Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban: nagy baj, ha nem

2016. január 15. 11:39

Fontos határidő közeleg: január 31-ig minden munkavállalónak meg kell kapnia az előző évi jövedelméről szóló igazolást. E nélkül nem tudjuk elkészíteni az adóbevallásunkat! Összeszedtük a legfontosabb határidőket, tudnivalókat. Kiderült például az is, hogy ellentmondás van a NAV tájékoztatóiban.

Január és május között számos határidőt kell szem előtt tartanunk, amikor a 2015-ös évre vonatkozó adóbevallásunkat elkészítjük. A legfontosabb dátum az idei évben is május 20., ezen a napon éjfélig kell beérkeznie postai vagy elektronikus úton a bevallási dokumentumnak az adóhivatalhoz.

De ne szaladjunk ennyire előre, az első határidő ugyanis január 31.: a hó végéig minden munkavállalónak meg kell kapnia az előző évi jövedelméről szóló igazolást (15M30) a munkáltatójától. E nélkül nem lehet elkészíteni az adóbevallásokat! Ha nem akarunk bajlódni a papírmunkával, ezen kell jeleznünk, hogy a bevallást inkább a munkáltatónkra bízzuk (már, ha a munkáltatónk is hajlandó erre); de ezen a nyomtatványon kérhetjük az idei évtől azt is, hogy a NAV készítse el helyettünk az adómegállapítást. Ez utóbbihoz egy X-et kell tennünk a "VI. Adóhatósági adómegállapításra vonatkozó nyilatkozat" résznél lévő rubrikába.

A Pénzcentrum értesülései szerint azonban van egy apró gikszer a rendszerben: ellentmondás van ugyanis a munkáltatóknak kiküldött, és a magánszemélyeknek postázott tájékoztatók között.

A munkáltatóknak kiküldött tájékoztatóban az ikszelésre január 31-ig kell sort keríteni, míg a magánszemélyeknek kiküldött tájékoztató szerint ez a dátum február elseje.

Milyen lehetőségeink vannak még?

Amennyiben sem a NAV-ra, sem a munkáltatónkra nem bíznánk (vagy a szabályok szerint nem is bízhatjuk) a papírmunkát, akkor az idei évben is lehetőség van teljes bevallásra (1553), egyszerűsített bevallásra (1553NY), és adónyilatkozattal (1553ADÓNYILATKOZAT) történő bevallásra is.

1+1 százalék

Természetesen az idei évben is eldönthetjük, hogy jövedelemadónk 1+1 százalékát mely civil és/vagy egyházi szervezetnek ajánljuk fel. Erről a bevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított, 15EGYSZA jelű önálló nyomtatványon rendelkezhetünk. A rendelkező nyilatkozatot a bevallás részeként vagy önállóan 2016. május 20-áig kell megküldeni a NAV-nak elektronikusan vagy postai úton. Ha pedig munkáltatói adómegállapítást kértünk, akkor legkésőbb 2016. május 10-ig kell átadnunk a nyilatkozatot a munkáltatónknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tudni, amennyiben adóbevallásunkat a május 20-ai határidő után adjuk le, akkor a késedelemre vonatkozó szankciók mellett az 1+1 százalékról sem rendelkezhetünk már!

Hol találjuk a nyomtatványokat?

A szükséges nyomtatványokat hol máshol, mint a NAV honlapján találjuk: a kezdőlapon keressük a "Kiemelt témák" között található "SZJA" menüpontot, amely lehetővé teszi a szükséges keretprogram (ÁNYK), valamint saját választásunk függően a 15NY31 jelű, a 1553 számú, a 1553NY, illetve a 1553ADÓNYILATKOZAT jelű elektronikus űrlapok, továbbá a bevallások aktív súgójának egyidejű letöltését és telepítését. A "Nyomtatványkitöltő programok" menüpont alatt pedig továbbra is elérhető a keretprogram és az alkalmazások letöltése.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?