26 °C Budapest
Botrány a magyar cégeknél: ezért titkolják, ki, mennyit keres?

Botrány a magyar cégeknél: ezért titkolják, ki, mennyit keres?

Pénzcentrum
2016. október 27. 05:38

Ma Magyarországon a legtöbb cégnél nem publikus, hogy ki mekkora fizetésért dolgozik. Vannak olyan munkahelyek, ahol nem is igazán foglalkoznak ezzel a dolgozók, míg máshol pletykák, és folyosói találgatások központi témája. Sőt, sok cég elvárja a dolgozóitól, hogy tartsák titokban, hogy mennyit keresnek. De vajon jó, ha tudjuk, ki mekkora a fizetése? Vagy egyáltalán miért titok? Ennek jártunk utána.

A fizetések titkolása része a vállalati kultúránknak. Úgy szocializálódtunk, hogy természetesnek vesszük: egyenlő munkáért nem jár egyenlő bér, még ha ez bántja is az igazságérzetünket. Belénk nevelték, hogy a fizetésről beszélni bizalmas dolog, és az átláthatóság valójában csak napjainkban kezd értékké válni.

Mire föl a nagy titok?

Hatalmas feszültséget szül, és a szervezeti krízis melegágya lehet, ha kiderülnek a fizetések. Abban az esetben, ha mindenki ugyanakkora összeget kap, akkor is, de a mai piacgazdaságban nem ez a mérvadó. Éppen ezért, a "nyugalom érdekében" inkább bizalmasan kezelik a cégek a fizetéseket. A másik indok általában az üzleti titok, mert ha a konkurencia megtudja, akkor elindulhat egy átcsábítási hullám - munkaerőhiányban pláne - picit ráígér a másik, és már el is vesztettek egy jó szakembert. Vagy elindul az egymásra licitálás. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem a pénz az egyetlen, ami az adott cégnél tartja a munkavállalókat.

Nézzük meg a lehetséges opciókat. 

Ha a cég titokként kezeli a fizetést, és a dolgozók valóban nem tudják, hogy ki mennyit visz haza, akkor elindulhatnak a találgatások, pletykák és a "folyosói híradó". Általában - főleg a főnökök fizetése esetén - jóval magasabb összeget saccolnak, mint ami a valóság.

És ha a beosztottak szerint egy problémát nem jól kezel a vezető, vagy nem megfelelő körültekintéssel, akkor elhangozhat, hogy: ha annyit keresnék, engem sem izgatna.

Egy másik szituáció, amikor ugyan titkosak a bérek, de a kollégák vagy megbeszélték egymás között, vagy kiszivárogtak az infók. Az ebből adódó esetleges szervezeti feszültség ugyanúgy kialakulhat, csak mindez a vezetőség háta mögött történik. Vagy tud róla, de inkább a struccpolitikát alkalmazzák.

Tegyük fel, hogy egyszer csak elmondják/kiszivárog, vagy soha nem is kezelték titokként, hogy pontosan ki mennyit keres az adott cégnél. Ez lehet nagyon pozitív: az azonos pozícióban lévők szinte ugyanannyit keresnek, tapasztalat és a vállalatnál töltött idő alapján látható differencia. Ennek viszont az ellenkezője is kiderülhet: mindenki olyan bért kap, amit ki tudott magának harcolni az állásinterjún, vagy utána, és semmilyen összefüggésben sincs a tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel, vagy a feladatok mennyiségével és fontosságával.

Az átláthatóságnak itthon nincs kultúrája, ma kezd értékké válni" 

- mondta Fülöp Zoltán kisvállalati PR szakértő. - A kkv-knál az is fontos, hogy alapelvek szerint építsék fel a béreket, átlátható legyen, és a teljesítményt is figyelembe vegyék, különben egy idő után gátolja a cég növekedését, amellett, hogy sok feszültséget is generálhat - mondta. 

Tényleg tudni akarod?

Melyik cégnél dolgoznál szívesebben? Ahol több pénzt kapsz, de cégen belül te keresed a legkevesebbet, vagy ahol kevesebb pénzt ajánlanak, de a tiéd lenne az egyik legmagasabb fizetés? Ezt a kérdést feltették egy nemzetközi kutatásban is, a válaszadók többsége pedig a második opcióra voksolt. Itt jól látszik, hogy nem csak az a fontos a munkavállalóknak, hogy mekkora összeget visz haza, hanem az is, hogy a kollégáihoz viszonyítva ez milyen szinten áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A fizetés őszinteség és bizalom kérdése is: megbízom a főnökömben, és elhiszem neki, hogy jó döntéseket hoz, a cégért dolgozik, és akkor nem kérdőjelezem meg, hogy miért annyit kapok, amennyit. Vagy meg tudom vele beszélni, hogy miért annyit kapok, esetleg tudunk rajta változtatni is. Emellett még fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a saját értékükkel, sem alul, sem felül nem szabad értékelni a saját piaci árukat" - mondta Lerf Andrea HR-szakértő.

Versenyképes fizetés

Az álláshirdetéseknek legalább a 80 százalékában a fizetéshez annyit írnak, hogy versenyképes. Ez annyira általános, semmitmondó és elcsépelt, hogy a jelentkezőnek csak annyit mond: fogunk adni fizetést, nem ingyen kérdjük a munkádat. Ennél többet viszont nem árul el.

Ha beleírják a konkrét fizetést is az álláshirdetésbe, az jó értelemben meg is szűri a jelentkezőket. Mindenki értékeli az őszinteséget, és le lehet írni, hogy ekkora fizetést adunk, viszont ilyen jutalmak, feltételek és környezet vár, valamint értelmes munka. Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a cégek a fizetésnek, nem a pénz az egyetlen, ami befolyásolja a jelentkezők döntését" 

- mondta Fülöp Zoltán.

Az állásinterjún is nehéz ügy, amikor a fizetésigényre terelődik a szó, ha nem egy előre meghatározott összeg szerepel a hirdetésben, vagy nincs információja a jelentkezőnek arról, hogy az adott cégnél az adott pozícióban milyen pénzeket lehet keresni. Ehhez ma már több weboldal és adatbázis is adhat támpontokat, ha ez ember végez egy kis kutatómunkát. 

A fiatalok szeretik, ha minden átlátható és megvannak a keretek. Ebbe az irányba tartunk, de még mindig kényes kérdésnek számít"

 - mondta a HR-szakértő.

A digitalizáció ezen a téren is jelentős változást hozhat, az egész munka struktúrája átalakul, és a fizetések sem maradnak majd a régiben. Vélhetően egy idő után megszűnik majd a titkolózás, és átláthatóbbak lesznek a fizetések, persze ez az adott vállalat kultúrájától is függ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?