Tízmilliárdba került az államnak az öt évig húzódó áfa-visszatérítés

Pénzcentrum
2010. február 16. 11:02

Összesen 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot fizetett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavaly év végén több mint kétezer cégnek, mert az uniós csatlakozást követően uniós jogba ütköző áfa-visszaigénylési szabályok voltak életben Magyarországon - írja a Magyar Nemzet.

Az uniós csatalakozástól kezdődően egészen 2005 végéig hatályos volt az áfa törvény azon rendelkezése, miszerint bizonyos típusú állami támogatásból vásárolt áru után a vállalkozások nem igényelhették vissza a szállítónak fizetett áfát. Abban az esetben pedig, ha az áru értékének egy részét a vállalkozás - a támogatáson kívüli - saját forrásból finanszírozta, az áfát csak a saját erő arányában lehetett visszaigényelni.

Az Európai Bíróság még egy tavalyi határozatában megállapította, hogy a magyar törvények az uniós joggal ellentétesek voltak, és függetlenül a forrás típusától visszaigényelhetik a vállalkozások a vásárolt termékek áfáját, ha arra egyébként is lenne lehetőségük.

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a kicsivel több mint másfél év alatt az állam által vissza nem térített áfa visszajár a cégeknek, és természetesen az APEH-nak utalnia kell a több éves késedelmi kamatot is. Utóbbi mértéke megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamattal. (Összehasonlításképpen: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adózó késedelmes fizetése esetén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese.)

Az adóhatósághoz összesen 2900 adózótól nagyjából 40 milliárd forintnyi áfa-visszaigénylés érkezett ilyen ügyekben. Ezek közül 461-et talált megalapozatlannak az adóhivatal, melyeket elutasított. A megalapozott visszaigénylések összesen 37,2 milliárd forintot tettek ki, és az APEH 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot is fizetett a hosszú évek késedelme miatt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22