12 °C Budapest

Felfüggesztett felnőttképzések: nincs pénz a munkanélküliekre

Pénzcentrum
2011. június 1. 09:32

Felfüggesztette a felnőttképzéseket és leállíttatta a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését segítő uniós finanszírozású programokat Czomba Sándor - tudta meg a Hírszerző.

A lap értesülései szerint a foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy képzési támogatásról szóló szerződést ne kössenek, illetve fel kell függeszteniük a Társadalmi Megújulás Operatív Program foglalkoztatást ösztönző támogatásait is. Utóbbi lényegében azoknak a járulékkedvezményeknek a felfüggesztését jelenti, amit eddig azok a munkáltatók kaphattak, akik hátrányos helyzetű álláskeresőt vettek fel.


Ezek a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök. Matolcsy György két napja jelentett be, hogy az MPA szerkezete átalakul. Azt nem tudni, hogy ez a lépés a szerkezeti átalakítás része-e, a programok leállításának megítélése pedig attól függ, mire csoportosítják át a felszabaduló forrásokat.

A Hírszerző szerint lehetséges, hogy mindezzel a 250 milliárdos költségvetési zároláshoz járulna hozzá a foglalkoztatási államtitkárság. Valószínű lehet viszont az a forgatókönyv is, hogy a többletforrást a közfoglalkoztatásra csoportosítanák át. Bár Matolcsy György szerint az erre az évre előirányzott 64 milliárdból valósítanák meg a 250 ezer fő közfoglalkoztatását, ez még ha a teljes létszámra csak napi négy óra foglalkoztatás támogatását jelentené is, legfeljebb 5 hónapra elegendő. Persze az eddigiek szerint csak három hónapra alkalmaznák a közmunkásokat, mivel az álláskeresés időtartama több mint egy év, a három hónap lejártával szükségessé válhat az újrafoglalkoztatás a közmunka keretein belül.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?