Felfüggesztett felnőttképzések: nincs pénz a munkanélküliekre

Pénzcentrum
2011. június 1. 09:32

Felfüggesztette a felnőttképzéseket és leállíttatta a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését segítő uniós finanszírozású programokat Czomba Sándor - tudta meg a Hírszerző.

A lap értesülései szerint a foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy képzési támogatásról szóló szerződést ne kössenek, illetve fel kell függeszteniük a Társadalmi Megújulás Operatív Program foglalkoztatást ösztönző támogatásait is. Utóbbi lényegében azoknak a járulékkedvezményeknek a felfüggesztését jelenti, amit eddig azok a munkáltatók kaphattak, akik hátrányos helyzetű álláskeresőt vettek fel.


Ezek a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök. Matolcsy György két napja jelentett be, hogy az MPA szerkezete átalakul. Azt nem tudni, hogy ez a lépés a szerkezeti átalakítás része-e, a programok leállításának megítélése pedig attól függ, mire csoportosítják át a felszabaduló forrásokat.

A Hírszerző szerint lehetséges, hogy mindezzel a 250 milliárdos költségvetési zároláshoz járulna hozzá a foglalkoztatási államtitkárság. Valószínű lehet viszont az a forgatókönyv is, hogy a többletforrást a közfoglalkoztatásra csoportosítanák át. Bár Matolcsy György szerint az erre az évre előirányzott 64 milliárdból valósítanák meg a 250 ezer fő közfoglalkoztatását, ez még ha a teljes létszámra csak napi négy óra foglalkoztatás támogatását jelentené is, legfeljebb 5 hónapra elegendő. Persze az eddigiek szerint csak három hónapra alkalmaznák a közmunkásokat, mivel az álláskeresés időtartama több mint egy év, a három hónap lejártával szükségessé válhat az újrafoglalkoztatás a közmunka keretein belül.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25