31 °C Budapest
Brutális béremelés jöhet a Tescónál: asztalra csapott a szakszervezet

Brutális béremelés jöhet a Tescónál: asztalra csapott a szakszervezet

2016. március 11. 13:06

Megkezdődtek a bértárgyalások a Tesconál és jelentős béremelésre számít a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a mai napon megkezdte az egyezetéseket a Tesco képviselőivel az idei béremelésre és bérrendezésre vonatkozóan. A KASZ közleménye szerint a vállalat hazai működésében problémákat okoz az áruházi struktúra működéséhez szükséges jó minőségű munkaerő biztosítása, és a munkaerő piaci jelzések alapján emelkedik a fluktuáció is. A KASZ álláspontja szerint mindkét probléma kezelhető lenne egy hosszú távú bérstratégia kialakításával, ezért a szakszervezet jelezte a vállalat vezetői felé, hogy szeretné a korábbi évekhez képest előrébb hozni a bértárgyalások kezdetét.

A szakszervezet álláspontja szerint az idei béremelésnek két részből kell összetevődnie. Szükség van egy jelentős mértékű legalább két számjegyű általános, minden munkavállalót érintő béremelésre, illetve egyes munkakörök esetében ezen felül bérrendezésre is.

A bérrendezés szükségességét a KASZ már januárban jelezte a vállalat vezetői felé. Ez elsősorban azokat a munkaköröket érinti, ahol a szakmai bérminimum emelése bértorlódást okozott a vezetői és az eladói bérek közt. Ezen felül az online kereskedelmi területen is vannak olyan munkakörök, amelyekben a jelentőségükhöz képest alulfizetettek a munkavállalók. Az ő esetükben szintén bérrendezésre lesz szükség.

Az általános béremelés időszerűségét tekintve a KASZ álláspontja egyértelmű: Minél hamarabb, annál jobb.

Az összegszerűségre vonatkozóan a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete hosszú távú célkitűzést fogalmazott meg. Hároméves bérstratégia kialakítására van szükség, amelyben az áruházakban dolgozó munkavállalók bérét a jelenlegi bérszínvonalhoz képest 30-40%-al meg kell emelni. A szakszervezet év elején ezzel kapcsolatosan készített egy szakmai anyagot, amit átadtak a vállalat hazai vezetőinek, és rajtuk keresztül februárban eljutott a Tesco Európa prágai központjába is. A KASZ reményét fejezi ki, hogy az idei évre vonatkozó bérköltség tervezésekor a Tesco Európa vezetői figyelembe vették a szakszervezet szakmai anyagában szereplő bérajánlást. Véleményünk szerint 2015-ben a magyar Tesco jelentős költségeket takarított meg a vasárnapi boltzár bevezetésével és az éjszakai műszak megszüntetésével, miközben a vállalat forgalma nem csökkent. Reményeink szerint ezek az összegek részben fedezetet nyújthatnak a szakszervezet és a munkavállalók által kívánatosnak tartott bérfejlesztés megvalósításához.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyeztetések hamarosan folytatódnak. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az ezt követő tárgyalásokon is a fent leírt elvek mentén fogja képviselni tagságát, és a magyar Tesco valamennyi munkavállalóját.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?