Emberek a luxus árnyékában - a pénz nem boldogít?

Pénzcentrum
2007. július 26. 14:00

Luxusjavaknak a közgazdaságtan azokat a javakat nevezi, melyek kereslete a jövedelemnövekedésnél nagyobb mértékben nő, vagyis a jövedelem 1 százalékos növekedése esetén a kereslet több mint egy százalékkal növekszik.

A mindennapi életben azonban teljesen mást jelent a luxus fogalma, amelyről mindenki hovatartozástól, a rendelkezésére álló jövedelem nagyságától és demográfiai tényezőktől függően más véleménnyel van.

A többség minden bizonnyal azt gondolja, hogy a luxustermék az, ami az átlagember számára elérhetetlen. A luxustermékeket készítő cégek azonban nem elégedtek meg ennyivel, ezért az egyik amerikai közvélemény kutatással foglalkozó cég megkérdezte a leginkább releváns társadalmi csoport tagjait, vagyis a milliomosokat arról, hogy ők mit tartanak erről a sokakat megosztó fogalomról.

A megkérdezettek első helyen a luxushoz az idő fogalmát párosították. Ez a jelenség első látásra mindenképpen félrevezető, hiszen a hajléktalan és munka nélkül tengődő koldusoknak is végtelen az ideje, a milliomosok azonban tisztázták pontosan mit is értenek idő alatt. Véleményük szerint a luxus az, ha az idődet te osztod be kötöttségek nélkül, és az életed minden pillanatában azt csinálsz, amire vágysz, amit akarsz.

Összetettben az idő mögött az élmények (szórakozás, utazás) és a teljes komfort, szépség és kényelem sorakozott fel. A milliomosok 25 százaléka vélte úgy, hogy a luxus nem az anyagi javakban keresendő, hogy az a boldogságot és az elégedettséget jelenti, és a megkérdezett további egynegyede a jövő miatt aggodalom teljes hiányaként határozta meg a fogalmat.

Természetesen a teljes kényelem alapját anyagi javak adják meg, így a megfelelő mobiltelefon, számítógép és Internet hozzáférés is feliratkozott a szükséges termékek listájára, az utazások pedig az élményszerzést szolgálják.

A státuszszimbólumok között előkelő helyett foglalnak el az antik tárgyak és ritkaságok, a műalkotások és az egzotikus helyszíneken felsorakozó nyaralók. A kínai milliomosokat ezzel szemben az ékszerek és órák bűvölik el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különböző luxustermékekkel kapcsolatban a megkérdezzetek elmondták, hogy nem a név vagy az ár, hanem a kivételesen magas minőség alapján hozzák meg vásárlói döntésüket, bár elismerték több esetben egy márkanév már összekapcsolódott a minőséggel, így az esetükben is kialakulhat márkahűség.

A felmérés eredményéből azonban mindenképpen kiderül a pénz önmagában nem boldogít, az csupán egy eszköz az életkörülmények fenntartásához és az élmények megszerzéséhez.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?