15 °C Budapest

300 ezer bruttó alatt te is bebuktad az adórendszert!

Pénzcentrum
2011. április 9. 07:06

Havi bruttó 300 ezer forintos jövedelem alatt rosszul járnak a munkavállalók. A versenyszférában dolgozók jelentős részének kevesebbet ér a fizetése, mint tavaly. Az inflációval megegyező mértékű, 4 százalékos béremelés csak a nettó bérek csökkenését ellensúlyozza.

Négy százalékos bruttó béremeléssel sem lehet ellensúlyozni az alacsonyabb jövedelmek értékvesztését, ez legfeljebb arra elég, hogy a nettó keresetek nagyjából szinten maradjanak - derül ki a munkavállalói érdekképviseletek szakértői számításaiból. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelemig a tavalyinál több adót kell fizetni.

A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint idén 4 százalékos infláció várható. Ugyanekkora mértékű béremelés mellett bruttó háromszázezer forintig minden jövedelmi kategóriában kevesebbet érnek a keresetek, mint az elmúlt évben. A munkavállalók 80 százaléka ebbe a körbe tartozik.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) múlt év végén 4-6 százalékos béremelésre vonatkozó ajánlást fogadtak el a munkáltatók és a munkavállalók. Ez nem jelenti azt, hogy a megállapodást kötelező betartani, annak ellenére, hogy a kormány bérkommandóval fenyegette meg a vállalkozásokat. Az MSZOSZ tagszervezeteinek átlagosan 3-4 százalék körüli béremelésben sikerült megegyezniük a munkaadókkal. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók többségének nettó keresete éppen csak szinten maradt, vagy pár ezer forinttal még csökken is.


Az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál foglalkoztatott, összesen 1 millió 800 ezer versenyszférában dolgozó 80 százalékának a bruttó jövedelme nem éri el a havi 300 ezer forintot. A rendszerváltozás óta nem volt példa arra, hogy nemcsak a reálértékét veszíti el a fizetés, de a munkavállalók túlnyomó része összegszerűen is kevesebb pénzt kapjon kézhez - hangsúlyozta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke. Hozzátette: a gyermekek utáni adókedvezmény szép dolog, de semmi köze nincs ahhoz, hogy az elvégzett munkáért mennyi bért kap cserébe a dolgozó.

A könnyűiparban, illetve a szociális területen dolgozók bérei szinte egyáltalán nem emelkedtek. Emellett a többségében kormánypárti vezetésű önkormányzatok által működtetett gazdasági társaságok nagy részénél sem nőttek egyelőre a keresetek. A kormánynak tehát a saját háza táján kellene először söprögetnie - véli a szakszervezeti vezető.

A gazdagoknak kedvez az adórendszer

Az egységesen 16 százalékos adókulcs ránézésre alacsonyabb közterhet jelent, mint a tavalyi 17 százalékos, illetve 5 millió forint jövedelem fölötti 32 százalékos adókulcs. Ezzel együtt azonban jelentősen mérséklődött az adójóváírás összege, s sluszpoénként 9,5 százalékról 10 százalékra nőtt az egyéni nyugdíjjárulék mértéke. Mint látható, a havi bruttó 400 ezer forint fölötti jövedelműek már béremelés nélkül is jól járnak.

Ötszázezer forint bruttónál már így is 9 százalékkal nő a keresetek értéke, 4 százalékos béremelésnél pedig már 13 százalékos a javulás. Egymillió forintos havi jövedelemnél pedig már egészen elképesztő mértékben, egyötödével nő a reálbér. Ha ezt még béremeléssel is megfejelik, akkor 26 százalékos a növekedés.

A munkavállalók szerint megjátszotta magát a kormány, amikor úgy tett, mintha meglepetésként érte volna a keresetek év eleji csökkenése. Az OÉT múlt év végi egyeztetésein ugyanazokat a számításokat mutatták be a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői, mint amelyeket a szakszervezetek készítettek. Ebből világosan látszottak az alacsony és a magas jövedelműek közötti anomáliák - jegyezte meg Hernádvölgyi Andrea.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tízezreket várnak a mai tüntetésre

A versenyszférát képviselő szakszervezetek demonstrációval tiltakoznak a megszorítások ellen. A megmozdulást eredendően az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezte az EU pénzügyminisztereinek gödöllői tanácskozására időzítve, de a tüntetők tömegét a magyarországi munkavállalók teszik ki - hangsúlyozta érdeklődésünkre Hernádvölgyi Andrea. Több mint harmincezer magyarországi szakszervezeti tag vonul fel ma 13 órától Budapesten a Hősök tere és az Oktogon között a kormány politkája ellen tiltakozva.

A kormány tagadja a megszorítást
A kormány üdvözli az uniós szakszervezetek budapesti tüntetését abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen irányul - ezen a ponton találkozik a magyar kormány elképzeléseivel, amelynek politikájába szintén nem férnek bele a megszorítások - közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő. A Duna Televízió Közbeszéd című műsorában leszögezte: "Kormány még nem folytatott annyi konzultációt szakszervezetekkel, mint mi". Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke szerint álságos a kormány, amikor kijelenti, hogy egyetért a tevékenysége ellen tüntető szakszervezetek célkitűzéseivel. Ha tényleg egyetért, akkor első lépésként vissza kellene vonnia azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt 10 hónapban a munkavállalókkal szemben tett. "Nagyon szívesen sétálnék Orbán Viktorral a tiltakozó táblák alatt" - jegyezte meg Gaskó a demonstrációt beharangozó sajtótájékoztatón.

A megmozdulásra 22 országból összesen ötezer külföldi tüntetőt várnak. ŐK az uniós döntéshozóknak akarnak üzenni, hogy ne a munkavállalókkal fizettessék meg a gazdasági válság költségeit. Ez a jelenség nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző.

A magyarországi szakszervezetek kifogásolják az adó- és nyugdíjrendszerben történt változtatásokat, egyebek között az alacsony keresetűeket letaglózó, ellenben a gazdagokat kedvezményező egykulcsos adótáblát, illetve a magán-nyugdíjpénztári rendszer szétzilálását. Veszett fejsze nyele ugyan, de azt is követelik, hogy a kormány fizesse vissza a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat. Felszólalnak a munkanélkülieket, illetve a betegeket érintő megszorító intézkedések ellen is.

Sérelmezik, hogy a kormány az új alkotmány kérdésében sem tárgyalt érdemben az érdekképviseletekkel. Követelik, hogy az ország vezetői vegyék komolyan a demokráciát, és az emberekkel együtt teremtsék meg az elfogadható életfeltételeket. A médiatörvény visszavonását is fontos kérdésnek tartják, mert az abban foglalt korlátozások a szakszervezetek száját is befogják.

 

Pénzcentrum vélemény
A kormány egész egyszerűen gúnyt űz másfélmillió versenyszférában dolgozó munkavállalóból. Ennyien vannak, akiknek kevesebbet ér idén a fizetésük, mint tavaly. Szijjártó Péter valószínűleg a saját bérjegyzékét nézegetve állapította meg, hogy a kormány véget vetett a megszorítások politikájának. A hírek szerint a miniszterelnöki szóvivő havonta 2 millió 226 ezer forintot keres. Vagyis a reálbére csaknem 30 százalékkal nőtt tavaly óta.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm