2 °C Budapest
Rengeteg a balesetveszélyes munkahely

Rengeteg a balesetveszélyes munkahely

2016. február 17. 15:35

Baleseti szempontból egyre veszélyesebbek a munkahelyek - véli a legnagyobb ipari szakszervezet a saját tapasztalataira, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi ellenőrzéseinek a napokban megjelent, lesújtó tartalmú jelentésére hivatkozva.

Hiba volt a korábbi hatósági munkavédelmi ellenőrzéseket mindössze egy minisztériumi főosztály hatáskörébe adni, mert az egyébként sem rózsás munkavédelmi helyzet csak tovább romlott azóta, amióta megszüntették az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget - írja közleményében a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

A legnagyobb ipari szakszervezet elnöke, Székely Tamás emlékeztet: a VDSZ többször is jelezte: munkavédelmi szempontból súlyos gondok és helyenként életveszélyes hiányosságok vannak, s félő, hogy ezek előbb, utóbb visszafordíthatatlan tragédiákhoz vezetnek. A szakszervezet annak kapcsán figyelmeztet újra, hogy kiderült, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya tavaly, a korábbi hatóságinál jóval ritkább ellenőrzések során is súlyos gondokat tapasztalt, ráadásul a górcső alá vett cégek zöménél, 81,7 százalékuknál. Ez azt jelenti, hogy 100-ból 82 munkahelyen dolgoznak baleset- vagy akár életveszélyes körülmények között az emberek - szögezi le az elnök. Székely szerint a katasztrofálisan rossz helyzet miatt sürgősen, amíg nem késő felül kell vizsgálni a teljes munkavédelmi felügyeleti rendszert, s a jelenleginél sokkal gyakrabban és szigorúbban kell ellenőrizni az előírások betartást.

A szakszervezet szerint azonban a munka-egészségügyi rendszerrel is komoly gondok vannak. Nálunk ugyanis, más országokkal ellentétben a munkáltató által fizetett orvos vizsgálja a dolgozók alkalmasságát, s egy személyben dönt sorsokról, arról, hogy valaki alkalmas-e az adott munkára továbbra is vagy a munkaadó kedvére téve nem betegállományba vagy regenerálódni küldi, hanem alkalmatlanságra hivatkozva rövid úton eltanácsolja a cégtől a szerencsétlen munkavállalót. De az sem jobb megoldás, ha az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozókat egy átfogó szűrés előtt pihenni küldik néhány napra, hogy mire elvégzik az előre jelzett egészségügyi ellenőrzést, minél jobban kitisztuljon a dolgozók szervezetéből a munka során szerzett, az egészségre ártalmas szennyeződés.

Székely szerint ezek a módszerek más EU-s országokban elképzelhetetlenek. A szakszervezet ezért a teljes rendszer mielőbbi felülvizsgálatát és módosítását követeli. A VDSZ-nek ebben a témába többéves tapasztalata van, számos szakmai javaslatot is készített a változtatásra, amelyeket kész egy komoly egyeztetés keretein belül a döntéshozókkal is megismertetni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?