Kínában és Indiában versengnek korunk dollármilliárdosai

2010. október 19. 12:02

A 2008-as válság "megtizedelte" a világban élő dollármilliárdosokat. 2009-ben a számuk 793-ra zsugorodott. 2010-ben viszont Kína és India gazdasági felfutása visszaállította az egyensúlyt: a szupergazdagok száma másféleszeresére nőtt. Idén a 97 új dollármilliárdosból 62 már ázsiai és főként az előbb említett két országból került ki. 

A Forbes (neves amerikai magazin) minden évben összeállítja a legtehetősebbek listáját. Az első helyen 53,5 milliárd dollárral a mexikói telekommunikációs vezér, Carlos Slim áll. Őt követi 53 milliárdos vagyonnal a Microsoft alapítója, Bill Gates. A bronzérmes pedig a tőzsdeguru, Warren Buffett (47 milliárd dollár a vagyona) lett. 

Az első három helyezett versenyébe a Forbes szerint 2014-re az indiai Mukesh Ambani iparmágnás zavarhat be, aki a világ leggazdagabbja lehet 62 milliárdos vagyonával. Ambani honfitársát, a szintén iparguru Anil Agarwalt is esélyesnek tartják még erre a címre. 

A két nagy ázsiai országban nemcsak a lakosság gyarapodik, hanem a szupergazdagok száma is. 2010-ben a minimum 1 millió dollárral rendelkező indiaiak száma 127.000 volt, míg a kínaiaké 477.000. Igaz az indiai jómódúból kevesebb van, mint a kínaiból, ám előbbiek gazdagabbak. A 100 legvagyonosabb indiai 300 milliárd dollárral már majdnem megelőzi a 400 élen járó kínait (összesen 314 milliárd dolláros vagyon). 

Warren Buffett és Bill Gates köztudottan nagy adományozók, és ázsiai körútjaikon próbálják rávenni társaikat a karitatív tevékenységre.  Ennek ellenére az indiai milliárdosok ódzkodnak a jótékonykodástól, pedig az országban nagy szükség volna erre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kínában más a helyzet. Yu Pengnian (432. leggazdagabb volt) például 1 milliárdos vagyonát adományozta el jótékonysági célokra, Cao Dewang pedig 550 milliós alapot hozott létre a vidék felzárkóztatására és a különböző természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésére.

India a GDP-jének 0,6%-át fordítja karitatív célokra (szemben a kínai 0,1%-kal), viszont ezt nem a szupergazdagok, hanem a kevésbé módosak adják össze. Az indiai milliárdosok egyelőre féltik frissen megszerzett vagyonukat, és úgy látszik, a nagyvonalú jótékonysági akciók még váratnak magukra.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?