17 °C Budapest

Kutatók igazolták, hogyan boldogít a pénz!

Pénzcentrum
2010. március 27. 14:02

Brit kutatók igazolták: a pénz, illetve vagyon önmagában nem boldogít, azonban ha több van belőle, mint környezetünknek, vagyis a státusz már igenis boldogabbá tesz.

A boldogság-vagyon közötti összefüggés tanulmányozásával már több kutató foglalkozott, akik általában arra jutottak, hogy a kettő között létezik összefüggés, amiben tulajdonképpen semmi meglepő nincs, hiszen a pénzből olyan dolgokat vásárolhatunk, melyek megkönnyítik életünket, és ez elégedettséggel tölt el. Ugyanakkor az is világos, hogy az összefüggés nem lineáris, a csökkenő hasznosság elve itt is érvényesül: vagyis bizonyos vagyonszint fölött a gyarapodás már nem okoz nagyobb örömet.

Kutatók azonban érdekes módon nem találtak összefüggést nemzeti szinten a vagyongyarapodás, vagyis a gazdasági növekedés és az ország lakosságának boldogsága között. Semmivel nem vagyunk boldogabbak ugyanis, mint harminc-negyven évvel ezelőtt - felmérések szerint - márpedig ez idő alatt az átlagos jövedelem minden országban emelkedett.

Ez tehát egy furcsa paradoxon, hiszen ha egyéni szinten kimutatható az összefüggés a vagyon és a boldogság között, akkor aggregát szinten is igaznak kellene lennie az állításnak.

Az ellentmondás felkeltette a Warwick-i és a Cardiff-i Egyetem kutatóinak figyelmét, akik vizsgálni kezdték, vajon mit jelent a vagyon az emberek számára, abszolút szintjét tartják-e fontosnak, vagy másokhoz viszonyított szintje számít a vagyonnak.

A kutatók egyik hipotézise tehát az volt, hogy nem csak a jövedelem abszolút szintjétől függ elégedettségünk, hanem attól is, hogy az átlaghoz képest mennyivel magasabb a jövedelmünk, vagyis a relatív vagyon számít. Ez részben magyarázatul szolgálhat az ellentmondásra, hiszen attól még, hogy a nemzeti jövedelem nőtt az elmúlt évtizedekben, az egyének többsége nem keres többet az átlagnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A relatív jövedelem hipotézis igazolására a kutatók 12 ezer brit egyént vizsgáltak meg. Egyrészt felállítottak egy rangsort a jövedelmek alapján, amit összehasonlítottak a résztvevők válaszaival azon a kérdőívre, mely boldogságukat vizsgálta. Ezek után felállítottak egy rangsort az egyének státusza szerint, amelyben olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, nem, végzettség, vagy a lakóhely. Ennek segítségével olyan jövedelemrangsort is kaptak, amelyet az azonos korosztályba tartozókhoz, vagy a szomszédokhoz képest állítottak fel.

A két egyetem kutatója úgy találta, hogy az utóbbi módon felállított jövedelmi rangsor sokkal pontosabb előrejelzője volt a boldogságra, elégedettségre vonatkozó válaszoknak, mint a sima jövedelemrangsor. Vagyis minél magasabban állt a státuszrangsorban az illető korcsoportjához, vagy környezetéhez képest, boldogabb volt, függetlenül attól, hogy mennyit keresett fontban kifejezve.

Azt azonban nem vizsgálták, hogy a két státuszrangsor közül melyik volt szorosabb összefüggésben a boldogsággal, vagyis hogy alapvetően a hasonló korosztályúakhoz, a hasonló végzettségűekhez, szakmát űzőkhöz, vagy a közvetlen környezetünkhöz képest szeretnénk-e többet keresni. Ennek vizsgálata még várat magára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?