15 °C Budapest

Tízmilliárdok a munkahelyi képzés támogatására

Pénzcentrum
2012. április 5. 10:02

Május 1-jétől lehet jelentkezni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által meghirdetett munkahelyi képzések támogatását szolgáló pályázatokra. Az NFÜ a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében összesen 21 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást oszt szét a mikro- és kis-, a közép-, illetve a nagyvállalkozások számára.

A vállalkozások mérete szerint és regionálisan is eltérő támogatási lehetőséget kínál az NFÜ a munkahelyi képzésekre. Az új támogatási rendszertől azt várják a szakemberek, hogy hatékonyabban járulnak hozzá a hazai vállalkozások versenyképességének növeléséhez, mint a szakképzési hozzájárulásból az idei év elejéig érvényesíthető kedvezmény. A kisvállalatok munkavállalóinak ugyanis csupán a 3 százaléka jutott képzéshez a korábbi rendszerben, ami messze elmarad a közepes vállalatok 11, illetve a nagyvállalkozások 25 százalékától. A pályázat keretében a szakmai, idegen nyelvi, a vállalkozás működésével kapcsolatos, valamint informatikai témakörű képzések megvalósítását támogatják.

A munkahelyi képzések támogatása elsősorban a vidéki telephellyel rendelkező vállalkozások számára nyújt nagy lehetőséget - magyarázza Mlynarik Miklós, a forrásra pályázni kívánó vállalkozások számára komplex megoldásokkal szolgáló EconoConsult Kft. ügyvezetője. A hat úgynevezett konvergencia régióban - Dél-Alföldön, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon - a mikro- és kisvállalkozások számára 6 milliárd, a középvállalkozásoknak szintén 6 milliárd, míg a nagyvállalkozások számára 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A közép-magyarországi régióban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 300-300 millió, a nagyvállalkozásoknak pedig 400 millió forint a keret.

Amennyiben a cégek csekély összegű (de minimis) támogatásra pályáznak, a költségek 100 százalékát elszámolhatják, ha képzési támogatást igényelnek, a mikro- és kisvállalkozások általános képzésnél a költségek 80 százalékát, speciális oktatásnál pedig 45-55 százalékát számolhatják el. Középvállalkozásoknál a támogatási intenzitás - az általános és a speciális képzésekre - 70-80, illetve 35-45, nagyvállalatoknál pedig 60-70, illetve 25-35 százalék. Az 5-20 hónapos (3-18 hónap fizikai megvalósítás + 2 hónap pénzügyi elszámolás) képzési projektek támogatásának összege - amelynek 25 százalékáig előleg igényelhető - a mikro- és kisvállalkozásoknál maximum 10 millió, a középvállalkozásoknál 1-50 millió, a nagyvállalkozások esetében pedig 5-150 millió - részletezi Mlynarik.

Miután 2012-től megszűnt az a lehetőség, hogy a cégek saját dolgozóik képzését a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolják, ez a jelentős forrás fontos eszközként szolgálhat a munkahelyi képzési programok fenntartásához - vélik az EconoConsult szakértői. A hazai vállalkozások számára fontos, hogy munkavállalóik ismeretei bővüljenek, a korszerű tudás ugyanis növeli a versenyképességet, így a munkahelyi képzések lökést adhatnak a gazdaság fejlődéséhez. Komplex projektek kidolgozásával lehet a legnagyobb eséllyel javítani a cégek működési hatékonyságát. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?