33 °C Budapest

Vér és könnyek: ez a nyugdíjcsökkentés ára?

2010. június 25. 04:32

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése is, melynek következtében összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ami havi 23 ezer forintnak felel meg. A csökkentésről szóló hírek megdöbbentő tettre késztettek egy 97 éves brassói nőt: néhány nappal ezelőtt konyhakéssel vágta fel saját torkát.

A nő 421 lejből (28 ezer forint) élt havonta négy lányával együtt. Lábfájdalmai miatt egy éve nem hagyta el a lakást. Nyugdíjából kifizette a számlákat, és ha maradt pénze, lánya élelmiszert is vásárolt.

 

Fellélegezhetnek a magyar nyugdíjasok
Magyarországon a kormány május 15-i ülésen módosította azt a decemberi kormányrendeletet, amely alapján júliustól három nappal később kapták volna meg a nyugdíjukat az ellátottak.

A korábbi tervek szerint a jövő hónaptól a nyugdíjasok nem a hónap 12. napjáig, hanem 15-én kapták volna meg a havi ellátásukat.
A kabinet azért vonta vissza a módosítást, mert a korábbi kedvezőtlen döntés nehéz helyzetbe hozta volna a tartalékaikat már régen felélő kisnyugdíjasok többségét.


Amikor a televízióból értesült arról, hogy 15%-kal csökkentik a nyugdíját, hozzátartozói szerint csak ennyit mondott: "Ezek azt akarják, hogy mind felakasszuk magunkat". Néhány napra rá az idős hölgy öngyilkos lett: konyhakéssel vágta el a saját nyakát. A nyugdíjas asszony egyik szomszédja elmondta: a kilátástalan anyagi helyzete késztette az asszonyt öngyilkosságra.

Brutális nyugdíjcsökkentés

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése, illetve a közszféra béralapjának 25%-os csökkentése. Elemzők szerint több tízezer munkahely fog megszűnni a közszférában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Romániának 2,4 milliárd eurós megtakarítást kell eszközölnie, hogy a költségvetés hiánya idén ne lépje túl a GDP 6,8%-át, amiben a román kabinet megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Románia tavaly márciusban mintegy 20 milliárd eurós hitelcsomagról állapodott meg az IMF-fel. A hitelrészletek folyósítását a Valutaalap tavaly a kormányválság idején felfüggesztette. Traian Basescu államfő nemrég már államcsőddel is riogatott, amennyiben nem sikerül elérni a költségvetési hiány csökkentését.

 


A kronika.ro szerint annak ellenére, hogy a minimális, 350 lejes (23 ezer forintos) nyugdíjakat nem érinti a 15 százalékos csökkenés, ez utóbbi intézkedés következtében 400 ezerrel - azaz több mint egymillióra - nő azoknak a száma, akiknek e járandósága a legalsó szintre esik vissza.

Mihai Seitan munkaügyi miniszter közlése szerint a 400 ezer fős növekedés következtében a jövőben összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ők a romániai nyugdíjasok egyötödét teszik ki. Most, a tervezett nyugdíjcsökkentés előtt ugyanis mintegy 680 ezer személy kapja az állam által szavatolt minimális nyugdíjat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?