29 °C Budapest
Tiltakoznak a korkedvezményes nyugdíj megszűntetése ellen

Tiltakoznak a korkedvezményes nyugdíj megszűntetése ellen

MTI
2015. január 8. 13:31

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg.

Balogh Béla, a szakszervezet elnöke szerint 2014. december 31-ével megszűnt annak a lehetősége, hogy az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók újabb kedvezményre jogosító időt szerezzenek.Mindez annak ellenére történt, hogy a korkedvezmény átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek kezdeményezésére születtek olyan kormányzati koncepciók, amelyek egy új, a kockázatértékelésre és felülvizsgálatokra alapozó rendszert tartalmaztak.

A kohászat-öntészet területén olyan egészségkárosító és a szervezetet fokozottan igénybe vevő munkák vannak, amelyek az átlagosnál lényegesen gyorsabban elhasználják az emberi szervezetet. Emiatt tiltakoztak évek óta és hallatták hangjukat a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetése ellen, azt is belátva, hogy a régi szabályozás felülvizsgálatra szorul.

A szakszervezet semmitmondónak és a valódi megoldás keresését elodázónak tartja a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma decemberi megállapodásában szereplő (Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter) kijelentést, hogy

a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is

jogszabályi garanciát kell adni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2015-ös költségvetésben már nem szerepel a korkedvezmény biztosítási járulék fizetési kötelezettsége, a korkedvezményre jogosító szolgálati idő szerzése 2014. december 31-ével megszűnt, és mintegy 70 ezer ember azóta is ártalomnak kitett munkahelyeken dolgozik.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?