14 °C Budapest

A legdrágább egyetemi szakok Magyarországon: itt a lista

2010. szeptember 2. 15:02

Egy-másfél millió forintba kerülnek félévenként a legdrágább költségtérítéses képzések a hazai egyetemeken, főiskolákon. Szeptember első heteiben több mint harminc ezren kezdik meg tanulmányaikat költségtérítéses szakokon - derül ki az InfoRádió körképéből.

A költségtérítéses képzések közül az orvosi szakok a legdrágábbak: a legtöbbet a Semmelweis Egyetemen kell fizetni a nappali tagozatos fogorvosi képzésért, félévente 1 355 400 forintot. Ugyanez a szak a Szegedi Tudományegyetemen 950 ezer, a Debreceni Egyetemen 850 ezer, a Pécsi Tudományegyetemen pedig egymillió-ötezer forintba kerül szemeszterenként.

Az általános orvosi képzés is drága: a Pécsi Tudományegyetem általános orvos szakán 925 ezer, a Semmelweis Egyetemen 975 ezer, a Debreceni Egyetemen pedig 850 ezer forint a féléves tandíj. Vagyis összesen 10-12 millió forintba kerül az orvosi diploma azok számára, akik nem jutottak be az államilag finanszírozott helyekre.

Egymillió forint fölötti összeget kell fizetniük a gyógyszerész-hallgatóknak is, akiknek az ország összes felsőoktatási intézményében öt-hétszázezer forintos tandíjjal kell számolniuk. Sokba kerülnek az angol nyelvű gazdasági képzések is, a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakán például 690 ezer forint egy félév.

A népszerű jogi, bölcsész és idegenforgalmi képzések jóval olcsóbbak: a Kodolányi János Főiskolán a kommunikáció és médiatudomány szakon szemeszterenként 215 ezer forintot kell fizetni, ugyanennyiért tanulhatnak a hallgatók a Pécsi Tudományegyetemen is, a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi karán pedig csak 140 ezer forintos kiadással kell számolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogi képzés tandíja a legtöbb felsőoktatási intézményben 120-160 ezer forint között mozog szemeszterenként, míg az évek óta rengeteg végzőst vonzó szak, a turizmus-vendéglátásképzés 215 ezer forintba kerül.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?