11 °C Budapest

Felülvizsgálják a bolognai rendszert

2010. szeptember 3. 16:02

Megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

A bolognai egyezmény másról szól, mint amit itthon bevezettek 2006-ban - közölte az InfoRádióval a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László kifejtette: a rendszer bizonyos elemeit kötelező jelleggel vezették be, noha a bolognai egyezmény rugalmasabb, a képzések és a diplomák összehasonlíthatóságát és nemzetközi mobilitást elősegítő jellegét javasolta, így az nem, vagy csak nyomaiban felel meg az eredetinek.

A tárca visszatérne az alapokhoz, ezért megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát - mondta Dux László. Hozzátette: céljuk, hogy a káros, romboló hatásokat az erőszakolt rendszer korrekciójával kiiktassák.

Dux László azt mondta: a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

Ahol úgy érzik, hogy a rájuk erőszakolt kétciklusú képzés károsította a színvonalat, ott lehetőség lesz egy gyakorlatiasabb, főiskolai képzésre emlékeztető és egy inkább elméleti, tudományos pályára felkészítő ágat létrehozni - fejtette ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása. Dux László kiemelte: az új jogszabály szerint a 2012-2013-as tanévre készülhet el.

Emlékeztetett: a többi között változtatnak majd a felvételi eljáráson, több szak esetében újra bevezetik a felvételi elbeszélgetést és az alkalmassági vizsgát, illetve erősítenék a vidéki egyetemek, főiskolák szerepét is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?