán az ország szociális biztonsági hálója, és a munkaerő-piaci biztonság is. Ezek színvonalbeli emelkedése a gyermekvállalási kedvet is javítaná, és csökkentené a fiatalok elvándorlását is. Sokkal nagyobb rizikót jelent a családoknak, hogy mi történik, ha egyszülőssé válnak, vagy az egyik fél elveszti a munkáját, mint az, hogy 1-2 millió forinttal csökken-e a hitele"

- mondta a Pénzcentrumnak dr. Szalma Ivett. Emellett a családtámogatásban fontos az állandóság, a stabil intézményrendszer, mert az biztonságot ad. Mint például a családi pótlék (bár célszerű lenne minden évben növelni legalább az infláció mértékével), aminek léte nem függ az aktuális kormányzástól, biztosan lehet rá számítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bölcsődei férőhelyek számának növelése is a családok segítését szolgálja, hogy mindkét szülő dolgozhasson, ugyanakkor a mennyiségi keret növelése mellett érdemes lenne a minőségre is nagy hangsúlyt fektetni, hogy a szülők jó szívvel hagyhassák ott gyermeküket. Ezzel az intézkedéssel (plusz GYED extra népszerűsítésével) arra ösztönözné a kormány az édesanyákat, hogy hamarabb térjenek vissza a munka világába.

Esélyek a munkaerő-piacon

A munkaerő-piacon nőként még mindig nehezebb érvényesülni, és ezt a munkavállalók jelentős része így gondolja. A Randstad 2016 őszén készült felmérése szerint minden második magyar munkavállaló gondolja úgy, hogy jelentkezéskor vagy előléptetéskor is a férfiaknak kedveznek a munkaadók. Tízből hat nő úgy véli, hátrányból indulnak egy pozíció megpályázásakor, illetve kinevezés esetén.

Ha alapul vesszük, hogy a kormány arra ösztönözné a fiatal nőket, hogy egyetem után (diplomás GYED) előbb az anyagságot válasszák, és lehetőleg három gyermeket hozzanak a világra (akkor nem kell visszafizetni a diákhitelt), az durva számítással azt jelenti, hogy a nő 30 évesen jelenik meg először a munkaerő-piacon, három gyermekkel, diplomával, és nulla munkatapasztalattal.

Ha egy nő 30 évesen lép a munkaerő-piacra, a munkáltató számára problémát jelenthet, hogy a jelentkező nem rendelkezik friss tudással a szakterületéről. Ez hátrányt jelenthet az egyetemről, főiskoláról kikerült hallgatókkal szemben, akik ugyan szakmai tapasztalattal szintén nem rendelkeznek, de teljesen naprakész az iskolában megszerzett tudásuk"

- mondta a Pénzcentrumnak Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egy 30 éves munkavállalónak sok előnye is lehet egy frissdiplomással szemben, így például a lojalitás: a kisgyermekes anyukákra nagyon jellemző, hogy ha egy vállalatnál megbecsülik őket, akkor nagyon megbízható, hűséges és lelkes munkatársak lesznek, hiszen pontosan tudják, hogy nem mindenhol kapnának lehetőséget. Ráadásul a babázás ideje alatt számos olyan készségre tesznek szert a szervezés és multi-tasking területén, amit nagyon jól tudnak hasznosítani a munkájuk során is.

Kutatásunk szerint a nőknek fontosabb a munka és magánélet közti egyensúly megtartása, ez a kisgyermekes anyukákra különösen igaz. Ezt figyelembe véve, valamint saját tapasztalatainkra hagyatkozva is úgy látjuk, hogy a rugalmas foglalkoztatási formák nagyon sokat segíthetnek a kisgyermekes nők helyzetén. Nagyon fontos, hogy a visszatérni szándékozó anyuka és a munkáltató együtt gondolkodjanak. Ha az anyuka elmondja az elképzeléseit, nagyon könnyen lehet, hogy az éppen találkozni fog egy jó lehetőséggel"

- mondta Szokody Ágnes.

Egy 30 éves, három gyermekes, diplomás, ám munkatapasztalattal nem rendelkező nő munkaerő-piaci sikere gyakran a kitartásán és a találékonyságán múlik, hiszen nem járt útra lép - véli Nagy Andrea, a Parrish & Crawler International szakmai igazgatója.

Az elmúlt évtizedben a másoddiploma, a külföldi tanulmányok gyakorlatilag az első munkahely konkurensei lettek. Én személy szerint sajnálom, hogy ez így alakult, mert 28-30 évesen megkezdeni a szocializálódást a munka világába, mindkét félnek nagyon nehéz. Ugyanerről beszélünk, ha az első diplomát rögtön családalapítás követi, de a helyzet megoldható. Egyre többen tapasztalják meg, hogy a gyakornoki munka, a diák fejjel végzett időszakos feladatok nagyon hasznosak. Úgy gondolom azonban, hogy 1-2 év szakmai munkát követően érdemesebb családot alapítani, így abban a tudatban babázhat, hogy nem lesz 30 éves pályakezdő a visszatérésnél

- mondta Nagy Andrea.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?