14 °C Budapest

Emberek a luxus árnyékában - a pénz nem boldogít?

Pénzcentrum
2007. július 26. 14:00

Luxusjavaknak a közgazdaságtan azokat a javakat nevezi, melyek kereslete a jövedelemnövekedésnél nagyobb mértékben nő, vagyis a jövedelem 1 százalékos növekedése esetén a kereslet több mint egy százalékkal növekszik.

A mindennapi életben azonban teljesen mást jelent a luxus fogalma, amelyről mindenki hovatartozástól, a rendelkezésére álló jövedelem nagyságától és demográfiai tényezőktől függően más véleménnyel van.

A többség minden bizonnyal azt gondolja, hogy a luxustermék az, ami az átlagember számára elérhetetlen. A luxustermékeket készítő cégek azonban nem elégedtek meg ennyivel, ezért az egyik amerikai közvélemény kutatással foglalkozó cég megkérdezte a leginkább releváns társadalmi csoport tagjait, vagyis a milliomosokat arról, hogy ők mit tartanak erről a sokakat megosztó fogalomról.

A megkérdezettek első helyen a luxushoz az idő fogalmát párosították. Ez a jelenség első látásra mindenképpen félrevezető, hiszen a hajléktalan és munka nélkül tengődő koldusoknak is végtelen az ideje, a milliomosok azonban tisztázták pontosan mit is értenek idő alatt. Véleményük szerint a luxus az, ha az idődet te osztod be kötöttségek nélkül, és az életed minden pillanatában azt csinálsz, amire vágysz, amit akarsz.

Összetettben az idő mögött az élmények (szórakozás, utazás) és a teljes komfort, szépség és kényelem sorakozott fel. A milliomosok 25 százaléka vélte úgy, hogy a luxus nem az anyagi javakban keresendő, hogy az a boldogságot és az elégedettséget jelenti, és a megkérdezett további egynegyede a jövő miatt aggodalom teljes hiányaként határozta meg a fogalmat.

Természetesen a teljes kényelem alapját anyagi javak adják meg, így a megfelelő mobiltelefon, számítógép és Internet hozzáférés is feliratkozott a szükséges termékek listájára, az utazások pedig az élményszerzést szolgálják.

A státuszszimbólumok között előkelő helyett foglalnak el az antik tárgyak és ritkaságok, a műalkotások és az egzotikus helyszíneken felsorakozó nyaralók. A kínai milliomosokat ezzel szemben az ékszerek és órák bűvölik el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különböző luxustermékekkel kapcsolatban a megkérdezzetek elmondták, hogy nem a név vagy az ár, hanem a kivételesen magas minőség alapján hozzák meg vásárlói döntésüket, bár elismerték több esetben egy márkanév már összekapcsolódott a minőséggel, így az esetükben is kialakulhat márkahűség.

A felmérés eredményéből azonban mindenképpen kiderül a pénz önmagában nem boldogít, az csupán egy eszköz az életkörülmények fenntartásához és az élmények megszerzéséhez.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20