25 °C Budapest

Megjöttek az áprilisi számok: halvány reménysugár?

2010. május 10. 05:21

Hosszú hónapok után először szolgál jó hírekkel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A márciusi adatokkal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban csökkent. Pozitívum az is, hogy a pályakezdő álláskeresők száma is visszaesést mutat.


2010. áprilisban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest tovább növekedett. A munkáltatók ebben a hónapban 44,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 8561 fős (23,9%-os) emelkedést, az előző év áprilisához képest viszont 11,0 ezres (-19,8%-os) csökkenést mutatott.

A hónap folyamán összesen 69,8 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 22,4%-os növekedést, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 16,6%-os csökkenést mutatott. Az áprilisi zárónapig összesen 27,7 ezer állás maradt betöltetlen.

601,5 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma az áprilisi zárónapon 601 478 fő volt, 42,7 ezer fővel (-6,6%-kal) kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 5,7%-os volt, amely a korábbi hónapban tapasztalt trendekhez képest egy jóval kisebb mértékű növekedést takar.

A márciusi adatokkal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban csökkent. Nyugat-Dunántúlon volt a legnagyobb mértékű relatív csökkenés márciushoz képest, ahol -9,9%-kal esett vissza a nyilvántartott álláskeresők száma és nem elhanyagolható az Észak-alföldi régióban történt csökkenés sem (-8,4%-os). Országos átlag (-6,6%-os) alatti csökkenés csak két régióban figyelhető meg: Közép-Magyarországon (-1,0%-os) és Dél-Dunántúlon (-6,1%-os). Az abszolút számok tükrében Észak-Alföldön (-12,0 ezer fővel), Észak-Magyarországon (-8,5 ezer fővel) csökkent a létszámuk. Megyénként vizsgálva a nyilvántartott álláskeresők zárónapi számát a
legnagyobb relatív Győr-Moson-Sopron megyében (-10,9%-os), míg a legnagyobb abszolút csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (-5355 fővel) történt.

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (35,3%-kal), Közép-Dunántúlon (8,3%-kal) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a fejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutatójuk lényegesen kedvezőbb a többi régióhoz képest.

Egy év alatt a férfiak száma 3,9%-kal, a nők létszáma 7,9%-kal, a szakképzetlenek létszáma 1,0%-kal, a diplomások száma pedig (továbbra is kiugróan nagy arányban) 40,9%-kal emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 27,7%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Tovább mérséklődött áprilisban a nyilvántartott pályakezdők száma

A nyilvántartott álláskeresők áprilisi zárólétszámában a pályakezdők száma 5,6%-kal, míg a nem pályakezdőké 6,7%-kal volt kisebb, mint egy hónappal korábban.

2010. április hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 5,6%-os mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 17,9%-kal csökkent. Egy hónap alatt a számuk Észak-Magyarországon esett vissza a legnagyobb mértékben, 7,5%-kal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,4%-os értéket mutatott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pályakezdők iskolai végzettség szerinti megoszlása áprilisban(Forrás: ÁFSZ)


A zárónapon 50,3 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 11,4%-kal (5,1 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - a legnagyobb mértékben Közép-Magyarországon (23,6%-kal), Közép-Dunántúlon (21,8%-kal) és Dél-Alföldön (20,3%-kal) emelkedett.

Az áprilisi zárónapon a pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 37,3%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 18,1%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 19,2%-uk szakközépiskolát, 14,0%-uk gimnáziumot, 3,7%-uk technikumot végzett és 7,8%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya áprilisban 13,7%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,9% volt. Mindkét relatív mutató esetében a hónapok óta tartó növekvő tendencia márciusban megtört és áprilisban is tovább csökkent. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1,0 %-ponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,7 %-ponttal csökkent.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak-Magyarország (21,9%) és Észak-Alföld (21,1%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,9%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs- Szatmár-Bereg megye esetében 24,7%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 23,9%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,1%.

Forrás: ÁFSZ


Egy év alatt során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség továbbra is csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének eredménye és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

2010. áprilisban 18 cég, összesen 1008 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Márciushoz képest 304 fővel (-23,2%-kal) csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. áprilisi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős csökkenés volt, 2907 fő (-74,3%). Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. április között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszám-leépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?