27 °C Budapest

Felülvizsgálják a bolognai rendszert

2010. szeptember 3. 16:02

Megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

A bolognai egyezmény másról szól, mint amit itthon bevezettek 2006-ban - közölte az InfoRádióval a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László kifejtette: a rendszer bizonyos elemeit kötelező jelleggel vezették be, noha a bolognai egyezmény rugalmasabb, a képzések és a diplomák összehasonlíthatóságát és nemzetközi mobilitást elősegítő jellegét javasolta, így az nem, vagy csak nyomaiban felel meg az eredetinek.

A tárca visszatérne az alapokhoz, ezért megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát - mondta Dux László. Hozzátette: céljuk, hogy a káros, romboló hatásokat az erőszakolt rendszer korrekciójával kiiktassák.

Dux László azt mondta: a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

Ahol úgy érzik, hogy a rájuk erőszakolt kétciklusú képzés károsította a színvonalat, ott lehetőség lesz egy gyakorlatiasabb, főiskolai képzésre emlékeztető és egy inkább elméleti, tudományos pályára felkészítő ágat létrehozni - fejtette ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása. Dux László kiemelte: az új jogszabály szerint a 2012-2013-as tanévre készülhet el.

Emlékeztetett: a többi között változtatnak majd a felvételi eljáráson, több szak esetében újra bevezetik a felvételi elbeszélgetést és az alkalmassági vizsgát, illetve erősítenék a vidéki egyetemek, főiskolák szerepét is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?