Roma vagy? Dolgozz, lakást ígér neked a kormány!

2011. május 25. 15:32

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - nyilatkozta a Bruxinfónak Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke Brüsszelben.

Elsőként készítette el Magyarország a tagállamok közül nemzeti romaintegrációs programját a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához - jelentette be Brüsszelben Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Bár az EU-keretprogramot még az Európai Tanács is jóvá fogja hagyni a június 24-i ülésén, az Európai Bizottság már várja a 27 tagország saját integrációs terveit.

A magyarországi terveket Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ismertette a Tanács brüsszeli épületében. Ezek szerint a magyar kormány vállalja, hogy 2015-ig 150 ezer roma rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatát, 100 ezer munkanélküli romát terel a munkaerő-piacra, és 50 ezer roma szakképzését vállalja a kormány.

Az átfogó oktatási reform révén 20 ezer cigány fiatal szerezhet szakmát, 10 ezer roma diák érettségizhet le, és 5000 tehetséges roma gyermek esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben. Emellett 80 ezer cigány felnőtt vehet részt alapkészség-fejlesztő programokban. A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel.

A testület által elfogadott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A BruxInfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határideig felszámol valahány nyomortelepet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, komplexen szeretnék kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű problémáit. Ennek megfelelően "saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18