16 °C Budapest

Szerdáig kérhetik a bérkompenzációt a közszolgák

2012. február 10. 09:02

Szerdáig adhatják be nyilatkozatukat azok a közszolgák, akik szeretnének már februárban bérkompenzációban részesülni. A kérelemmel járó adminisztrációt az érintettek bonyolultnak tartják, így kérdés, kinek érdemes jelentkezni. A KIM a határidőre figyelmeztet, a szakszervezet azt javasolja, mindenki nyilatkozzon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mintegy 400 ezer embert érint a közszféra bérkompenzációja, ennyien keresnek ugyanis a 650 ezer közalkalmazottból annyit, ahogy veszítenének az adóváltozásokkal. Az állam által a saját körében minden dolgozónál végrehajtandó kiegészítés célja, hogy a munkavállaló nettó bére ne csökkenjen. A kérelmet viszont - eltérően a versenyszférától - maguknak a dolgozóknak kell kérniük.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) napokban közzétett figyelmeztetése szerint a közszféra és a közcélú egyházi intézmények dolgozói nem kaphatnak bérkompenzációt februárra, ha február 15-ig nem adnak be erre vonatkozó kérelmet a munkáltatójuknak- A tárca közleményében leszögezte: sem a közcélú egyházi intézményekben dolgozóknak, sem a közalkalmazottaknak nem lesz kisebb a fizetésük a dolgozók kompenzációjának részletszabályairól szóló kormányrendelet értelmében.

A minisztérium közlése szerint annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a munkavállalóknak legkésőbb március 15-ig nyilatkozniuk kell a munkáltatójuknak. Ha a dolgozó munkavállalói jogviszonya év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot. A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvétel után tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek. A mostani határidő ugyanakkor azért fontos, mert bár a nyilatkozat folyamatosan benyújtható, de akinek február 15-e után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege.

"A bérkompenzációra azért is szükség van, mert a közalkalmazotti illetmények már negyedik éve nem emelkedtek, emlékezni kell, hogy 2008-ban volt utoljára tarifaemelés. Mindez az infláció miatt 20-22 százalékos reálbér-csökkenést jelent a közalkalmazottaknak" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Fehér József. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának ügyvivője hozzátette: "az év végéig 5 százalékos inflációval számolva olyan mértékű lesz ez a csökkenés, hogy a közalkalmazotti reálbérek az 1998-as szintekre esnek vissza."

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?