27 °C Budapest

Veszély! Így nyúlhatják le a pénzedet a Facebookon

2010. május 28. 05:20

Egy év alatt több mint egymillió magyar regisztrált a Facebook közösségi oldalra. Ez persze hatalmas forrásanyagot jelent azok számára, akik speciális információkat szeretnének megtudni a felhasználókról. Vigyázz értékeidre az interneten is.

Egyre több adatvédelmi probléma derül ki a Facebook-ról, ami komolyan veszélyeztetheti a 400 millió -köztük 1,3 millió magyar- felhasználóval működő közösségi oldalt. Nemrég például létrehoztak egy olyan alkalmazást, mely összeszedi, és megmutatja a felhasználók telefonszámait.

Az Evil nevű program természetesen csak a felhasználók által önszántukból megadott telefonszámokat gyűjti össze, és teszi még nyilvánosabbá. Az alkalmazás célja csupán az, hogy felhívja a felhasználók figyelmét, mennyi és milyen adatot tesznek közzé magukról, és hogy ezen adatok milyen széles körben elérhetők.

Néhány napja újabb problémára derült fény: a Wall Street Journal egy cikkében arról számolt be, hogy a legnépszerűbb közösségépítők üzemeltetői olyan adatokat is megosztottak egyes hirdetőkkel, amelyek visszakövethetővé tették a felhasználókat. A cikket követően a Facebook és a MySpace módosított a rendszerén.

Az utóbbi hetekben a Facebook körüli heves vitát az váltotta ki, hogy az oldalon megváltoztatott személyes beállítások alapesetben lehetővé teszik, hogy az üzemeltetők a felhasználók adatait harmadik félnek is továbbadják. Ezt a lehetőséget a felhasználóknak külön kell letiltaniuk, sokak szerint viszont az adatok továbbadását a profil tulajdonosának egyértelmű beleegyezésével szabadna csak megtenni.

Menekülnének a felhasználók?

A Facebook-használók 60 százaléka fontolgatja, hogy törli magát a közösségi portálról, miután sokan érzik úgy, hogy az oldalon tárolt személyes adataik nincsenek kellő biztonságban - derül ki a Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat jelentéséből.

A profiltörlést fontolgatókon túl további 16 százalék már be sem lép az oldalra mondván, a közösségi portálon nem adnak lehetőséget a személyes adatok megfelelő szintű kezelésére. A válaszolóknak mindössze egynegyede jelentette ki határozottan, hogy nem fog kilépni a portálról.

 

Mark Zuckerberg


Az üzemeltetők várhatóan napokon belül ismét változtatni fognak a személyes adatok kezelésével kapcsolatos irányelveiken, azonban valószínűleg ez is kevés lesz ahhoz, hogy megállítsák azt az internetes kampányt, amely május 31-én "tömeges öngyilkosságra", azaz a közösségi oldalról szólítja a facebookozókat.

"A tömeges kivonulás nem valószínű, de a felhasználók közül egyre többen szeretnék tudni, miként állíthatják be, hogy ki és milyen információkat láthat róluk" - mondta Graham Cluley a Sophos képviselője, hozzátéve, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy átláthatatlan beállítási lehetőségek a felhasználók többségét összezavarják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg minapi nyilatkozata szerint a felhasználóknak már csak pár hetet kell várniuk arra, hogy a jelenleginél jóval egyszerűbben lehessen beállítani az adatvédelmi funkciókat, és teljesen le lehet majd tiltani az alkalmazásokat is.

Ismerősnek tűnő ismeretlenek

A Pénzcentrum több forrásból is úgy értesült, hogy elszaporodtak az ál-felhasználók a Facebookon. Tipikus példa, hogy egy csinos nő felvesz minket ismerősnek, hiszen -elvileg- egy gimnáziumba jártunk. A hölgyet azonban egyetlen osztálytársunk sem ismeri, és nem is csinál mást, mint tucatjával veszi fel az ismerősöket.

Siska Mátyás social media szakértő a Pénzcentrumnak elmondta: többfajta csalás is lehetséges a közösségi oldalakon való ismeretségen keresztül. Egyrészt az állítólagos ismerős egyszer konkrétan kérhet majd tőlünk valamilyen (elsősorban anyagi természetű) segítséget, mondván, egy iskolába jártunk, ismerjük egymást. Ez jó eséllyel -és egy kis gyanakvással- könnyen kiszűrhető.

Az is előfordulhat azonban, hogy a csaló mutat nekünk egy linket, például: "Ezt nézd, milyen fényképet találtam!" felkiáltással. Ez a link pedig a Facebook-hoz megszólalásig hasonlító ál-oldalra visz, ami kéri a Facebook belépési jelszavunkat. Ezt megadva illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek felhasználói adatainkhoz. Így - krimibe illő módon- írhatnak rokonainknak, barátainknak a nevünkben, hogy például pénzt kérjenek.

 


A szakértő szerint 10-ből 7-en, 8-an becsaphatóak ilyen módszerrel, hiszen a közösségi oldalak alapvetően épp a bizalomra, a rokoni, baráti kapcsolatokra épülnek, így gyakran egyfajta hamis biztonságérzetet kelthetnek. Ezért is fontos, hogy legyünk bizalmatlanok, ne igazoljunk vissza ismeretleneket, minél kevesebb adatot (bankszámlaszám, telefonszám, kapukód) adjunk ki magunkról, illetve érdemes az esetlegesen kiadott adatokat más csatornákon (pl. telefonon) is visszajelezni.

Egyre jobban terjednek azok az alkalmazások is, amelyekkel percre pontosan tudathatjuk ismerőseinkkel, épp hol vagyunk. Ez pedig akár egy betöréshez is megfelelő információt jelenthet: az "álbarátok" számára. A védekezés itt is kézenfekvő: gondoljunk a biztonságra is, mielőtt telepítünk egy új applikációt!

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?