19 °C Budapest

Ismét börtönben a botrányceleb: mi lesz az államadóssággal?

2011. május 16. 09:52

Stadler József akasztói vállalkozót 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Visszaesőként folytatólagosan elkövetett adócsalás, illetve csalás, közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás miatt ítélte letöltendő börtönbüntetésre a bírói tanács Stadler Józsefet. Az akasztói vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy solti áruházába a felsőruházat egy része számla nélkül érkezett. Miközben 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát, illetve 67 millió forint társasági adót - írta korábban a Baon.hu.

Stadler József az eljárás során mindvégig ártatlannak mondta magát. - Teljes felmentésre számítok! Nem is lehet más az ítélet, hiszen ártatlan vagyok. Nem követtem el bűncselekményt, nem csináltam semmit. Ezért pedig a XXI. században már nem jár büntetés - jelentette ki korábban az egykori akasztói, jelenleg solti vállalkozó.

A bíróság azonban az ügyészség által korábban benyújtott vádakat a büntetőeljárásban bizonyítottnak látta. A Stadler perben az ítélet hirdetés, mintegy 2 óra 20 percig tartott, majd azt követően, nyilatkozott az ügyész, a vádlottak és védőik - írja a Baon.hu. Az ügyésznő kezdeményezte Stadler József előzetes letartóztatását arra hivatkozva, hogy a súlyos ítélet miatt tartani lehet a vállalkozó elrejtőzésétől, szökésétől. A bíróság nem látta indokoltnak a kérést. A döntést az ügyésznő megfellebbezte, így néhány napon belül a Szegedi Ítélőtábla határoz majd arról, hogy elrendeli-e a vállalkozó előzetes letartóztatását.

A Baon.hu tudósítása szerint Stadler a büntetőper első tárgyalására érkezve közölte: "ha életfogytiglant kapnék, akkor sem menekülök a tárgyalóteremből Thaiföldre vagy Brazíliába. Maradok Magyarországon". Az ügyet legkorábban ősszel tárgyalja másodfokon a Szegedi Ítélőtábla. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Stadler 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult korábban kapott, 4 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetéséből. Akkor szintén fiktív számlákkal és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A bíróság Kriszt Ádám másodrendű és Gyuris György harmadrendű vádlottat egyaránt 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügy pikantériája, hogy Stadler József nemrégiben még azzal dicsekedett a sajtóban, hogy ő is ki akarja venni a részét az államadósság csökkentéséből, bár még nem tudta, pontosan mekkora összeget fizetne be. "Mindenkit ösztönzök majd arra, hogy fogjunk össze az adósság ellen. Bár tőlem már amúgy is elvettek mindent, akkor sem hagyhatjuk a gyerekeinkre ezt a terhet. Legkevesebb ötszázezer forintot fizetek majd be, de lehet, hogy többet is, ahogy bejön egy kis pénzem májusban. Az adó nem érdekel, különben sem írhatnám le szerintem" - mondta Stadler a Bors című napilapnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33