Közmunkásokkal spórolhatnak az állami intézmények

Közmunkásokkal spórolhatnak az állami intézmények

2015. május 28. 13:37

Bő egy éve tart a gyakorlat, miszerint különböző állami intézményekben - polgármesteri hivatalokban, földhivatalokban, adóosztályokon, stb. - irodai, karbantartói és gondnoki feladatokra közmunkásokat alkalmaznak, sokszor azért is, mert a közalkalmazottaknál jóval olcsóbbak és bérüket akár 95 százalékban is támogathatja az állam - tudta meg a Figyelő egy közszférában dolgozó forrástól. Tájékoztatása szerint a fenntartó minisztériumok tisztában vannak vele, hogy az intézmények így spórolnak.

A Figyelő állítja, több olyan fővárosi és nyugat-dunántúli diplomás munkavállaló is megszólalt nekik, akik korábban elveszítették munkájukat, és ez után csak úgy kaptak állást, ha vállalták, hogy közmunkásként alkalmazzák őket. Ez nem csak a határozott idejű szerződés szempontjából hátrányos, de a bérük is számottevően alacsonyabb lett így.

Pár hete került a köztudatba, hogy például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) több ezer közmunkást foglalkoztat. A Figyelő információi szerint ráadásul többek úgy kerültek a tanintézményekhez közmunkásként, hogy előzőleg kirúgták majd olcsóbb bérért vették vissza őket. A Klikről egyébként régóta lehet tudni, hogy hatalmas adósságot görget maga mögött. Az áprilisi végi kincstári adatok szerint tartozásállománya már meghaladja a 10 milliárd forintot.

A Figyelő forrása szerint a KLIK "nem önhatalmúlag és főleg nem jókedvéből" alkalmaz közmunkásokat, ez a fenntartó minisztériumok "néma asszisztálásával történik".

A lap úgy tudja, az MTVA-nál is történt hasonló eset korábban, amikor egy csoportos létszámleépítést követően több száz közmunkást vettek fel, digitalizációs munkára, köztük sok korábbi alkalmazottat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyben azóta lezajlott egy parlamenti bizottsági meghallgatás, melyet követően az Emmi ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja a jelenséget. A Figyelő úgy tudja, már megkezdődött az állami-önkormányzati intézményeknél dolgozó közmunkások összeírása.

Jirí Svarc, az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikai főigazgatóságának képviselője pont egy múlt heti Budapesten rendezett kerekasztal-beszélgetésen hívta fel a figyelmet: aggasztó, hogy Magyarországon a közmunka számos esetben kiszorítja az elsődleges munkaerő-piaci állásokat, így céljával ellentétes eredményt ér el.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?