14 °C Budapest

A Munka törvénykönyvéről tárgyalt a kormányfő

MTI
2011. szeptember 20. 21:02

Munkaközpontú Munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet biztosít a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a munka felértékelődjön, a fizikai munkát megbecsüljék az országban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetést követően újságíróknak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az új Munka törvénykönyve azért is szükséges, mert a jelenlegi nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget, a munka társadalmi megbecsülése megmaradjon.

Orbán Viktor rámutatott, hogy a gazdasági átalakítás kulcspontja az adórendszer átalakítása, és elfogadva a munkaadók és munkavállalók álláspontját, amely szerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme, jelezte: ennek megoldási lehetőségét a kormány szeptember 28-án véglegesíti.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a találkozón felvázolta azt a horizontot, amelyben megoldást kell találni a gazdaság kérdéseire. A kormány olyan alapvető változásokat szeretne a véghezvinni Magyarországon, amelyet húsz év alatt nem tettek meg.

A miniszterelnök kiemelte: napirenden van az adórendszer, a nyugdíjrendszer megújítása, az új közoktatási és felsőoktatási, egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati rendszer kialakítása, az új igazságszolgáltatási rendszer kiépítése, az ezeket megalapozó törvényeket az ősz során alkotják meg.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint fontos téma volt az egyeztetésen a feketegazdaság visszaszorítása, hiszen az alacsony és áttekinthető adórendszer esetében már elvárható, hogy mindenki fizesse be a közterheket. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, segítsenek a kormánynak abban, hogy az adózás megkerülésének kiskapuit be lehessen zárni.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Kiemelte: a miniszterelnök megerősítette, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése nem jelenthet a munkavállalók számára keresetcsökkenést. Beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozása az egész társadalom érdeke, a munkavállalók ehhez akkor képesek hozzájárulni, ha a munkavállalói biztonság adott.

A Liga elnöke elmondta: a szabadság rendszer nem változik a jelenlegi Munka törvénykönyve szabályaihoz képest, a munkavállaló által "uralt" szabadság száma növekedni fog. Megállapodtak a túlmunka szabályozásában, és fontos, hogy a munkavállalói kártérítési felelősséget korlátozták, továbbá a munkáltatói felmondásnál az elbocsátás indokának valóságát a munkaadónak kell bizonyítania. Megállapodtak abban is, hogy egy munkaadónál egy kollektív szerződést lehet kötni.

Fontosnak nevezte a Liga elnöke, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban a három oldalú egyeztetéseken létrejött megállapodásokat a miniszterelnök nem írta felül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyeztetési rendszerrel kapcsolatban Gaskó István közölte, hogy további átgondolásra van még szükség, a végleges formáció a következő időszakban alakulhat ki.

A Liga elnöke elmondta: jelezték a megbeszélésen, hogy a pénteken bejelentett költségvetési csomagról további egyeztetést igényelnek.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke
a találkozó után elmondta: a munkaadók erős szakszervezeti mozgalomban, az érdekegyeztetésben és rendszeres párbeszédben érdekeltek.

Kiért arra, hogy a munkaadók támogatják, hogy a kismamák felmondási védelme alapvető legyen, és legyen munkaerő-utánpótlás.

A VOSZ ügyvezető elnöke elmondta: kérésük volt, hogy a termelésben részt vevő fizikai munkások társadalmi megbecsülése érdekében legyen társadalmi kitüntetési rendszer számukra.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: szeptember 28-án dönt majd a kormány arról, és terjeszti be a parlamentnek, milyen megoldási lehetőség legyen az adórendszer átalakítása során arra, hogy senki se járjon rosszul. Olyan, több elemből álló kompenzációs rendszert építenek majd fel, amely garantálja azt, hogy egyetlen ember sem keressen kevesebbet az adórendszer átalakításával, mint korábban.

A minimálbérrendszer alakulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a minimálbéremelésnek elviselhető keretek között kell maradnia, olyan minimálbéremelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszűnésével jár, nem szabad vállalni. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér emelésének mértékéről meg tudjanak állapodni az érintettek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm