24 °C Budapest
Sok szülőt érint! Már csak néhány napig lehet jelentkezni

Sok szülőt érint! Már csak néhány napig lehet jelentkezni

Pénzcentrum
2015. június 10. 06:01

Jövő héten hivatalosan is megkezdődik a nyári szünet, nemsokára 1,2 millió gyermek felügyeltéről kell a szülőknek gondoskodniuk. A táborok drágák, az állami ellátásba pedig nem minden tanuló tud bekerülni. Így több száz gyereknek csak az üres lakás vagy az utca marad idén nyáron is.

Június 15-én hivatalosan is véget ér a tanév és megkezdődik a 2,5 hónapos nyári vakáció. Mivel a magántáborok csupán 1-2 hétre nyújtanak megoldást - ráadásul többségük méregdrága -, így sok szülőnek okozhat fejtörést, hol helyezze el a gyereket a szünidőben.

Magyarországon közel 1,2 millió iskoláskorú gyermekről kell a nyári szünetben (is) gondoskodnia a szülőknek.

Mivel a nyári táborok ára 25-160 ezer forint között mozog, így évente mindössze csupán 50-60 ezer gyerek töltheti szervezett keretek között a szünidőt - vagy legalábbis annak egy részét. Ezen kívül a rokonok, főként a nagyszülők lehetnek a szülők segítségére, ám a gyermek felügyeletét egész nyárra többnyire rájuk sem illik bízni.

KATTINTS! Extrém és luxustáborok: ide mehet idén a gyerek

Ha se a tábor, se valamelyik rokon nem jöhet szóba, akkor jelenthet megoldást az ún. napközbeni ellátás, amelyet az önkormányzatok lennének kötelesek biztosítani a vonatkozó törvények alapján.

A gyermekvédelmi törvényben foglaltak szerint a települési önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását a nyári szünetben

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke (MSZOE).

A napközbeni ellátásra a szülőknek önkéntesen, az illetékes önkormányzatnál kell jelentkezniük. A jelentkezési határidő a tanév utolsó napja, tehát a 2014/15-ös tanévben június 15.

Természetesen a napközbeni ellátás sem ingyenes szolgáltatás, a felügyeletért 2012 óta térítési díjat kell fizetni. Bár ennek összege önkormányzatonként változik, de napi 500-1500 forintnál többnyire sehol sem kerül többe. Ehhez jön hozzá az étkezés költsége, ami naponta plusz 500-800 forintos tételt jelent a szülőknek. Fontos azonban kiemelni, hogy rászorultsági alapon akár 50 százalékos kedvezményt is igénybe lehet venni, sőt sokaknak teljesen elngedik a felügyelet és ellátás teljes díját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs pénz, inkább elküldik a szülőket!

Habár ez a megoldás nem tűnik drágának, az MSZOE tapasztalatai szerint mégis csupán az érintett gyermekek tíz százalékának, vagyis megközelítőleg 100-150 ezer gyereknek az ellátását biztosítják csak a helyi önkormányzatok. Keszei Sándor elmondása szerintszámos olyan település akad az országban, ahol

hiába lenne jelentkező,  egyáltalán nem nyújtanak a gyermekek számára felügyeletet az önkormányzatok.

A probléma persze nem feltétlenül csak az önkormányzatoknak róható fel. Keszei ugyanis arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a kormányzat évente 3 milliárd forintot szán a gyermekek nyári felügyeletére, ez pedig korántsem elég arra, hogy az összes iskoláskorú gyereket el lehessen látni a nyári szünetben. Mint mondta,

ez lassan évtizedes probléma.

Tehát az összkép azt mutatja, hogy a 2,5 hónapos nyári szünetben mindössze 50-60 ezer gyermek vesz részt szervezett táborokban - ők is csak 1-1 hét erejéig; és 100-150 ezer jut be az önkormányzatok által biztosított napközbeni ellátásra. A többi gyereket munkába járó szüleik pedig rokonoknál helyezik el, akiknek pedig erre sincs lehetősége, azoknak marad az üres lakás vagy rosszabb esetben az utca.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?