Megszólalt Orbán nyugdíjügyben: mindig jobban fognak járni a visszalépők

Pénzcentrum
2011. február 2. 15:32

Orbán Viktor értékelte a hétfői visszalépési számokat, rövid beszédben elégedettségének adott hangot a kormányfő, aki szerint a többség jól cselekedett, bár kétségkívül egy nagyon fontos döntésről volt szó. A kormányfő beszélt a nyugdíjkassza átvilágításáról, illetve az állami nyugdíjrendszerben felállítandó egyéni számlákról. Ezek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy februárban csak szerkezeti változtatások lesznek a nyugdíjkasszánál, az öregségi kifizetéseket megtartják ott, a többit pedig kiszervezik a szociális ellátásokhoz.

A visszalépők mindig jobban fognak járni

Orbán Viktor szerda délután tartott sajtótájékoztatót, amin a nyugdíjrendszerről volt szó, azon belül is a hétfőn lezárult pénztári maradásról, illetve visszalépésről. A kormányfő mindenképpen pozitívan értékelte azt, hogy közel 97 százalék a visszalépés mellett döntött.

A kormányfő méltatta az államigazgatási dolgozókat is, főleg a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatait, hogy ilyen gördülékenyen zajlott le a nyilatkozatok leadása.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a döntés végérvényesen lezárult, a döntés pedig megmásíthatatlan. Elmondása szerint a visszalépő tagok, tehát akik az állam mellett döntöttek, mindig jobban fognak járni, mint a pénztárban maradók. Ez fontos kijelentés a jövőre vonatkozóan.

Jön az egyéni számlás rendszer az állami pillérben

Ebben az évben a kormány bevezeti az egyéni számlás rendszert az állami nyugdíjrendszerben - fejtette ki kérdésre válaszolva a kormányfő, aki hozzátette: a kormány néhány hónapon belül kidolgozza ennek részleteit. Az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kormány - fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz az új rendszer.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarország a most lezárult döntéssel visszacsatlakozott azokhoz az országokhoz, ahol kétpilléres a nyugdíjrendszer. Ez a klasszikus nyugat-európai nyugdíjrendszer. Az európai megoldások közül választottunk, a nyugat-európait választottunk a kelet-európai helyett - magyarázta Orbán Viktor.

"Unorthodox" intézkedések

Nem a nyugdíjrendszeren belül van a nyugdíjproblémák megoldásának kulcsa. Semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a nyugdíjrendszert hosszú távon fenntartani. Növelni kell nagyon gyorsan, unorthodox intézkedésekkel a foglalkoztatási arányt - emelte ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha elhagyja a foglalkoztatási arányban az uniós átlagot - magyarázta a kormányfő, aki szerint arra is szükség van, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

Átvilágítják a nyugdíjkasszát

Orbán Viktor beszélt a nyugdíjbiztosítási alap átvilágításáról, mint elmondta csak a nyugdíj jellegű kifizetéseket fogják megtartani, a többit pedig kiszervezik a szociális jellegű kifizetések közé (ilyenek például a különböző korhatár előtti nyugdíjazási formák). Ez azért fontos, mivel csak szerkezetileg fogják a nyugdíjkasszát rendbe tenni, a kiadások összértéke egyelőre fennmarad, bár az is biztos, hogy itt lehet számítani a jövőben keményebb feltételekre.

A nyugdíjrendszer egyensúlyát még ebben az évben meg lehet teremteni - tette hozzá Orbán Viktor. Nagyon sok munkacsoport dolgozik ezen, remélhetőleg ez el is lesz fogadva, és februárig konszenzusra lehet majd jutni. A kormányfő azt is elmondta, hogy a hosszú távú fenntarthatóságot is szem előtt tartják, viszont az már egy másik kérdés, azt külön kell majd kezelni.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?