28 °C Budapest

Kövérebbek, és boldogabbak vagyunk, mint hét éve!

Pénzcentrum
2010. április 28. 08:47

Egy átlagos magyar többet eszik, keveset mozog, kevesebbet gyújt rá és kifejezetten jobban érzi magát, mint hét évvel ezelőtt - írja a Népszabadság a KSH országos lakossági egészségfelmérésére hivatkozva.

A jó közérzet ellenére egyre több gyógyszert fogyasztunk, és többségünk túlsúlyos is.

A 2009 őszén elvégzett vizsgálatban 449 településen hétezer, 15 évesnél idősebb embert kérdeztek egyebek mellett az egészségi állapotáról, a betegségeiről, az orvoshoz járási szokásairól. A korábbi felmérések adataihoz viszonyítva javult az emberek egészségi állapota: a férfiak 58,9 százaléka, míg a nők fele mondta általában nagyon jónak az egészségét.

A fiatalabb (15 és 35 év közöttiek) válaszolók 87 százaléka állította magáról, hogy makkegészséges, míg a 65 év felettiek 35-40 százalék volt elégedetlen az egészségi állapotával.

A tartós kezeléssel járó betegségekre rákérdezve azonban az derült ki, hogy a nők háromnegyede, a férfiak kétharmada küszködik valamilyen kórral, jórészt szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi problémákkal.

Az is kiderült: minden második magyarnak súlyfeleslege van, minden ötödik elhízott, mozogni pedig a lakosság döntő hányada nem szeret, így szinte természetes, hogy az életkor előrehaladtával egyre több a kövér ember.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A felnőtt lakosság fele egyáltalán nem mozog, harmada még csak mérsékelten sem hajlandó semmilyen testgyakorlásra, ötöde pedig napi tíz percet sem gyalogol.

A magyarok az ellátórendszerben a háziorvost keresik fel a leggyakrabban, a lakosság háromnegyede évente legalább egyszer találkozik az alapellátóval. Fogorvosnál csak minden harmadik magyar járt az elmúlt egy évben, miközben egy másik kérdésből az is kiderült, hogy a rágás a lakosság 25 százalékának problémát okoz.

A 7 évvel ezelőtti adatokhoz képest kevesebb a dohányosok száma. Bár a legfiatalabbak között jelentős (36 százalék) a rendszeresen dohányzók aránya, a középkorú férfiak negyede, a nőknek csak a tizede hódol e szenvedélynek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?