23 °C Budapest

Megszólalt Orbán nyugdíjügyben: mindig jobban fognak járni a visszalépők

Pénzcentrum
2011. február 2. 15:32

Orbán Viktor értékelte a hétfői visszalépési számokat, rövid beszédben elégedettségének adott hangot a kormányfő, aki szerint a többség jól cselekedett, bár kétségkívül egy nagyon fontos döntésről volt szó. A kormányfő beszélt a nyugdíjkassza átvilágításáról, illetve az állami nyugdíjrendszerben felállítandó egyéni számlákról. Ezek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy februárban csak szerkezeti változtatások lesznek a nyugdíjkasszánál, az öregségi kifizetéseket megtartják ott, a többit pedig kiszervezik a szociális ellátásokhoz.

A visszalépők mindig jobban fognak járni

Orbán Viktor szerda délután tartott sajtótájékoztatót, amin a nyugdíjrendszerről volt szó, azon belül is a hétfőn lezárult pénztári maradásról, illetve visszalépésről. A kormányfő mindenképpen pozitívan értékelte azt, hogy közel 97 százalék a visszalépés mellett döntött.

A kormányfő méltatta az államigazgatási dolgozókat is, főleg a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatait, hogy ilyen gördülékenyen zajlott le a nyilatkozatok leadása.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a döntés végérvényesen lezárult, a döntés pedig megmásíthatatlan. Elmondása szerint a visszalépő tagok, tehát akik az állam mellett döntöttek, mindig jobban fognak járni, mint a pénztárban maradók. Ez fontos kijelentés a jövőre vonatkozóan.

Jön az egyéni számlás rendszer az állami pillérben

Ebben az évben a kormány bevezeti az egyéni számlás rendszert az állami nyugdíjrendszerben - fejtette ki kérdésre válaszolva a kormányfő, aki hozzátette: a kormány néhány hónapon belül kidolgozza ennek részleteit. Az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kormány - fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz az új rendszer.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarország a most lezárult döntéssel visszacsatlakozott azokhoz az országokhoz, ahol kétpilléres a nyugdíjrendszer. Ez a klasszikus nyugat-európai nyugdíjrendszer. Az európai megoldások közül választottunk, a nyugat-európait választottunk a kelet-európai helyett - magyarázta Orbán Viktor.

"Unorthodox" intézkedések

Nem a nyugdíjrendszeren belül van a nyugdíjproblémák megoldásának kulcsa. Semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a nyugdíjrendszert hosszú távon fenntartani. Növelni kell nagyon gyorsan, unorthodox intézkedésekkel a foglalkoztatási arányt - emelte ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha elhagyja a foglalkoztatási arányban az uniós átlagot - magyarázta a kormányfő, aki szerint arra is szükség van, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

Átvilágítják a nyugdíjkasszát

Orbán Viktor beszélt a nyugdíjbiztosítási alap átvilágításáról, mint elmondta csak a nyugdíj jellegű kifizetéseket fogják megtartani, a többit pedig kiszervezik a szociális jellegű kifizetések közé (ilyenek például a különböző korhatár előtti nyugdíjazási formák). Ez azért fontos, mivel csak szerkezetileg fogják a nyugdíjkasszát rendbe tenni, a kiadások összértéke egyelőre fennmarad, bár az is biztos, hogy itt lehet számítani a jövőben keményebb feltételekre.

A nyugdíjrendszer egyensúlyát még ebben az évben meg lehet teremteni - tette hozzá Orbán Viktor. Nagyon sok munkacsoport dolgozik ezen, remélhetőleg ez el is lesz fogadva, és februárig konszenzusra lehet majd jutni. A kormányfő azt is elmondta, hogy a hosszú távú fenntarthatóságot is szem előtt tartják, viszont az már egy másik kérdés, azt külön kell majd kezelni.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?