15 °C Budapest
Az ő fizetésük is emelkedik mától: mutatjuk mennyivel

Az ő fizetésük is emelkedik mától: mutatjuk mennyivel

2015. július 1. 19:15

Július 1-jétől magasabb jövedelemre számíthatnak a betegágy mellett dolgozók - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Július 1-jén ünnepeljük Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapját, ami egyben az egészségügyben dolgozók legnagyobb ünnepe. 2015-ben az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját felvette az ünneplésre méltó évfordulók közé. Az idei Semmelweis napnak különös hangsúlyt ad, hogy a 2015-ös esztendő Nemzetközi Semmelweis Emlékév lett. A magyar Kormány 2011-ben július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánította.

2015. július 1-jétől sor kerül az egészségügyi dolgozók mozgóbérének "kiengedésére." Ezzel biztosítottá válik a 2012. és 2013. évi béremelés teljes alapbéresítése. Az intézkedés végrehajtásához 5,33 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Mindez nagyságrendileg 43 000 betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakdolgozót és 18 000 betegágy mellett dolgozó orvost érint. A mozgóbér kiengedésével egy szakdolgozó jövedelme átlagosan bruttó 10-15 ezer, egy orvosé bruttó 20-25 ezer forinttal lesz magasabb.

A Kormány jelentős hangsúlyt fektet a rezidensek és - külföldi munkavállalás szempontjából leginkább érintett korosztály - a fiatal szakorvosok itthon tartására is. A Kormány célja, hogy a szakorvosi ösztöndíjrendszerből kilépők jövedelme ne csökkenjen. Ennek érdekében 2015. július 1-jétől átalakul a szakorvosképzés, amelynek értelmében a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét intézménnyel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, és illetményük a központi költségvetési forrásból kerül kifizetésre.

A szakorvos képzésben résztvevő kezdő rezidensek illetménye az intézkedés bevezetésével bruttó 205 320 forintra, a szakvizsga előtt álló rezidenseké bruttó 211 820 forintra, a fiatal szakorvosoké pedig bruttó 254 220 forintra emelkedik. Továbbá a képzési normatívára és a tutori díjakra fordított összegek is emelkednek, előbbi 19 425 forintról 20.000 forintra, utóbbi 30.217 forintról 50.000 forintra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rezidens és fiatal szakorvos által teljesített ügyelet, készenlét, önként vállalt többletmunka díja tovább növeli a jövedelmet. Mindemellett azok a szakorvos jelöltek, akik beléptek a kormányzat által 2011-ben indított és azóta is minden évben folyamatosan meghirdetett Rezidens Ösztöndíj Programba, a jogszabály alapján garantált illetményen felül további nettó 100 - 200 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek.

A Rezidens Ösztöndíj Programból kilépett fiatal szakorvosok 2016. január 1-jétől illetményükön felül, valamint teljesített ügyelet, készenlét, önként vállalt többletmunka díján túl, a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó további 151 ezer forint támogatásban részesülnek. A támogatásra azok a fiatal szakorvosok jogosultak, akik a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjában részesültek a megelőző években, (függetlenül attól, hogy szakvizsgájukat mikor szerezték meg), illetve azok, akik az első szakorvosi vizsgájukat 2015. szeptember 1-jét követően szerzik meg. Továbbá vállalják, hogy Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidős foglalkoztatás keretében alkalmazottként (munkaviszony, közalkalmazotti, szolgálati jogviszony) végeznek egészségügyi tevékenységet. Egy fiatal szakorvos jövedelme így összesen bruttó 405 ezer forint lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?