A legdrágább egyetemi szakok Magyarországon: itt a lista

2010. szeptember 2. 15:02

Egy-másfél millió forintba kerülnek félévenként a legdrágább költségtérítéses képzések a hazai egyetemeken, főiskolákon. Szeptember első heteiben több mint harminc ezren kezdik meg tanulmányaikat költségtérítéses szakokon - derül ki az InfoRádió körképéből.

A költségtérítéses képzések közül az orvosi szakok a legdrágábbak: a legtöbbet a Semmelweis Egyetemen kell fizetni a nappali tagozatos fogorvosi képzésért, félévente 1 355 400 forintot. Ugyanez a szak a Szegedi Tudományegyetemen 950 ezer, a Debreceni Egyetemen 850 ezer, a Pécsi Tudományegyetemen pedig egymillió-ötezer forintba kerül szemeszterenként.

Az általános orvosi képzés is drága: a Pécsi Tudományegyetem általános orvos szakán 925 ezer, a Semmelweis Egyetemen 975 ezer, a Debreceni Egyetemen pedig 850 ezer forint a féléves tandíj. Vagyis összesen 10-12 millió forintba kerül az orvosi diploma azok számára, akik nem jutottak be az államilag finanszírozott helyekre.

Egymillió forint fölötti összeget kell fizetniük a gyógyszerész-hallgatóknak is, akiknek az ország összes felsőoktatási intézményében öt-hétszázezer forintos tandíjjal kell számolniuk. Sokba kerülnek az angol nyelvű gazdasági képzések is, a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakán például 690 ezer forint egy félév.

A népszerű jogi, bölcsész és idegenforgalmi képzések jóval olcsóbbak: a Kodolányi János Főiskolán a kommunikáció és médiatudomány szakon szemeszterenként 215 ezer forintot kell fizetni, ugyanennyiért tanulhatnak a hallgatók a Pécsi Tudományegyetemen is, a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi karán pedig csak 140 ezer forintos kiadással kell számolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogi képzés tandíja a legtöbb felsőoktatási intézményben 120-160 ezer forint között mozog szemeszterenként, míg az évek óta rengeteg végzőst vonzó szak, a turizmus-vendéglátásképzés 215 ezer forintba kerül.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?