8 °C Budapest

Üres frázis marad Orbán és Matolcsy blöffje

Pénzcentrum
2012. április 20. 11:40

Átlagosan 34 300 fővel kevesebb munkavállaló állt alkalmazásban január-februárban, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Ezt az adatot már a Nemzetgazdasági Minisztérium sem tudta pozitívumként beállítani. Három héttel korábban ódákat zengett a tárca arra a hírre, hogy a foglalkoztatottak száma 51 ezerrel nőtt a tavalyi év első hónapjaihoz képest. Márpedig az alkalmazásban állók száma sokkal inkább tekinthető mérvadónak a valódi munkahelyek felmérésekor, mint az egy hét alatt 1 órányi munkavégzést is regisztráló foglalkoztatottsági adat.


Idén január-februárban a versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 798 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma, ez 29 600 fővel kevesebb az előző év hasonló időszakában mértnél. A költségvetési szférában 696 ezren dolgoztak, ami 8200 fővel kevesebb, mint tavaly január-februárban. Még tovább árnyalja a képet, hogy közülük átlagosan 32 ezren közfoglalkoztatás keretében dolgoztak. A teljes munkaidős közfoglalkoztatottak létszáma átlagosan 21 700 fő volt, ami a két és félszerese az egy évvel korábban mértnek.

A megfigyelt nonprofit szervezetek 103 ezer főt alkalmaztak 3500 fővel kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Január-februárban átlagosan 34 300 fővel csökkent a nemzetgazdaságban - az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - alkalmazásban állók száma. Alkalmazásban állónak tekintendő az a munkavállaló, aki a munkáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, s munkaszerződése, munkavégzésre irányuló megállapodása alapján, havi átlagban legalább 60 munkaórában (azaz, heti átlagban mindössze minimum 15 órában) munkadíj ellenében munkavégzésre kötelezett.

Az alkalmazásban állók csökkenő tendenciát mutató adatát nem kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezzel szemben ódákat zengett a három héttel korábban megjelent, 2011. december-2012. februári időszak foglalkoztatottsági mutatójáról, amely szerint 51 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma az említett időszakban 3 millió 794 ezer fő volt szemben az egy évvel korábbi 3 millió 743 ezerrel.

A hurráoptimizmus több szempontból is megtévesztő lehet. Egyfelől a foglalkoztatási adat a legkevésbé sem tükrözi a valódi munkahelyek számának változását. Foglalkoztatottnak számít ugyanis az is, aki az adott héten akár csak 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett. Másfelől az 51 ezer fős növekedés csak az előző év hasonló időszakához mérten tekinthető előrelépésnek. A 2011. november-2012. január között mért 3 millió 816 ezer főhöz képest 22 fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. A tavalyi évben április óta folyamatosan meghaladta az adat a 3 millió 800 ezer főt.

Mindenesetre tény, hogy a 2010-es választások előtt a következő 10 évre beígért 1 millió új munkahelyből két év alatt szinte semmit nem sikerült megvalósítani. A Fidesz választási programjának meghirdetésekor, 2010 márciusában összesen 2 millió 644 ezren álltak alkalmazásban, s a februári 2 millió 616 ezer fős adat is magasabb az ideinél. A foglalkoztatottsági adatot nézve sem sokkal jobb a helyzet. 2010. február-áprilisban 3 millió 731 ezer foglalkoztatott volt, ennél mindössze 63 ezerrel több a 2011. december-2012. február között mért adat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) professzora szerint sincs realitása, a 10 év alatt meghirdetett egymillió munkahelynek. Az előző Orbán-komány gazdasági minisztere egy csütörtöki konferencián elhangzott beszédében hangsúlyozta: amíg nincs gazdasági növekedés, alig nő a foglalkoztatás és az adórendszer a szétesés jeleit mutatja, addig nincs esély a versenyképesség javítására.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem