13 °C Budapest

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az 1 százalék

2011. június 8. 12:02

Felajánlhatnák személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a nagykorú munkavállalók a már nyugdíjas szüleik javára - ez az egyik fontos változtatási javaslat a KDNP által koordinált új családvédelmi törvény tervezetében. Akinek több gyermeke van, több pénzt kaphatna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövő évtől életbe lépő új alkotmány rögzíti, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ehhez kapcsolódna az az elképzelés, mely szerint a nyugdíjas szülők részesülhetnének a felnőtt dolgozó gyermekük személyi jövedelemadójából - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója. Ez azt jelentené, hogy a civil szervezeteken, egyházakon, költségvetési előirányzatokon kívül a nyugdíjas szülőknek is felajánlhatnák a gyermekeik a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát.

Akinek több gyermeke van, az többszörösen részesülhetne ilyen támogatásban. Értelemszerűen aki többet keres, több adót fizet, az több pénzzel tudná ily módon segíteni a szüleit.

Szolgálati időben ismernék el a gyermekvállalást

Felmerült annak a lehetősége is, hogy visszaállítanák azt a korábban is alkalmazott kedvezményt, amely szerint a gyermeknevelés növelné a nyugdíjjogosultság megszerzésébe beszámítandó időt, vagyis szolgálati időnek számítana. A gyermekkedvezmény 2009. január 1-től szűnt meg.

Továbbra is él az az elképzelés, hogy a gyermekek életkora szerint differenciálnák a családi pótlékot. A KDNP kitart amellett az érvelés mellett, hogy nem ugyanakkora a költségigénye egy csecsemő-, illetve egy kamasz ellátásának. Nem kaptunk választ arra a kérdésre, miszerint "nem tartanak-e attól, hogy ez - az egyébként logikusnak tűnő - lépés hátráltatja a fiatalokat a gyermekvállalásban, mivel pont akkor részesülnének kisebb juttatásban, amikor amúgy is az egyik szülő a korábbi kereseténél jóval kevesebb gyedet, gyest kap".

Kötelező lenne a részmunkaidő

A versenyszférában is kötelezővé tennék a részmunkaidős foglalkoztatást, amellyel segítenék az anyák visszatérését a munka világába.A múlt év elejétől a közszférában kötelező részmunkaidőben alkalmazni a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket - amennyiben ők ezt kérik. A munkáltató a gyermek három éves koráig köteles ennek eleget tenni.

Fokozott ellenőrzéseket végeznének a jövőben a hatóságok annak érdekében, hogy a gyermekes szülők semmiféle hátrányos megkülönböztetésben ne részesüljenek a munkahelyükön.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Maradjanak otthon az apák is

A szabadságolás arányosabbá tételével növelnék a kereszténydemokraták az apák szerepvállalását a gyermekek nevelésében. A Pénzcentrum.hu kérdésére adott válasz szerint "elsősorban arra kell gondolni, hogy a gyermek korai életszakaszában a szabadságok a két szülő között meg legyenek osztva".

A statisztikák szerint Magyarországon a gyesen vagy gyeden lévő apák száma és aránya évről évre szinte változatlan: a gyermeket nevelő családok közül mindössze 5-6 százaléka dönt úgy, hogy az apára bízza a gyermekneveléssel járó feladatokat. Az OEP adatai szerint a gyedet a férfiaknak mindössze 1 százaléka veszi igénybe, a gyesnél valamivel jobb ez az arány.

A kereszténydemokraták a skandináv országokkal példálóznak, ahol az apákat arra ösztönzik, hogy hosszabb ideig maradjanak otthon gyermekükkel. Svédországban az egyik szülő által választható szabadságon túl az első tizennyolc hónapban az anyának és az apának is két-két hónap át nem ruházható szabadság jár. Ez idő alatt a fizetésük 80 százalékát kapják meg. A statisztikák szerint a svéd apák több mint kétharmada él ezzel a lehetőséggel.

Norvégiában 1993-ban vezették be, hogy az egyéves szülési szabadságból 10 hét az apák kvótája. Ha nem veszik igénybe, akkor elvész a családnak ez a támogatási lehetősége. A norvég férfiaknak már 1977 óta lehetőségük van megosztani a szülési szabadságot az anyákkal. Ezzel azonban az apák mindössze 2-3 százaléka élt a 90-es évek elején. A kvóta bevezetése után azonban ugrásszerűen megnőtt az otthon maradó apák száma: 2008-ban már a 90 százalékuk kihasználta ezt a támogatást.

Izlandon kilenc hónap nevelési támogatást kapnak a kisgyermekesek, amelyből hármat az anya, hármat az apa vehet igénybe, a fennmaradó időről pedig szabadon dönthetnek. Vannak kezdeményezések arra, hogy egyfajta kötelező otthonmaradást írjanak elő az apáknál, de ezt még sehol nem vezették be.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09