35 °C Budapest
Botrány a magyar cégeknél: ezért titkolják, ki, mennyit keres?

Botrány a magyar cégeknél: ezért titkolják, ki, mennyit keres?

Pénzcentrum
2016. október 27. 05:38

Ma Magyarországon a legtöbb cégnél nem publikus, hogy ki mekkora fizetésért dolgozik. Vannak olyan munkahelyek, ahol nem is igazán foglalkoznak ezzel a dolgozók, míg máshol pletykák, és folyosói találgatások központi témája. Sőt, sok cég elvárja a dolgozóitól, hogy tartsák titokban, hogy mennyit keresnek. De vajon jó, ha tudjuk, ki mekkora a fizetése? Vagy egyáltalán miért titok? Ennek jártunk utána.

A fizetések titkolása része a vállalati kultúránknak. Úgy szocializálódtunk, hogy természetesnek vesszük: egyenlő munkáért nem jár egyenlő bér, még ha ez bántja is az igazságérzetünket. Belénk nevelték, hogy a fizetésről beszélni bizalmas dolog, és az átláthatóság valójában csak napjainkban kezd értékké válni.

Mire föl a nagy titok?

Hatalmas feszültséget szül, és a szervezeti krízis melegágya lehet, ha kiderülnek a fizetések. Abban az esetben, ha mindenki ugyanakkora összeget kap, akkor is, de a mai piacgazdaságban nem ez a mérvadó. Éppen ezért, a "nyugalom érdekében" inkább bizalmasan kezelik a cégek a fizetéseket. A másik indok általában az üzleti titok, mert ha a konkurencia megtudja, akkor elindulhat egy átcsábítási hullám - munkaerőhiányban pláne - picit ráígér a másik, és már el is vesztettek egy jó szakembert. Vagy elindul az egymásra licitálás. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem a pénz az egyetlen, ami az adott cégnél tartja a munkavállalókat.

Nézzük meg a lehetséges opciókat. 

Ha a cég titokként kezeli a fizetést, és a dolgozók valóban nem tudják, hogy ki mennyit visz haza, akkor elindulhatnak a találgatások, pletykák és a "folyosói híradó". Általában - főleg a főnökök fizetése esetén - jóval magasabb összeget saccolnak, mint ami a valóság.

És ha a beosztottak szerint egy problémát nem jól kezel a vezető, vagy nem megfelelő körültekintéssel, akkor elhangozhat, hogy: ha annyit keresnék, engem sem izgatna.

Egy másik szituáció, amikor ugyan titkosak a bérek, de a kollégák vagy megbeszélték egymás között, vagy kiszivárogtak az infók. Az ebből adódó esetleges szervezeti feszültség ugyanúgy kialakulhat, csak mindez a vezetőség háta mögött történik. Vagy tud róla, de inkább a struccpolitikát alkalmazzák.

Tegyük fel, hogy egyszer csak elmondják/kiszivárog, vagy soha nem is kezelték titokként, hogy pontosan ki mennyit keres az adott cégnél. Ez lehet nagyon pozitív: az azonos pozícióban lévők szinte ugyanannyit keresnek, tapasztalat és a vállalatnál töltött idő alapján látható differencia. Ennek viszont az ellenkezője is kiderülhet: mindenki olyan bért kap, amit ki tudott magának harcolni az állásinterjún, vagy utána, és semmilyen összefüggésben sincs a tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel, vagy a feladatok mennyiségével és fontosságával.

Az átláthatóságnak itthon nincs kultúrája, ma kezd értékké válni" 

- mondta Fülöp Zoltán kisvállalati PR szakértő. - A kkv-knál az is fontos, hogy alapelvek szerint építsék fel a béreket, átlátható legyen, és a teljesítményt is figyelembe vegyék, különben egy idő után gátolja a cég növekedését, amellett, hogy sok feszültséget is generálhat - mondta. 

Tényleg tudni akarod?

Melyik cégnél dolgoznál szívesebben? Ahol több pénzt kapsz, de cégen belül te keresed a legkevesebbet, vagy ahol kevesebb pénzt ajánlanak, de a tiéd lenne az egyik legmagasabb fizetés? Ezt a kérdést feltették egy nemzetközi kutatásban is, a válaszadók többsége pedig a második opcióra voksolt. Itt jól látszik, hogy nem csak az a fontos a munkavállalóknak, hogy mekkora összeget visz haza, hanem az is, hogy a kollégáihoz viszonyítva ez milyen szinten áll.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A fizetés őszinteség és bizalom kérdése is: megbízom a főnökömben, és elhiszem neki, hogy jó döntéseket hoz, a cégért dolgozik, és akkor nem kérdőjelezem meg, hogy miért annyit kapok, amennyit. Vagy meg tudom vele beszélni, hogy miért annyit kapok, esetleg tudunk rajta változtatni is. Emellett még fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a saját értékükkel, sem alul, sem felül nem szabad értékelni a saját piaci árukat" - mondta Lerf Andrea HR-szakértő.

Versenyképes fizetés

Az álláshirdetéseknek legalább a 80 százalékában a fizetéshez annyit írnak, hogy versenyképes. Ez annyira általános, semmitmondó és elcsépelt, hogy a jelentkezőnek csak annyit mond: fogunk adni fizetést, nem ingyen kérdjük a munkádat. Ennél többet viszont nem árul el.

Ha beleírják a konkrét fizetést is az álláshirdetésbe, az jó értelemben meg is szűri a jelentkezőket. Mindenki értékeli az őszinteséget, és le lehet írni, hogy ekkora fizetést adunk, viszont ilyen jutalmak, feltételek és környezet vár, valamint értelmes munka. Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a cégek a fizetésnek, nem a pénz az egyetlen, ami befolyásolja a jelentkezők döntését" 

- mondta Fülöp Zoltán.

Az állásinterjún is nehéz ügy, amikor a fizetésigényre terelődik a szó, ha nem egy előre meghatározott összeg szerepel a hirdetésben, vagy nincs információja a jelentkezőnek arról, hogy az adott cégnél az adott pozícióban milyen pénzeket lehet keresni. Ehhez ma már több weboldal és adatbázis is adhat támpontokat, ha ez ember végez egy kis kutatómunkát. 

A fiatalok szeretik, ha minden átlátható és megvannak a keretek. Ebbe az irányba tartunk, de még mindig kényes kérdésnek számít"

 - mondta a HR-szakértő.

A digitalizáció ezen a téren is jelentős változást hozhat, az egész munka struktúrája átalakul, és a fizetések sem maradnak majd a régiben. Vélhetően egy idő után megszűnik majd a titkolózás, és átláthatóbbak lesznek a fizetések, persze ez az adott vállalat kultúrájától is függ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?