16 °C Budapest

Tízmilliárdba került az államnak az öt évig húzódó áfa-visszatérítés

Pénzcentrum
2010. február 16. 11:02

Összesen 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot fizetett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavaly év végén több mint kétezer cégnek, mert az uniós csatlakozást követően uniós jogba ütköző áfa-visszaigénylési szabályok voltak életben Magyarországon - írja a Magyar Nemzet.

Az uniós csatalakozástól kezdődően egészen 2005 végéig hatályos volt az áfa törvény azon rendelkezése, miszerint bizonyos típusú állami támogatásból vásárolt áru után a vállalkozások nem igényelhették vissza a szállítónak fizetett áfát. Abban az esetben pedig, ha az áru értékének egy részét a vállalkozás - a támogatáson kívüli - saját forrásból finanszírozta, az áfát csak a saját erő arányában lehetett visszaigényelni.

Az Európai Bíróság még egy tavalyi határozatában megállapította, hogy a magyar törvények az uniós joggal ellentétesek voltak, és függetlenül a forrás típusától visszaigényelhetik a vállalkozások a vásárolt termékek áfáját, ha arra egyébként is lenne lehetőségük.

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a kicsivel több mint másfél év alatt az állam által vissza nem térített áfa visszajár a cégeknek, és természetesen az APEH-nak utalnia kell a több éves késedelmi kamatot is. Utóbbi mértéke megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamattal. (Összehasonlításképpen: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adózó késedelmes fizetése esetén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese.)

Az adóhatósághoz összesen 2900 adózótól nagyjából 40 milliárd forintnyi áfa-visszaigénylés érkezett ilyen ügyekben. Ezek közül 461-et talált megalapozatlannak az adóhivatal, melyeket elutasított. A megalapozott visszaigénylések összesen 37,2 milliárd forintot tettek ki, és az APEH 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot is fizetett a hosszú évek késedelme miatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem