20 °C Budapest

Hatalmasat ugrott az állástalanok száma

Pénzcentrum
2011. február 15. 05:22

2011 januárjában 93 ezer fővel több álláskeresőt regisztráltak, mint egy hónappal korábban. Ezzel együtt viszont 37 ezer új állást jelentettek be, ugyan ennek kétharmada államilag támogatott. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint mindkét megugrást a közfoglalkoztatási rendszer átalakítása magyarázhatja. 2010-es év egészében csak kissé csökkent a 2009-es szint alá a munkanélküliek száma, a tartósan állástalanok aránya egy év alatt csaknem tíz százalékkal nőtt, de nehéz dolguk volt a középiskolából kikerülő diákoknak is az elhelyezkedéssel, jócskán megugrott tavaly nyáron a munkanélküliség körükben.

Az előző hónaphoz képest januárban 16 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak a hivatalok, és múlt év januárjához képest is mintegy 5 százalékkal volt magasabb az állástalanok száma, 684 ezer fő. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) a 2000 januárja óta vezetett statisztikákban eddig még nem fordult elő ilyen magas számú állástalan. Ennek megfelelően jóval meghaladja a szokásos januári felugrás mértékét. "Ennek alapvető oka, hogy a január 20-ai zárónapig még nem sikerült teljes mértékben beindítani a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét." - indokolja az NFSZ januári jelentésében. Ugyanakkor az, hogy a közfoglalkoztatási program szünetében minden eddiginél jobban megugrott az állástalanok száma jelzi azt, hogy az eddigi javulás a foglalkoztatásban inkább a támogatott, mint a tisztán piacon megteremtődő új állásoknak volt köszönhető.

 


Ezt magyarázhatja az is, hogy eközben 37 ezer új álláshelyet is regisztráltak a hivatalok, amelynek kétharmada támogatott állás. Betöltetlen állás 28 ezer volt az országban, ami többségében a közfoglalkoztatás munkaerőigényét takarja, valamint a vízgazdálkodás és építőipar ágazatból érkezett.

Az elmúlt évben csak minimálisan javult a foglalkoztatási helyzet abban a tekintetben, hogy májusban ugyan már kevesebb volt a munkanélküli a 2009-es szinthez képest, viszont nem igazán tudott a korábbi évek szintjéhez visszacsökkenni.

 


A tartósan állást keresők aránya az összes álláskeresőn belül inkább nőtt 2010-ben. Bár a januári adat azt mutatja, a tartós álláskeresők aránya ezúttal látványosan csökkent, ez nem a tartós munkanélküliek számának csökkenése, hanem a teljes munkanélküli állomány növekedése miatt következett be, ahogy az látható a lenti grafikonban a két vonal közeledéséből. Január végére 180 ezren voltak tartósan állástalanok, ami az előző év januárjához képest 9,2%-kal több.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Tovább nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma is, januárban 56900 fő pályakezdő álláskeresőt regisztráltak, ami a teljes álláskereső állomány 8 százaléka, 7 százalékkal magasabb, mint előző hónapban. Ennél magasabb csak 2009 szeptemberében volt. Nem volt könnyű dolga a középiskolában végzetteknek az első elhelyezkedéssel 2010-ben, ezt mutatja a pályakezdő munkanélküliek összetétele, 2010 nyarán volt egy látványos "beszakadás", amikor megnőtt a középiskolás állástalanok aránya.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33