14 °C Budapest

72 évesen jelentkezett egyetemre az idei magyar rekorder: fizikát tanulna Szegeden

2011. március 31. 16:02

Csaknem 141 ezren adtak be az idén felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ; a legidősebb jelentkező 1939-ben született és fizikát tanulna.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az InfoRádiónak elmondta: a felvételizők többsége az elektronikus jelentkezést választotta, 81.054-en éltek ezzel a lehetőséggel, számuk az idén haladta meg először a papíron jelentkezőkét.

Hozzátette: alapképzésre 95.660-an, egységes, osztatlan képzésre 10.622-en, felsőfokú szakképzésre 8842-en, mesterképzésre 25.506-an adtak be kérelmet. Az állandó lakhely alapján a legtöbben, több mint 42 ezren a közép-magyarországi régióból jelentkeztek.

Államilag támogatott képzésre első helyen 124.378-an, költségtérítéses oktatási formákra 18.022-en jelentkeztek. Az elsőhelyes jelentkezések között kicsivel nőtt a felsőfokú szakképzésre és elenyészően csökkent a mesterképzésre jelentkezők száma. Az alap- és osztatlan képzésre összesen 362 ezer jelentkezést nyújtottak be a diákok. A felsőfokú szakképzés iránti érdeklődés 5-7 százalékkal növekszik az elmúlt években, úgy tűnik, a diákok felfedezték ezt a képzési formát.

Az egyes képzési területek adatai szerint a művészeti képzésben nőtt a leginkább a jelentkezések száma, de jelentős, 9-10 százalékos az orvosi és egészségtudományi, valamint a természettudományi képzések iránti érdeklődés növekedése is. Ettől alig marad el az informatikai és a műszaki képzési terület, erre is többen jelentkeztek. A bölcsészettudományi és a társadalomtudományi képzési területen ugyanakkor csökkent - 9-10 százalékkal - a jelentkezések száma.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio kft. ügyvezetője elmondta: továbbra is nők szeretnének többen felsőoktatási intézménybe járni, a jelentkezők 56,6 százaléka kerül ki közülük. Egy jelentkező átlagosan 3,4 helyre adott be kérelmet. Kifejtette: külföldről 2700-an adtak be jelentkezési kérelmet, az uniós államokon kívül érkezett jelentkezés Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is. A legtöbb jelentkező - mintegy 30 ezer - 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb felvételiző 1939-es születésű. Mint ügyvezető elmondta, ez utóbbi felvételiző a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett, fizika szakon szeretne tanulni. A legnépszerűbb intézmény az idén is az ELTE, amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ.

A felvételi eljárás díjának megfizetése nélkül az eljárás érvénytelen. Aki ezt nem fizeti be, a "vonalhúzáson" már biztosan nem vehet részt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elmondta, hogy a regisztrációs leveleket a jelentkezőknek április végéig küldik szét, az egyes dokumentumok - így például a középiskolai bizonyítvány - benyújtási határideje június 1-je, míg az érettségit, a nyelvvizsgát, a felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumokat július 7-ig lehet beküldeni, ez a dátum az egyszeri sorrendmódosítás határideje is. A ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg.

A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450 lesz, mesterképzésre 19.600 hallgatót lehet felvenni. Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár összegzése szerint rendben zajlottak a felvételi jelentkezések az idei évben.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?