A botrányceleb is beszállna a magyar államdósságba

2011. április 24. 07:25

Stadler József vállalkozó is kiveszi a részét az államadósság csökkentéséből, bár még nem tudja, pontosan mekkora összeget fizet majd be. Kürti Sándor viszont nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

"Mindenkit ösztönzök majd arra, hogy fogjunk össze az adósság ellen. Bár tőlem már amúgy is elvettek mindent, akkor sem hagyhatjuk a gyerekeinkre ezt a terhet. Legkevesebb ötszázezer forintot fizetek majd be, de lehet, hogy többet is, ahogy bejön egy kis pénzem májusban. Az adó nem érdekel, különben sem írhatnám le szerintem" - mondta Stadler a Bors című napilapnak.

A solti (korábban akasztói) vállalkozó, egykori futballmecénás egyébként ismét adócsalás miatt ül a vádlottak padján. Ezúttal azzal gyanúsítják, hogy solti áruházába a felsőruházat egy része számla nélkül érkezett. Miközben 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát, illetve 67 millió forint társasági adót - írja a Baon.hu.

Korábban Stadler több mint öt évig ült börtönben azért, mert szintén fiktív számlákkal és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Hat évvel ezelőtt szabadult a börtönből.

Pintér József, a keceli Pintér Művek tulajdonosa is azt nyilatkozta a Borsnak, hogy biztosan adni fog egy-kétszázezer forintot, de ez az összeg még változhat. "Szeretnék segíteni a kormányon, hogy kimásszon ebből a helyzetéből. Bár mindig támogatok iskolákat és kórházakat, politikai pártoknak vagy kormányoknak eddig még nem adtam. Egyelőre nem tudom, hova kell befizetni, ha majd tisztán látok, akkor tudni fogom, hogy pontosan mennyit is adjak" - mondta Pintér József.

És akik nem adnak

A száz leggazdagabb magyar között számon tartott Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a Borsnak elmondta: nem hallott még a kezdeményezésről, de a cége nevében nem is adományozhat, mert az a terület nem rá tartozik. Kérdésre, hogy magánszemélyként fizet-e be pénzt az államadósság-csökkentő alapba, azt mondta: ő már nyugdíjas, így nem hinné, hogy neki kellene ezzel foglalkoznia.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A napilap megkeresett több magyar nagyvállalatot is. Többségük azzal hárította el a kérdést: nincs még döntés az ügyben. Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatok vezetője viszont leszögezte: a társaság úgy gondolja, hogy adóbefizetéseivel súlyának megfelelően támogatta a magyar gazdaságot, és nem tervez további befizetéseket. A Tesco a 2010-2011-es üzleti évben 70,5 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe, ebből 10,7 milliárd volt a különadó.

Az adakozó magánszemélyek, illetve vállalkozások a befizetett összeget leírhatják majd a személyi jövedelemadó (szja), az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho), a társasági adó, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alapjából. A kormány a jövő héten nyújtja be a parlament elé az államadósság csökkentését célzó alapra vonatkozó törvényjavaslatot.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?