9 °C Budapest
Magyar állások tízezreit happolták el külföldiek: mit tudnak jobban?

Magyar állások tízezreit happolták el külföldiek: mit tudnak jobban?

2016. augusztus 30. 05:30

A sarki kocsmától a brüsszeli parlamentig, mindenhol vitatéma a bevándorlás. Olyan mondatfoszlányokba is rendszeresen belefut az ember akaratlanul is, hogy elveszik a menekültek a magyarok munkáját. Jövőbeli találgatások helyett viszont érdemesebb inkább azt megnézni, hogy az elmúlt évben mennyi és milyen nemzetiségű (unión kívüli) külföldi kért munkavállalási engedélyt Magyarországon, és ők milyen területen tudtak elhelyezkedni.

A bevándorlás és betelepítés körüli viták, aggodalmak és lehetséges forgatókönyvek várhatóan még jó ideig korbácsolják a kedélyeket, megjósolni azonban nem lehet, hogy milyen megoldás, vagy annak tűnő döntés születik végül a probléma kezelésére. Arról viszont ritkán esik szó, hogy mi van a jelenleg Magyarországon dolgozó külföldiekkel? Hányan, és honnan jöttek, és milyen területen tudnak munkát vállalni?

Tavaly összesen 5245 munkavállalási engedélyt adtak ki a Kormányhivatalok és a Bevándorlás és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Ez a szám 12,3 százalékkal nőtt 2014-hez képest, ez viszonylag kisebb mértékű növekedés a BÁH szerint, ami az adatbázisuk pontosságának javulása is okozhatta. Az Európán kívülről érkező munkavállalóknak 8,3 százalékkal kevesebb engedélyt adtak, mint egy évvel korábban, miközben az európai, de nem uniós állampolgároknak 50 százalékkal több engedélyt adtak - tudta meg a Pénzcentrum a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzéséből.

Egy év alatt majd duplájára nőtt a szerb állampolgárok engedélye, de az ukrán, japán, vietnami és bosnyák munkavállalók száma is több mint 30 százalékkal megugrott. A kínaiak számára viszont nem voltunk annyira vonzó ország tavaly, mint korábban, 43,6 százalékkal csökkent a számuk.

Nagy a szakadék

Talán nem gondolnád elsőre, de a tavaly engedélyhez jutott külföldieknek a 32,4 százaléka főiskolát, egyetemet végzett, és végzettség szerinti kategorizálásban ez a legnagyobb csoport. A második népes tábor viszont csak 8 általánossal (vagy annál kevesebb) rendelkezik (29,6 százalék). 

Ha a korukat nézzük, a 25 és 34 év közöttieké a legnépesebb tábor (41,5 százalék), őket követik a 35-44 évesek 24,4 százalékkal.

Hol dolgoznak?

A fele azok a külföldi munkavállalóknak, akik tavaly kapták meg az engedélyüket a feldolgozóiparban (27,4 százalék), az információ kommunikáció (14,4 százalék) és a kereskedelem, gépjárműjavítás (9,2 százalék) területén helyezkedtek el. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Eddig csak azokat említettük, akik 2015-ben kaptak magyar munkavállalási engedélyt, ennél viszont jóval több külföldi dolgozik az országban. Tavaly 11 279 külföldi állampolgárt jelentett be a munkáltatója. 

A munkáltatók által bejelentett külföldieknek a 70 százaléka négy fő ágazatban dolgozik: adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek (27,7 százalék), információ, kommunikáció (15,3 százalék), mezőgazdaság (14,1 százalék) és a feldolgozóipar (11,9 százalék).

Kértünk friss adatokat a Bevándorlás és Állampolgársági Hivataltól, de csak a 2015 év végi adatokat tudtak adni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?