18 °C Budapest

Ez a legegyszerűbb módja az adóbevallásnak

Pénzcentrum
2010. február 10. 05:42

Már csak kevesebb, mint egy hét áll az adózók rendelkezésére, hogy kérjék az adóhivatal közreműködését az egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallásuk elkészítésében. Az egyszerűsített adóbevallást a hagyományos nyomtatványos ügyintézés helyett akár elektronikus úton is meg lehet oldani az APEH-nál.

Február 15-ig - jövő hét hétfőig - van lehetőségük a személyi jövedelemadó bevallásra kötelezetteknek megkérni az adóhivatalt, hogy készítse el helyettük az egyszerűsített adóbevallásukat. A határidő jogvesztő, így aki csak jövő hét kedden vagy azt követően adja postára a nyilatkozatát, illetve küldi el elektronikus formában a kérelmet, biztosan lecsúszik lehetőségről, ugyanis az APEH automatikusan elutasítja a kérelmét. Ugyanígy elutasításra kerülnek azok a kérelmezők, akik az szja törvény értelmében nem választhatják az egyszerűsített adóbevallást. Nekik 2010-ben is "rendes" személyi jövedelemadó bevallást kell tenniük. Az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek sem választhatják, akik kértek munkáltatói adómegállapítást.

Nem választhatja az egyszerűsített adóbevallást, aki...
• egyéni vállalkozó volt;
• mezőgazdasági őstermelő volt, és e tevékenységéből adóköteles bevétele származott, kivéve, ha jövedelméről egyszerűsített bevallásban, munkáltatói elszámolásban nemleges nyilatkozatot adott vagy egyébként a bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani;
• fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott;
• a megszerzett bármely bevételét terhelő adóelőleg megállapításakor a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte, ide nem értve az e törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség levonására vonatkozó nyilatkozatot;
• tőzsdei ügyletből, csereügyletből származó jövedelmet szerzett;
• az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint adóelőleg-különbözet alapján meghatározott (12 százalék) adó fizetésére köteles;
• nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles (ide nem értve az ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt, ha a magánszemély egyszerűsített bevallásra ad nyilatkozatot);
• a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult;
• olyan adóköteles bevétele volt, amely alapján a jövedelem külföldön (is) adóztatható vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről származott;
• nem belföldi illetőségű magánszemély;
• végkielégítés megosztott része után van adókötelezettsége;
• a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el.


Az egyszerűsített adóbevallás lehetősége tavaly óta áll az adózók rendelkezésére. Az állami adóhivatal tájékoztatása szerint 330 ezren kérték az adóhivatalt 2009-ben, hogy küldjön ajánlatott a 2008-as adóévre vonatkozó egyszerűsített adóbevallásra. Közülük nagyjából 280 ezren voltak azok, akik jogosultak voltak az egyszerűsített adóbevallás választására és időben is nyújtották be a kérelmeket.

Akik tehetik, azoknak sok esetben kifejezetten érdemes az egyszerűsített adóbevallást választaniuk, ugyanis ezzel időt takaríthatnak meg. Ez alól kivételt képez, ha az adózó a jövedelemadó bevallásában pénzt szeretne visszaigényelni az APEH-től. Ebben az esetben a február 1-jétől benyújtható elektronikus úton kitöltött szja-bevallást érdemes választani, ugyanis az APEH-nak a jogosan visszaigényelt összeget 30 napon belül kell utalnia, és így már március első napjaiban megérkezhet a pénz, míg az egyszerűsített bevallás ennél hosszadalmasabb folyamat.

Egyszerű ügyintézés, átlátható folyamat

Maga az egyszerűsített adóbevallás kérelme, a 0953Ny számú formanyomtatvány mindössze egy két oldalas nyilatkozat, amelyet az előző évben egyszerűsített bevallást választóknak az idei adóbevallási csomagban megküldött az adóhivatal. Ezenkívül a nyilatkozat ingyenesen elérhető az összes APEH ügyfélszolgálaton, és elektronikus formában letölthető az APEH honlapjáról.

Tavaly egyszerűsített, idén normál bevallóknak
Azok az adózók, akik tavaly egyszerűsített adóbevallást nyújtottak be, de idén
normál adóbevallást szeretnének beadni, a bevallási nyomtatványokhoz az adóbevallási csomagjukban vagy - ha az adóhatóság honlapján elérhető programmal készítették a bevallásukat, és akár papír alapon aláírva, akár elektronikus úton küldték vissza azt - az APEH honlapjáról juthatnak a 0953-as bevalláshoz.


A nyilatkozat első oldalán az adózónak a saját személyes adatait kell megadnia, a második oldalon, pedig a 2009-es jövedelmeire vonatkozóan 18 pontban kell választ adnia, és amennyiben igennel felel egy-egy kérdésre, akkor azt jelölnie kell a nyilatkozaton. A nyilatkozat csak aláírva érvényes, akárcsak maga az szja-bevallás.

Az adóhivatal a nyilatkozatban adott válaszok alapján és a rendelkezésére álló információk segítségével készíti el az adóbevallási ajánlatot. Az APEH bevallási ajánlatát legkésőbb április 30-ig megküldi a nyilatkozatot tevő magánszemélynek. Az adóhivatal csak azokból az adatokkal tud dolgozni, amelyeket a kifizetők számára az ajánlat elkészítéséig megküldtek. Amennyiben az adatok hiányosak vagy tévesek lennének, az adózónak ezt a bevallási ajánlaton javítania kell.

A magánszemély miután elolvasta, javította vagy a valóságnak megfelelőnek találta az adóbevallási ajánlatot, azt az aláírásával ellátva visszaküldi az adóhivatalnak. A dokumentum visszaküldése helyettesíti az éves személyi jövedelemadó bevallást, a határidő ebben az esetben is május 20. Szintén május 20-a a határideje az adóbevallásban illetve egyszerűsített bevallásban kimutatott befizetési kötelezettség teljesítésének is.

Figyelem! Az egyszerűsített adóbevallás nem tartalmazza, és nem helyettesíti a nagy értékű vagyontárgyakról tett adóbevallást, melyet a nagy teljesítményű személygépkocsikról, vízi- illetve légi járművekről kell tenni.

Korábban: Eltörölte az Alkotmánybíróság a lakóingatlanok adóját


Elektronikusan vallani még gyorsabb

Még kevesebb energiába és időbe kerül, hogyha elektronikusan - az APEH Általános Nyomtatványkitöltő szoftverével (ÁNYK) - tölti ki és nyújtja be a magánszemély az egyszerűsített adóbevallását. Ebben az esetben, az APEH sem postán fogja elküldeni az adóbevallási ajánlatát, hanem elektronikus formában az adózó ügyfélkapus tárhelyére címezi azt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ÁNYK-val az adózó meg tudja nyitni az APEH-ajánlatot, és az esetleges hibákat, hiányosságokat javítani tudja, majd az egyszerűsített adóbevallást az ügyfélkapun keresztül visszaküldheti az adóhivatalnak.

Az ÁNYK-ban tavaly óta megjelent egy újítás, amelynek segítségével a program felhasználójának már nem kell külön a magyarorszag.hu-n keresztül feltöltenie az elektronikus adóbevallását, hanem közvetlenül a program menüjéből jelentkezhet be ügyfélkapus regisztrációjával, és küldheti el az adóbevallását.

Az újítás az ÁNYK felső menüsorában a "Kapcsolat az Ügyfélkapuval / Hivatalai Kapuval" főmenü alatt a második menüpontban található. Ez a menüpont csak azután lesz aktív, hogy az adóbevallásunkat kitöltöttük, a nyomtatványunkat pedig az elektronikus beküldésre megjelöltük ugyanezen főmenü első menüpontjával. Ha rákattintunk "a nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre" menüpontra, akkor az ÁNYK végrehajt egy ellenőrzést az adóbevalláson, amely után felsorolja az esetleges nyomtatványban található hibákat, ezután a dokumentumon már nem lehet végrehajtani egyéb módosítást, hacsak nem vonjuk vissza a kijelölést a főmenü harmadik menüpontjával.

Az adózónak jogában áll - de nem tanácsos - a legtöbb, nyomtatványkitöltő által felsorolt hibát figyelmen kívül hagyni, és hibásan is beküldheti a nyomtatványt. Ez alól kivételt képeznek az ÁNYK által kék színnel megjelölt súlyos hibák illetve, ha elemi adatok (mint például az adózó neve) hiányoznak az elektronikus bevallási lapról.

Miután a hibák kijavításra kerültek, és hibamentesen elküldésre jelölte ki az adózó a dokumentumot rákattinthat a "nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül" menüpontra, ahol az érvényes ügyfélkapus felhasználó név és jelszó birtokában az adózó elküldheti a saját adóbevallását. A rendszer automatikusan küldi a visszajelzését a bevallás sikerességéről az adózó ügyfélkapus tárhelyére vagy az ügyfélkapuhoz kapcsolódó e-mail címre.

Hogyan lehet az ügyfélkapura regisztrálni?

Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

Abban az esetben, ha az okmányirodában esetleg csak a bevallási határidők utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.

Az ügyfélkapus tárhelyet a regisztráltak a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül érhetik el. Az első belépés után egy új - csak a felhasználó által ismert - jelszót kell kitalálni. Az új jelszó érvényességi idejét legfeljebb két évre lehet beállítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?