22 °C Budapest

Gépjármű és pótkocsi öröklésének illetékkötelezettsége - APEH tájékoztató

2010. december 1. 11:02

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette az egyenes ági rokonok, illetve az illetéktörvény 12. § (1) bekezdésének a) pontjában található táblázat I. csoportjában meghatározott örökösök gépjármű és pótkocsi öröklésének illetékkötelezettségéről szóló tájékoztatóját.

I.
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2010. augusztus 16. napjától hatályos 16. § (1) bekezdés i) pontja szerint mentes az öröklési illeték alól az örökhagyó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett örökrész. (Az Itv. 98. § (1) bekezdése külön rögzíti, hogy ezt a rendelkezést a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.)

A rendelkezést valamennyi vagyontárgyra alkalmazni kell, így ingatlanra éppúgy, mint az ingó dolgok közül a gépjárműre, pótkocsira. Tekintettel arra, hogy a jogszabály semmiféle értékhatárt nem határoz meg, ezért valamennyi vagyontárgyra - annak értékétől függetlenül - alkalmazható az illetékmentesség.

II.
Az Itv. 16. § (1) bekezdésének c) pontja szerint mentes az öröklési illeték alól a 12. § szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint.

Az Itv. 12. § (1) bekezdésének a) pontjában található táblázat tartalmazza öröklés esetén az öröklési illetékmértékeket. A táblázat I. csoportjába tartozik 2010. augusztus 16. napjától az örökhagyó házastársa, mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője. (Az Itv. 98. § (1) bekezdése külön rögzíti, hogy ezt a csoportbeosztást - az egyenes ági rokonok öröklési illetékmentessége miatt - a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.)

Az Itv. 12. § (1) bekezdése alapján az öröklési illeték összegét az örökösnek jutott tiszta érték alapulvételével kell kiszámítani. Az Itv. 13. § (6) bekezdése kimondja: ha a hagyatékban gépjármű, illetőleg pótkocsi is van, akkor ennek értékét az egyéb hagyaték értékének kiszámításánál figyelmen kívül kell hagyni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese


Tekintettel arra, hogy a 20 millió forintos mentességet a törvény a hagyaték tiszta értékéből biztosítja az örökösök részére, de a gépjármű, illetőleg pótkocsi értékét a tiszta érték kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni, ezért ez a mentesség gépjármű, illetőleg pótkocsi házastárs, mostoha- és nevelt gyermek, valamint mostoha- és nevelőszülő általi öröklésére nem vonatkozik. Azaz a cm3-enként meghatározott tételes illeték alá eső gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén a kedvezményt akkor sem lehet igénybe venni, ha az örökös által megszerzett egyéb vagyontárgyak tiszta értéke nem éri el a 20 millió forintot.

Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének (Itv. 24. §) kétszerese.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?