1 °C Budapest

Miből fizetik a magyar családok az egyetemi éveket?

Pénzcentrum
2012. április 11. 13:02

A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik - derül ki az Aviva Életbiztosító friss kutatásából. A családok kétharmada nem számít arra, hogy az állam a jövőben is széles körben finanszírozza az oktatást, ennek ellenére csupán negyedük tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa gyermekei tanulását és lakhatását.

A magyar családok mindössze 37%-a számít arra, hogy az állam a jövőben is támogatja a gyermekek oktatását, és csak 5% azok aránya, akik magától értetődőnek tekintik az oktatás teljes körű állami finanszírozását. A válaszadók többsége nem örülne annak, ha gyermeke diákhitelből finanszírozná egyetemi éveit.


"Azt teljes körű közmegegyezés övezi, hogy kiemelkedően fontos a gyermekekről való gondoskodás, és az általunk végzett kutatás alapján a megkérdezettek bő egyharmada a hosszabb távú, 15-20 évre szóló megtakarításokkal látja biztosítottnak gyermekei jövőjét." - hangsúlyozta Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese.

A kérdés fontosságát az is jól mutatja, hogy a kutatásban részt vevők túlnyomó többsége felmérte, hogy milyen kihívásokkal és mekkora költségekkel jár együtt a gyermekek felnevelése. Ennek ellenére kevesen, a válaszadók csupán negyede tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy bebiztosítsa gyermekeinek majdani egyetemi oktatását vagy lakhatását.

"A kisebb megtakarítási képességgel rendelkezők arányosan nagyobb részt tesznek félre a gyermekeik jövőjének támogatására: azok, akik havi egy- és tízezer forint közötti összeget takarítanak meg, ennek 81%-át a gyermekeikkel kapcsolatos célokra különítik el, míg nagy összegű, havi 200 ezer forint feletti takarékoskodás mellett a gyermekcélú megtakarítások aránya 22%." - tette hozzá Zolnay.

A megkérdezettek közül csupán minden tizedik tudja biztosan, hogy miből, hogyan teremti majd elő a felsőoktatási költségek fedezetét. Az oktatás és a lakhatás biztosítása egyébként előkelő helyen áll mindazon megtakarítási célok között, amelyeket a felmérésben részt vevők gyermekeik jövőjének tekintetében fontosnak tartanak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?