27 °C Budapest

Éledezik a felnőttképzés?

2011. február 28. 19:02

A gazdasági válság hatása az elmúlt években a felnőttképzési piacra is rányomta bélyegét, de a korábban tapasztalt piacszűkülés tavaly megállt és a várakozások szerint 2011-ben már várható némi fellendülés is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások még mindig a rövidebb, kompetenciafejlesztő, részben szakmai továbbképzések, nyelvi képzések iránt érdeklődnek, de várhatóan az Új Széchenyi Terv pályázataiból finanszírozott képzések lesznek a legnépszerűbbek.

A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. a 2010-es év lezárása után összegezte a felnőttképzési piac elmúlt egy évét és a 2011-es év kilátásait. A gazdasági válság hatására bekövetkezett piacszűkülés, zsugorodás megállt a tavalyi év során, ám a bővülésre, fellendülésre utaló jelek csak lassan mutatkoznak. Ugyanakkor a felnőttképzés terén működő társaság szerint az ország egyes területein, így például Nagykanizsán és környékén a felnőttképzési piac élénkülése már most is tapasztalható.

A csökkenés mértéke 2009-ben és 2010-ben képzési területenként eltérő volt, de összességében elmondható, hogy a rövidebb, főleg vállalatok által finanszírozott kompetenciaképzések kb. 20 százalékos, míg a jogszabályban előírt kötelező továbbképzések esetében kb. 10 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A képzési területek népszerűségében nem történt jelentős változás. A társaságnál az eddig legkeresettebb pénzügyi-számviteli képzésektől kismértékben az egyéb közgazdasági, ügyviteli és kereskedelmi képzések irányába mozdult el a kereslet, de a képzések fő iránya továbbra is a pénzügy, számvitel maradt.

Kiss János Tamás, a társaság vezérigazgatója szerint a felnőttképzési piac 2011 közepére, második felére térhet magához, és ekkortól várható jelentősebb növekedés. Továbbra is igaz, hogy a képzéseket maguk finanszírozó magánszemélyek száma a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, és a tavalyi évhez hasonló szinten állt be. A vállalati képzések esetében jellemző, hogy a korábbi előrejelzéseket is meghaladóan, a várakozásokon felüli arányban támaszkodnak a cégek a pályázati forrásokból finanszírozott képzésekre, vagyis a vállalatok önereje, finanszírozó képessége a képzések esetében a vártnál is jobban csökkent.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a képzéseken belül kiemelkedő arányt képviselnek az európai uniós pályázati forrásokból megvalósított képzések, amelyek tematikájában az általános kompetenciák fejlesztése a meghatározó, így a nyelvi, informatikai, kommunikációs és a vezetői kompetenciák fejlesztését megcélzó képzések a legkedveltebbek. 2011-ben várhatóan az Új Széchenyi Terv pályázataiból finanszírozott képzések lesznek a rangsor vezetői.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?