28 °C Budapest

Agyoncsapja a kisvállalkozókat a kormány - Muszáj lesz bért emelni

2011. június 20. 15:32

Rendeletben állapíthatja meg a kormány, hogy 2012-2013-ban mennyivel kell emelniük a cégeknek a béreket ahhoz, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen - erről szól a Rogán Antal fideszes képviselő nevével fémjelzett törvénymódosítási javaslat, amelyet tegnap nyújtott be az Országgyűlésnek, és a gazdasági bizottság sebtében általános vitára is bocsájtotta.

A munkaügyi ellenőrök a jövőben azt is vizsgálják, hogy a munkáltató a kormány által meghatározott mértékben felemeli-e a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket. Ha a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy legalább a dolgozók kétharmadánál végrehajtotta az előírást, komoly szankcióra számíthat.

Az a munkáltató, amely a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének meg őrzéséhez szükséges munkabéremelést nem teljesíti, a jogsértést megállapító jogerős határozattól számított két évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet. Ráadásul az érintett munkáltatót még meg is szégyenítik: két évre felkerül a munkaügyi hatóság honlapjára.

Idén legalább négy százalékos bruttó béremelés kellett ahhoz, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek. Az ugyancsak 4 százalékos infláció miatt azonban az alacsonyabb jövedelmek kevesebbet érnek, mint tavaly - derül ki a munkavállalói érdekképviseletek szakértői számításaiból. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelemig a tavalyinál több adót kell fizetni. 

KATTINTS! 300 ezer bruttó alatt te is bebuktad az adórendszert!

Az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál foglalkoztatott, összesen 1 millió 800 ezer versenyszférában dolgozó 80 százalékának a bruttó jövedelme nem éri el a havi 300 ezer forintot. A rendszerváltozás óta nem volt példa arra, hogy nemcsak a reálértékét veszíti el a fizetés, de a munkavállalók túlnyomó része összegszerűen is kevesebb pénzt kapjon kézhez - hangsúlyozta korábban a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke. 

A könnyűiparban, illetve a szociális területen dolgozók bérei szinte egyáltalán nem emelkedtek. Emellett a többségében kormánypárti vezetésű önkormányzatok által működtetett gazdasági társaságok nagy részénél sem nőttek egyelőre a keresetek. A kormánynak tehát a saját háza táján kellene először söprögetnie - vélte a szakszervezeti vezető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkáltatók nem értenek egyet a tervezett módosítással - szögezte le a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Egyrészt komoly filozófiai probléma, hogy ahol valaki nem tulajdonos vagy munkáltató, ott ne rendelkezzen a bérekről. Márpedig az állam egyik formában sem kapcsolódik a magánkézben lévő vállalkozásokhoz.

Másrészt a munkabér nem kompenzációs kategória, amely valamilyen hátrány ellensúlyozására szolgál. A munkabér teljesítményhez kötött, ösztönöz, elismer és differenciál. "Kérdezem, hogyan tudja majd a legjobb dolgozói munkáját elismerni a vállalkozás, ha az alacsonyabban kvalifikált, kevésbé húzó munkavállalóinak béreit kell kényszerből emelnie?" - hangsúlyozta a főtitkár. Filozófiai tévedés, hogy a bért szociális juttatásként kezeli a kormány.

A tervezett rendelkezés nem serkenti az új munkahelyek létesítését, s nehéz helyzetbe hozhatja az élőmunkaigényes ágazatokat - például kereskedelem, vendéglátóipar, könnyűipar, mezőgazdaság -, amelyek már most is gondokkal küszködnek. Dávid Ferenc kifejezetten rossz lépésnek tartja, hogy nyilvánosan megbélyegezzék azokat a munkáltatókat, amelyek nem tudják teljesíteni az előírt béremelést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?