18 °C Budapest

Kövérebbek, és boldogabbak vagyunk, mint hét éve!

Pénzcentrum
2010. április 28. 08:47

Egy átlagos magyar többet eszik, keveset mozog, kevesebbet gyújt rá és kifejezetten jobban érzi magát, mint hét évvel ezelőtt - írja a Népszabadság a KSH országos lakossági egészségfelmérésére hivatkozva.

A jó közérzet ellenére egyre több gyógyszert fogyasztunk, és többségünk túlsúlyos is.

A 2009 őszén elvégzett vizsgálatban 449 településen hétezer, 15 évesnél idősebb embert kérdeztek egyebek mellett az egészségi állapotáról, a betegségeiről, az orvoshoz járási szokásairól. A korábbi felmérések adataihoz viszonyítva javult az emberek egészségi állapota: a férfiak 58,9 százaléka, míg a nők fele mondta általában nagyon jónak az egészségét.

A fiatalabb (15 és 35 év közöttiek) válaszolók 87 százaléka állította magáról, hogy makkegészséges, míg a 65 év felettiek 35-40 százalék volt elégedetlen az egészségi állapotával.

A tartós kezeléssel járó betegségekre rákérdezve azonban az derült ki, hogy a nők háromnegyede, a férfiak kétharmada küszködik valamilyen kórral, jórészt szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi problémákkal.

Az is kiderült: minden második magyarnak súlyfeleslege van, minden ötödik elhízott, mozogni pedig a lakosság döntő hányada nem szeret, így szinte természetes, hogy az életkor előrehaladtával egyre több a kövér ember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felnőtt lakosság fele egyáltalán nem mozog, harmada még csak mérsékelten sem hajlandó semmilyen testgyakorlásra, ötöde pedig napi tíz percet sem gyalogol.

A magyarok az ellátórendszerben a háziorvost keresik fel a leggyakrabban, a lakosság háromnegyede évente legalább egyszer találkozik az alapellátóval. Fogorvosnál csak minden harmadik magyar járt az elmúlt egy évben, miközben egy másik kérdésből az is kiderült, hogy a rágás a lakosság 25 százalékának problémát okoz.

A 7 évvel ezelőtti adatokhoz képest kevesebb a dohányosok száma. Bár a legfiatalabbak között jelentős (36 százalék) a rendszeresen dohányzók aránya, a középkorú férfiak negyede, a nőknek csak a tizede hódol e szenvedélynek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24