7 °C Budapest

Jótékonykodni kezdett, miután egy vagyont keresett a zabáló amerikaiakon

Pénzcentrum
2010. április 19. 12:02

Van oka az örömre a híres brit séfnek, ugyanis Jamie Oliver amellett, hogy felkerült az ezer leggazdagabb brit listájára, még a 25 legnagyobb jótékonykodó közé is beverekedte magát. A mesterszakács magánvagyona elérte 65 millió fontot - csak az amerikaiak étkezési szokásairól szóló sorozatával 25 milliót keresett az elmúlt egy évben -, mely összegből 2,7 millió fontot, vagyis a vagyonának a 4,2%-át fordította jótékony célokra.

Az adományozók listáját immár harmadik éve Christopher Cooper-Hohn vezeti, aki 531 millió fonttal támogatott egy gyermekalapítványt, őt követi a két szupermarket tulajdonos Albert Gubay és Lord Sainsbury 480 millió, valamint 275 millió fonttal. Utóbbi ezzel a jelentős összegű adománnyal kiírta magát a milliárdosok listájáról.


Jamie Oliver

Oliver az adományok nagy részét a saját magáról elnevezett, 2002-ben létrehozott alapítvány működtetésére fordította. A szervezet a hátrányos helyzetű és a problémás tinédzserek támogatásával foglalkozik, azon keresztül, hogy a fiatalokból szakácsot próbálnak faragni. A programban részt vett személyek több mint fele jelenleg is aktív a munkaerőpiacon és valamelyik étteremben dolgozik.

"Az évek során a sikereimet széles nyilvánosság előtt értem el, kötelességemnek éreztem, hogy mások is osztozzanak ebben. Fontosnak tartom a rászorulók támogatását, aminek egyik legmegfelelőbb formája egy saját magam által felügyelt alapítvány működtetése" - mondta Jamie Oliver.

Az alapítványokat összefogó szövetség szerint, nagyrészt az ilyen embereknek köszönhető, hogy az országban az adományozás újra elérte a válság előtti szintet. Hozzátéve, hogy a jótékonykodás mindig jól jön, de Jamie időzítése nem is lehetett volna jobb, mivel sokaknak most van a legnagyobb szüksége a támogatásra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem