Vér és könnyek: ez a nyugdíjcsökkentés ára?

2010. június 25. 04:32

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése is, melynek következtében összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ami havi 23 ezer forintnak felel meg. A csökkentésről szóló hírek megdöbbentő tettre késztettek egy 97 éves brassói nőt: néhány nappal ezelőtt konyhakéssel vágta fel saját torkát.

A nő 421 lejből (28 ezer forint) élt havonta négy lányával együtt. Lábfájdalmai miatt egy éve nem hagyta el a lakást. Nyugdíjából kifizette a számlákat, és ha maradt pénze, lánya élelmiszert is vásárolt.

 

Fellélegezhetnek a magyar nyugdíjasok
Magyarországon a kormány május 15-i ülésen módosította azt a decemberi kormányrendeletet, amely alapján júliustól három nappal később kapták volna meg a nyugdíjukat az ellátottak.

A korábbi tervek szerint a jövő hónaptól a nyugdíjasok nem a hónap 12. napjáig, hanem 15-én kapták volna meg a havi ellátásukat.
A kabinet azért vonta vissza a módosítást, mert a korábbi kedvezőtlen döntés nehéz helyzetbe hozta volna a tartalékaikat már régen felélő kisnyugdíjasok többségét.


Amikor a televízióból értesült arról, hogy 15%-kal csökkentik a nyugdíját, hozzátartozói szerint csak ennyit mondott: "Ezek azt akarják, hogy mind felakasszuk magunkat". Néhány napra rá az idős hölgy öngyilkos lett: konyhakéssel vágta el a saját nyakát. A nyugdíjas asszony egyik szomszédja elmondta: a kilátástalan anyagi helyzete késztette az asszonyt öngyilkosságra.

Brutális nyugdíjcsökkentés

A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15%-os csökkentése, illetve a közszféra béralapjának 25%-os csökkentése. Elemzők szerint több tízezer munkahely fog megszűnni a közszférában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Romániának 2,4 milliárd eurós megtakarítást kell eszközölnie, hogy a költségvetés hiánya idén ne lépje túl a GDP 6,8%-át, amiben a román kabinet megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Románia tavaly márciusban mintegy 20 milliárd eurós hitelcsomagról állapodott meg az IMF-fel. A hitelrészletek folyósítását a Valutaalap tavaly a kormányválság idején felfüggesztette. Traian Basescu államfő nemrég már államcsőddel is riogatott, amennyiben nem sikerül elérni a költségvetési hiány csökkentését.

 


A kronika.ro szerint annak ellenére, hogy a minimális, 350 lejes (23 ezer forintos) nyugdíjakat nem érinti a 15 százalékos csökkenés, ez utóbbi intézkedés következtében 400 ezerrel - azaz több mint egymillióra - nő azoknak a száma, akiknek e járandósága a legalsó szintre esik vissza.

Mihai Seitan munkaügyi miniszter közlése szerint a 400 ezer fős növekedés következtében a jövőben összesen 1,082 millió nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ők a romániai nyugdíjasok egyötödét teszik ki. Most, a tervezett nyugdíjcsökkentés előtt ugyanis mintegy 680 ezer személy kapja az állam által szavatolt minimális nyugdíjat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?