13 °C Budapest

Februári szégyenlista: Szabolcsban és Borsodban a legdurvább a helyzet

2010. március 9. 04:32

Kevesebb új munkahely, több álláskereső: így foglalhatjuk össze az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által februárra közreadott munkaerőpiaci helyzetkép lényegét. A helyzet továbbra is Észak-Magyarországon a leginkább elkeserítő: Szabolcsban és Borsodban a legkilátástalanabb a helyzet.

2010. februárban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest mérséklődött. A munkáltatók ebben a hónapban 24,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 5,2 ezres (17,2%-os) csökkenést, az előző év februárjához képest viszont 4,9 ezres (24,7%-os) növekedést mutatott. A februári csökkenésnek a legfőbb oka, hogy a 2010 elején induló támogatott közmunka-programok létszámigényének jelentős részét már januárban bejelentették a munkaügyi kirendeltségekhez.

Az újonnan bejelentett állások 46,4%-a (11,6 ezer darab) volt nem támogatott álláshely és 53,6%-a (13,4 ezer darab) pedig támogatott foglalkoztatás. Az előző hónappal összevetve a támogatott álláshelyeknél 33,2%-os csökkenés, a nem támogatott álláshelyek esetében pedig 14,5%-os növekedés következett be.

Milyen területen NE keress munkát: elkeserítő adatok

A hónap folyamán összesen 51,4 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 28,0%-os, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 47,9%-os növekedést mutatott. A februári zárónapig összesen 21,2 ezer állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma a februári zárónapon 659,0 ezer fő volt, 6,0 ezer fővel (0,9%-kal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 21,3%-os volt. Januárral összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma 4 régióban növekedést, 3 régióban mérsékelt csökkenést mutatott. A legnagyobb mértékű növekedést Közép-Magyarországon (5,2%) és Közép-Dunántúlon (3,3%) regisztrálták.

Megyénként vizsgálva a nyilvántartott álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Budapesten, Pest-, Fejér- és Győr-Moson-Sopron megyében történt, ahol 5,0% feletti volt az egy hónap alatti növekedés mértéke. A legnagyobb mértékű csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Somogy- és Békés megyében történt, ezekben a megyékben 1,6 és 2,4% közötti volt a csökkenés, ami egyértelműen a támogatott munkalehetőségek - elsősorban a közmunka - bővülésének eredménye.

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (53,3%), Közép-Dunántúlon (29,7%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutatójuk lényegesen kedvezőbb a többi régióhoz képest.

Egy év alatt a férfiak létszáma 22,4%-kal, a nők száma 20,0%-kal, a szakképzetlenek létszáma 14,9%-kal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (53,4%-kal) emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 25,4%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Az álláskeresők számának hónapok óta tartó emelkedése júliustól szeptemberig főként a pályakezdő fiatalok, októbertől decemberig a nem pályakezdők beáramlásának volt betudható, azonban a 2010. januári és februári növekedés hátterében már mindkét csoport számának mérsékelt növekedése áll.

A nyilvántartott álláskeresők februári zárólétszámában a pályakezdők száma 1,6%-kal, míg a nem pályakezdőké 0,9%-kal volt nagyobb, mint egy hónappal korábban.

2010. februárban a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 605,1 ezer fő volt, míg a szezonálisan kiigazítás előtti, eredeti regisztrációs létszámadat 659,0 ezer főt tett ki. Az adatok szezonális kiigazítása után megállapítható, hogy februárban a szezonális hatások kiszűrése után 4,8 ezer fős csökkenés tapasztalható a nyilvántartott álláskeresők számában. A szezonálisan kiigazított idősor is azt jelzi, hogy februárban jelentős mértékű szezonális jellegű többlet-munkaerőkínálat volt kimutatható.

A szezonális ágazatok nagymértékben csökkentették a foglalkoztatottaik számát, még mindig érzékelhető a téli foglalkoztatási holtszezon. Az elmúlt havi értékhez képest februárban a belépési forgalom 15,9%-kal csökkent, az első alkalommal belépők száma viszont 28,9%-kal növekedett, vagyis ebben a hónapban a visszalépők számának csökkenése (-19,6%-os) ellensúlyozta az új belépők számának növekedését.

A legnagyobb arányban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el az állásukat februárban.

A nyilvántartott pályakezdők száma újra növekedett

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010. második hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 1,6%-os (840 fős) növekedés következett be az előző hónaphoz képest. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2%- os értéket mutatott. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 30,8%-kal nőtt, többségük olyan visszalépő, aki korábban megszakította az ÁFSZ- szel kapcsolatát és most ismét a szervezeten keresztül keres munkalehetőséget. Februárban a visszalépők aránya a regisztrációba belépő pályakezdők között 72,9% volt.

A februári zárónapon 54,0 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 20,7%-kal (9,3 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. Továbbra is jellemző, hogy a pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - azon területeken nőtt nagyobb mértékben, ahol az összes álláskereső számában is kiemelkedő volt a növekedés. Közép-Dunántúlon 49,8%-os, Nyugat- Dunántúlon 36,2%-os, Közép-Magyarországon pedig 23,0%-os volt a pályakezdők számának egy év alatti emelkedése.

A pályakezdő álláskeresők iskolai végzettség szerinti megoszlása(Forrás: ÁFSZ)


A februári zárónapon a pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő volt: 36,3%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 18,8%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 19,5%-uk szakközépiskolát, 14,1%-uk gimnáziumot, 3,9%-uk technikumot végzett és 7,5%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya februárban 15,1%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,8% volt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (24,1%) és Észak-Alföld (23,6%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarország mutatta (6,9%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között.

 

Forrás: ÁFSZ

 


A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 27,9%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 26,3%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,0%. A legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség továbbra is csökkenő tendenciát mutat, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének eredménye és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

Februárban 1263 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz

2010. februárban 20 cég, összesen 1263 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 511 fővel (68,0%-kal) növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. februári bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős csökkenés volt, 3587 fő (74,0%). Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. március között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszámleépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem