23 °C Budapest

Egyre többen dőlnek be az átverős ajánlatnak

2011. február 12. 15:02

A tavalyi évben sokan kifogásolták egyes nyelviskolák megtévesztő magatartását. Emiatt több tucatnyi panasz érkezett a Nyelviskolák Szakmai Egyesületéhez, a szervezet ezért jogsegély szolgálatot indított - adta hírül az InfoRádió.

Országszerte jellemző, hogy több nyelviskola az emberek jóhiszeműségét kihasználva igyekszik szolgáltatásait eladni - ennek pedig egyre többen dőlnek be. Az esetek zömében rámenős értékesítő beszéli rá telefonon az illetőt százezer, olykor egymillió forintos(!) nyelvtanfolyamra, és ha valaki bizonytalan, akkor a lakásában keresik fel, ott íratják alá vele a szerződést.

Maros Szilvia is jelentkezett 2004-ben egy püspökladányi nyelviskolába, aláírt, fizetett, és ment is a tanórákra egy darabig. Miután munkahelyet váltott, nem járt a képzésre, ezért nem is fizetett. Évek múlva kereste meg az iskola, ekkorra bírósági eljárás lett az ügyből.

"A nyelviskola a tanfolyam teljes összegét és a végrehajtói eljárás költségeit követelte rajtam. Ez 160-180 ezer forint között van, és ha nem fizetem ki, akkor viszik a házamat" - mondta az InfoRádiónak. Maros Szilvia elismerte, hogy figyelmetlen volt a szerződéskötéskor, ezért nem is sejtette, hogy akkor is ki kell fizetni a nyelvtanfolyam díját, ha nem jár be az órákra.

Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára szerint tipikus módszer a pénznyelő iskoláktól, hogy szabálytalan szerződést irattatnak alá, ráadásul olyat, ami átláthatatlan.

"A szerződés olyan apró betűvel van írva, ami szabad szemmel alig olvasható, emellett olyan kereszthivatkozások, alá- és fölérendelések vannak benne, amelyeket alig lehet követni, ráadásul szóban élénken lekötik a delikvensnek a figyelmét" - magyarázta az InfoRádiónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Égnek a telefonvonalak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületénél a trükköző nyelviskolák miatt, ezért a szervezet jogsegély szolgálatot indított. Sipos Júlia szerint érdemes néhány jó tanácsot megfogadni. "Ne kössenek a saját lakásukon szerződést, ne higgyenek az irreálisan gyors eredményeket kínáló iskoláknak, tájékozódjanak megbízható forrásból, és olyan szerződést, amit nem értenek, ne írjanak alá!"

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületétől eddig több tucatnyian kértek segítséget bírósági eljárásuk miatt. Valószínűleg a tájékoztatásra még inkább szükség lesz a jövőben, ugyanis a peres ügyeket követően a nyelviskolák egy része nevet váltott, vagy ugyanazon tulajdonosi körrel, több néven folytatta tevékenységét.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?