Vándorolnak a magyarok a szegényebb országrészekből

Vándorolnak a magyarok a szegényebb országrészekből

2015. október 2. 09:40

A legfrissebb mutatók szerint hét régióból hatban csökken a népsűrűség. A trendek azt mutatják, hogy a szegényebb régiókból folyamatosan elvándorolnak az emberek a gazdagabb régiók felé. Egyedül Közép-Magyarországon látható növekedés, ami főképpen az erős gazdaságnak és a magasabb életszínvonalnak köszönhető.

Ha folytatódik ez a trend, akkor a főváros környéki régió népessége növekedni fog, Nyugat-Dunántúl stagnálhat, míg a többi régióban további visszaesés várható. Az előrejelzések szerint tíz év múlva Észak-Magyarország népsűrűsége már alacsonyabb lehet, mint Észak-Alföldé, ugyanis itt tapasztalható a legdinamikusabb népességcsökkenés. Míg 2002-ben 96 lakos jutott egy négyzetkilométerre, 2015-ben ez a szám már csak 87. - írja a Világgazdaság.

Észak-Magyarországot Dél-Dunántúl és Dél-Alföld követi a népesség számának csökkenését illetően, de Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád megye, és Békés népsűrűsége is csökkent.

Ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy továbbra is négy magyar régió van az Európai Unió 20 legszegényebbje között. Az egy főre jutó GDP alapján 2013-ban Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld is bekerült a legrosszabbul teljesítő uniós régiók közé. Ezekben a régiókban alacsonyak a fizetések és a foglalkoztatási ráta is rosszabb az országos átlaghoz viszonyítva.

Ezzel szemben Nyugat-Dunántúlon stagnált a népesség, ami a térség fejlettségének, a magas egy főre jutó GDP-nek, az iparvállalatok odatelepülésének, illetve az osztrák határ közelségének köszönhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pesten 430-an (Budapesten pedig közel 3350-en) laknak egy négyzetkilométeren, ami minden más megye népsűrűségénél legalább négyszer nagyobb. Ez jórészt annak köszönhető, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék Budapesten a legmagasabb, ami komoly elszívó hatást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?