19 °C Budapest

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az 1 százalék

2011. június 8. 12:02

Felajánlhatnák személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a nagykorú munkavállalók a már nyugdíjas szüleik javára - ez az egyik fontos változtatási javaslat a KDNP által koordinált új családvédelmi törvény tervezetében. Akinek több gyermeke van, több pénzt kaphatna.

A jövő évtől életbe lépő új alkotmány rögzíti, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ehhez kapcsolódna az az elképzelés, mely szerint a nyugdíjas szülők részesülhetnének a felnőtt dolgozó gyermekük személyi jövedelemadójából - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója. Ez azt jelentené, hogy a civil szervezeteken, egyházakon, költségvetési előirányzatokon kívül a nyugdíjas szülőknek is felajánlhatnák a gyermekeik a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát.

Akinek több gyermeke van, az többszörösen részesülhetne ilyen támogatásban. Értelemszerűen aki többet keres, több adót fizet, az több pénzzel tudná ily módon segíteni a szüleit.

Szolgálati időben ismernék el a gyermekvállalást

Felmerült annak a lehetősége is, hogy visszaállítanák azt a korábban is alkalmazott kedvezményt, amely szerint a gyermeknevelés növelné a nyugdíjjogosultság megszerzésébe beszámítandó időt, vagyis szolgálati időnek számítana. A gyermekkedvezmény 2009. január 1-től szűnt meg.

Továbbra is él az az elképzelés, hogy a gyermekek életkora szerint differenciálnák a családi pótlékot. A KDNP kitart amellett az érvelés mellett, hogy nem ugyanakkora a költségigénye egy csecsemő-, illetve egy kamasz ellátásának. Nem kaptunk választ arra a kérdésre, miszerint "nem tartanak-e attól, hogy ez - az egyébként logikusnak tűnő - lépés hátráltatja a fiatalokat a gyermekvállalásban, mivel pont akkor részesülnének kisebb juttatásban, amikor amúgy is az egyik szülő a korábbi kereseténél jóval kevesebb gyedet, gyest kap".

Kötelező lenne a részmunkaidő

A versenyszférában is kötelezővé tennék a részmunkaidős foglalkoztatást, amellyel segítenék az anyák visszatérését a munka világába.A múlt év elejétől a közszférában kötelező részmunkaidőben alkalmazni a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket - amennyiben ők ezt kérik. A munkáltató a gyermek három éves koráig köteles ennek eleget tenni.

Fokozott ellenőrzéseket végeznének a jövőben a hatóságok annak érdekében, hogy a gyermekes szülők semmiféle hátrányos megkülönböztetésben ne részesüljenek a munkahelyükön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Maradjanak otthon az apák is

A szabadságolás arányosabbá tételével növelnék a kereszténydemokraták az apák szerepvállalását a gyermekek nevelésében. A Pénzcentrum.hu kérdésére adott válasz szerint "elsősorban arra kell gondolni, hogy a gyermek korai életszakaszában a szabadságok a két szülő között meg legyenek osztva".

A statisztikák szerint Magyarországon a gyesen vagy gyeden lévő apák száma és aránya évről évre szinte változatlan: a gyermeket nevelő családok közül mindössze 5-6 százaléka dönt úgy, hogy az apára bízza a gyermekneveléssel járó feladatokat. Az OEP adatai szerint a gyedet a férfiaknak mindössze 1 százaléka veszi igénybe, a gyesnél valamivel jobb ez az arány.

A kereszténydemokraták a skandináv országokkal példálóznak, ahol az apákat arra ösztönzik, hogy hosszabb ideig maradjanak otthon gyermekükkel. Svédországban az egyik szülő által választható szabadságon túl az első tizennyolc hónapban az anyának és az apának is két-két hónap át nem ruházható szabadság jár. Ez idő alatt a fizetésük 80 százalékát kapják meg. A statisztikák szerint a svéd apák több mint kétharmada él ezzel a lehetőséggel.

Norvégiában 1993-ban vezették be, hogy az egyéves szülési szabadságból 10 hét az apák kvótája. Ha nem veszik igénybe, akkor elvész a családnak ez a támogatási lehetősége. A norvég férfiaknak már 1977 óta lehetőségük van megosztani a szülési szabadságot az anyákkal. Ezzel azonban az apák mindössze 2-3 százaléka élt a 90-es évek elején. A kvóta bevezetése után azonban ugrásszerűen megnőtt az otthon maradó apák száma: 2008-ban már a 90 százalékuk kihasználta ezt a támogatást.

Izlandon kilenc hónap nevelési támogatást kapnak a kisgyermekesek, amelyből hármat az anya, hármat az apa vehet igénybe, a fennmaradó időről pedig szabadon dönthetnek. Vannak kezdeményezések arra, hogy egyfajta kötelező otthonmaradást írjanak elő az apáknál, de ezt még sehol nem vezették be.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?