Vér és könnyek: ez a nyugdíjcsökkentés ára?

2010. június 25. 04:32

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése is, melynek következtében összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ami havi 23 ezer forintnak felel meg. A csökkentésről szóló hírek megdöbbentő tettre késztettek egy 97 éves brassói nőt: néhány nappal ezelőtt konyhakéssel vágta fel saját torkát.

A nő 421 lejből (28 ezer forint) élt havonta négy lányával együtt. Lábfájdalmai miatt egy éve nem hagyta el a lakást. Nyugdíjából kifizette a számlákat, és ha maradt pénze, lánya élelmiszert is vásárolt.

 

Fellélegezhetnek a magyar nyugdíjasok
Magyarországon a kormány május 15-i ülésen módosította azt a decemberi kormányrendeletet, amely alapján júliustól három nappal később kapták volna meg a nyugdíjukat az ellátottak.

A korábbi tervek szerint a jövő hónaptól a nyugdíjasok nem a hónap 12. napjáig, hanem 15-én kapták volna meg a havi ellátásukat.
A kabinet azért vonta vissza a módosítást, mert a korábbi kedvezőtlen döntés nehéz helyzetbe hozta volna a tartalékaikat már régen felélő kisnyugdíjasok többségét.


Amikor a televízióból értesült arról, hogy 15%-kal csökkentik a nyugdíját, hozzátartozói szerint csak ennyit mondott: "Ezek azt akarják, hogy mind felakasszuk magunkat". Néhány napra rá az idős hölgy öngyilkos lett: konyhakéssel vágta el a saját nyakát. A nyugdíjas asszony egyik szomszédja elmondta: a kilátástalan anyagi helyzete késztette az asszonyt öngyilkosságra.

Brutális nyugdíjcsökkentés

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése, illetve a közszféra béralapjának 25%-os csökkentése. Elemzők szerint több tízezer munkahely fog megszűnni a közszférában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Romániának 2,4 milliárd eurós megtakarítást kell eszközölnie, hogy a költségvetés hiánya idén ne lépje túl a GDP 6,8%-át, amiben a román kabinet megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Románia tavaly márciusban mintegy 20 milliárd eurós hitelcsomagról állapodott meg az IMF-fel. A hitelrészletek folyósítását a Valutaalap tavaly a kormányválság idején felfüggesztette. Traian Basescu államfő nemrég már államcsőddel is riogatott, amennyiben nem sikerül elérni a költségvetési hiány csökkentését.

 


A kronika.ro szerint annak ellenére, hogy a minimális, 350 lejes (23 ezer forintos) nyugdíjakat nem érinti a 15 százalékos csökkenés, ez utóbbi intézkedés következtében 400 ezerrel - azaz több mint egymillióra - nő azoknak a száma, akiknek e járandósága a legalsó szintre esik vissza.

Mihai Seitan munkaügyi miniszter közlése szerint a 400 ezer fős növekedés következtében a jövőben összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ők a romániai nyugdíjasok egyötödét teszik ki. Most, a tervezett nyugdíjcsökkentés előtt ugyanis mintegy 680 ezer személy kapja az állam által szavatolt minimális nyugdíjat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem