Terrornyugdíj! Az ávósok holtig tartó pénzelése kiverte a biztosítékot a szlovákoknál is

2010. november 17. 14:02

Míg a szlovák kormány a rendőrök és a katonák szolgálati nyugdíjának karcsúsítását tervezi, a csehszlovák állambiztonság (©tB) egykori alkalmazottainak nem kell hasonló lépéstől tartaniuk. Bár több szervezet kérte az érintettek nyugdíjjogosultságának eltörlését, eddig egyetlen kormány sem szánta el magát ilyen lépésre és úgy tűnik, hogy a jelenlegi kabinet sem tervezi ezt.

Az államigazgatás egyrészt ott spórol, ahol tud, másrészt viszont havonta több száz eurót fizet ki szolgálati nyugdíj formájában azoknak a volt ©tB-tiszteknek, akik éveken át üldözték a totalitárius rendszer ellenzőit - írja az Új Szó. A nyugdíjak eltörlését legutóbb a volt csehszlovák politikai foglyok szövetségének képviselői kérték Iveta Radièová kormányfőtől, az augusztus végén elküldött levelükre viszont máig nem érkezett válasz.

Azt, hogy pontosan hány volt tiszt kap szolgálati nyugdíjat, senki sem tudja. Pontos jegyzéke a belügyminisztériumnak és a szociális tárcának sincs. A Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) képviselői sem rendelkeznek ilyen információkkal. "Az intézetnek nincsenek erről konkrét adatai, csupán az 1989. december 31-e előtti időszakkal foglalkozunk" - nyilatkozta Ján Pálffy, az intézet szóvivője. Ezekből az adatokból csak az tűnik ki, hogy az ©tB kötelékében 1952-ben hozzávetőlegesen 8 200 tiszt dolgozott, 1987-ben pedig 12 500. Ebben a számban nincsenek benne a tisztek által beszervezett ügynökök és besúgók, akik nem kaptak fizetést, ők időközönként pénzbeli vagy egyéb jellegű juttatásban részesültek.

Natália Hattalová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint a volt állambiztonsági alkalmazottak szolgálati nyugdíját már 1990-ben karcsúsították. Az akkori módosítás szerint már csak azok jogosultak az 50-100 eurós szolgálati nyugdíjra, akik legkevesebb 15 évet szolgáltak a csehszlovák állambiztonság kötelékében, vagyis az állam jelenleg nem fizet mindegyik volt ©tB-snek, csupán a legkitartóbbaknak és a leghűségesebbeknek.

A 642 ezres Biszku-nyugdíj csökkentését kéri a halálraítélt - Kattints!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?