7 °C Budapest

Miből fizetik a magyar családok az egyetemi éveket?

Pénzcentrum
2012. április 11. 13:02

A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik - derül ki az Aviva Életbiztosító friss kutatásából. A családok kétharmada nem számít arra, hogy az állam a jövőben is széles körben finanszírozza az oktatást, ennek ellenére csupán negyedük tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa gyermekei tanulását és lakhatását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar családok mindössze 37%-a számít arra, hogy az állam a jövőben is támogatja a gyermekek oktatását, és csak 5% azok aránya, akik magától értetődőnek tekintik az oktatás teljes körű állami finanszírozását. A válaszadók többsége nem örülne annak, ha gyermeke diákhitelből finanszírozná egyetemi éveit.


"Azt teljes körű közmegegyezés övezi, hogy kiemelkedően fontos a gyermekekről való gondoskodás, és az általunk végzett kutatás alapján a megkérdezettek bő egyharmada a hosszabb távú, 15-20 évre szóló megtakarításokkal látja biztosítottnak gyermekei jövőjét." - hangsúlyozta Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese.

A kérdés fontosságát az is jól mutatja, hogy a kutatásban részt vevők túlnyomó többsége felmérte, hogy milyen kihívásokkal és mekkora költségekkel jár együtt a gyermekek felnevelése. Ennek ellenére kevesen, a válaszadók csupán negyede tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy bebiztosítsa gyermekeinek majdani egyetemi oktatását vagy lakhatását.

"A kisebb megtakarítási képességgel rendelkezők arányosan nagyobb részt tesznek félre a gyermekeik jövőjének támogatására: azok, akik havi egy- és tízezer forint közötti összeget takarítanak meg, ennek 81%-át a gyermekeikkel kapcsolatos célokra különítik el, míg nagy összegű, havi 200 ezer forint feletti takarékoskodás mellett a gyermekcélú megtakarítások aránya 22%." - tette hozzá Zolnay.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek közül csupán minden tizedik tudja biztosan, hogy miből, hogyan teremti majd elő a felsőoktatási költségek fedezetét. Az oktatás és a lakhatás biztosítása egyébként előkelő helyen áll mindazon megtakarítási célok között, amelyeket a felmérésben részt vevők gyermekeik jövőjének tekintetében fontosnak tartanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06